Napečte si svoje obľúbené pečivo v pohodlí domova

NETKY.SK • 1 Apríl 2020, 13:20 • 2 min
Napečte si svoje obľúbené pečivo v pohodlí domova

BRATISLAVA - Všetci zbožňujeme krehké, voňavé rožky s kúskom masla a štipkou soli. Alebo chrumkavú bagetu so šunkou a syrom, ktorá sa krásne mrví pri krájaní. Kaiserka sa tiež stala stálou položkou v našich chlebníkoch. Vybrali sme práve tieto tri recepty, ktoré sú prekvapivo jednoduché.

slovakia

left justify in out

Domáce rožky

 

Suroviny:
500 ghladká múka, 1 KL soľ, 300 ml vlažné mlieko, 1 balíček sušené droždie, 1 KL kryštálový cukor, 3 PL olej

 

Postup:
V menšej miske si vymiešame mlieko z cukrom a sušeným droždím. Kvások necháme zaktivovať približne 15 minút. Preosiatu múku premiešame so soľou, pridáme olej, kvások a vypracujeme celistvý bochník cesta, ktoré necháme vykysnúť asi 60 minút. Z každej guličky vyvaľkáme oválnu placku, ktorú zrolujeme do valčeku/rolky/rožku. Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich ešte 30 minút podkysnúť. Rúru rozohrejme na 220°C a rožky upečieme do zlatohneda, približne 15 minút.

 

img

 

Domáce kaiserky

 

Suroviny:

Cesto: 200 g hladká múka, 150 g polohrubá múka,150 g ražno-pšeničná múka, 1.5 KL soľ, 320 ml vlažná voda, 1 balíček sušené droždie, 1 KLkryštálový cukor, 3 PL olej, 1 ks vajce na potretie, trochu sezam, rasca, mak na posypanie

 

Postup:
Navážené múky preosejeme do misky spolu so soľou. V strede vytvarujeme jamku, ktorej nalejeme vlažnú vodu, droždie a cukor. Keď nám v strede vzíde kvások, pridáme olej a vypracujeme celistvý bochník cesta. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť zhruba 45 minút. Potom ho rozdelíme na 12 častí, ktoré vytvarujeme na malé placky. Placky poukladáme na papierom vystlaný plech a do každej urobíme 5 zárezov (od stredu smerom k okraju) v tvare slniečka. Plech zakryjeme utierkou a žemličky necháme podkysnúť ďalších 20 minút. Nakysnuté kaiserky potrieme vajíčkom a posypeme sezamom, rascou alebo makom. Kaiserky pečieme pri 200°C  do zlatohneda, zhruba 12 až 15 minút.

 

 

img

 

 

Domáci cibuľový chlieb

 

Suroviny:

hladká múka
1 PL drvená rasca, 2 KL soľ, 450 ml vlažná voda, 1.5 balíčka, sušené droždie (10 g), 1 KL kryštálový cukor, 1 ks veľka cibuľa, 3 PL olej

 

 

Postup:

 

Múku zmiešame vo väčšej miske so soľou a rascou. V strede urobíme jamku, do ktorej nalejeme vlažnú vodu a prisypeme cukor s droždím.  Kvások necháme vzísť (cca 15 minút) a následne zo surovín vypracujeme tuhé cesto. Misku s cestom zakryjeme utierkou a cesto necháme dobre vykysnúť – ideálne aspoň 2-3 hodiny. Cibuľu očistíme, pokrájame na čo najtenšie plátky a osmažíme do zlatova na rozpálenom oleji. Necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrubší plát, do stredu na vrstvíme cibuľu spolu s olejom a zavinieme do akoby obálky. Opäť prekryjeme utierkou a necháme podkysnúť aspoň 30 minút. Potom cesto prehnetieme rukami na pomúčenej pracovnej doske, aby sa kúsky cibuľky rozdistribuovali do celého bochníka a vytvarujeme finálny tvar chlebíka. Bochník prenesieme na papierom vystlaný plech a opäť necháme 30 minút podkysnúť. Medzitým si rúru rozohrejeme na 220°C a v malej miske rozpustíme 1 KL soli v studenej vode. Chlebík potrieme slaným roztokom a vložíme do rúry. Pečieme 20 minút pri vysokej teplote, potom ešte asi 20 minút na 190°C. Cibuľový chlieb necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať.

 

img

 

 

Dobrú chuť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies