Domáce rožky
Suroviny:
500 ghladká múka, 1 KL soľ, 300 ml vlažné mlieko, 1 balíček sušené droždie, 1 KL kryštálový cukor, 3 PL olej
Postup:
V menšej miske si vymiešame mlieko z cukrom a sušeným droždím. Kvások necháme zaktivovať približne 15 minút. Preosiatu múku premiešame so soľou, pridáme olej, kvások a vypracujeme celistvý bochník cesta, ktoré necháme vykysnúť asi 60 minút. Z každej guličky vyvaľkáme oválnu placku, ktorú zrolujeme do valčeku/rolky/rožku. Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich ešte 30 minút podkysnúť. Rúru rozohrejme na 220°C a rožky upečieme do zlatohneda, približne 15 minút.

Domáce kaiserky
Suroviny:
Cesto: 200 g hladká múka, 150 g polohrubá múka,150 g ražno-pšeničná múka, 1.5 KL soľ, 320 ml vlažná voda, 1 balíček sušené droždie, 1 KLkryštálový cukor, 3 PL olej, 1 ks vajce na potretie, trochu sezam, rasca, mak na posypanie
Postup:
Navážené múky preosejeme do misky spolu so soľou. V strede vytvarujeme jamku, ktorej nalejeme vlažnú vodu, droždie a cukor. Keď nám v strede vzíde kvások, pridáme olej a vypracujeme celistvý bochník cesta. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť zhruba 45 minút. Potom ho rozdelíme na 12 častí, ktoré vytvarujeme na malé placky. Placky poukladáme na papierom vystlaný plech a do každej urobíme 5 zárezov (od stredu smerom k okraju) v tvare slniečka. Plech zakryjeme utierkou a žemličky necháme podkysnúť ďalších 20 minút. Nakysnuté kaiserky potrieme vajíčkom a posypeme sezamom, rascou alebo makom. Kaiserky pečieme pri 200°C do zlatohneda, zhruba 12 až 15 minút.

Domáci cibuľový chlieb
Suroviny:
hladká múka
1 PL drvená rasca, 2 KL soľ, 450 ml vlažná voda, 1.5 balíčka, sušené droždie (10 g), 1 KL kryštálový cukor, 1 ks veľka cibuľa, 3 PL olej
Postup:
Múku zmiešame vo väčšej miske so soľou a rascou. V strede urobíme jamku, do ktorej nalejeme vlažnú vodu a prisypeme cukor s droždím. Kvások necháme vzísť (cca 15 minút) a následne zo surovín vypracujeme tuhé cesto. Misku s cestom zakryjeme utierkou a cesto necháme dobre vykysnúť – ideálne aspoň 2-3 hodiny. Cibuľu očistíme, pokrájame na čo najtenšie plátky a osmažíme do zlatova na rozpálenom oleji. Necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrubší plát, do stredu na vrstvíme cibuľu spolu s olejom a zavinieme do akoby obálky. Opäť prekryjeme utierkou a necháme podkysnúť aspoň 30 minút. Potom cesto prehnetieme rukami na pomúčenej pracovnej doske, aby sa kúsky cibuľky rozdistribuovali do celého bochníka a vytvarujeme finálny tvar chlebíka. Bochník prenesieme na papierom vystlaný plech a opäť necháme 30 minút podkysnúť. Medzitým si rúru rozohrejeme na 220°C a v malej miske rozpustíme 1 KL soli v studenej vode. Chlebík potrieme slaným roztokom a vložíme do rúry. Pečieme 20 minút pri vysokej teplote, potom ešte asi 20 minút na 190°C. Cibuľový chlieb necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.