Vedci EÚ vyvinuli materiál, ktorý predíde zlyhaniam pri testoch na COVID-19

NETKY.SK • 1 Apríl 2020, 16:13 • 2 min
Vedci EÚ vyvinuli materiál, ktorý predíde zlyhaniam pri testoch na COVID-19

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že vedci zo Spoločného výskumného centra (JRC), ktoré je pod správou exekutívy EÚ, navrhli nový kontrolný materiál, ktorý môžu laboratóriá použiť na kontrolu správneho fungovania koronavírusových testov a na zabránenie falošných negatívnych výsledkov.

slovakia

left justify in out

Eurokomisárka pre výskum a inovácie Marija Gabrielová, ktorá je zodpovedná za JRC, pri tejto príležitosti uviedla, že ide o "vedu Európskej únie v akcii, keď je to potrebné, a tam, kde je to potrebné".

 

Efektívnejšie testovanie 

Upozornila, že JRC identifikovalo možnú medzeru v riadení prepuknutia koronavírusu a jeho experti okamžite začali pracovať na jej vyplnení.

 

Nový kontrolný materiál má potenciál zlepšiť schopnosť Európskej únie reagovať na pandémiu koronavírusu a zabrániť neefektívnemu testovaniu s plytvaním hodnotných zdrojov.

 

Podľa eurokomisárky pre zdravie a bezpečnosť potravín Stelly Kyriakidisovej je rýchle a spoľahlivé laboratórne testovanie základom stratégie EÚ proti koronavírusu. Spresnila, že práca vedcov eurobloku na vývoji materiálu na kontrolu testov umožní overenie až 60 miliónov laboratórnych testov v celej Únii.

 

 

Laboratóriá čelia výzvam

Nedávny prieskum EÚ identifikoval nedostatok materiálov potvrdzujúcich pozitívne nálezy ako jednu z troch najväčších výziev, ktorým európske laboratóriá čelia pri spoľahlivom testovaní na koronavírusy.

 

Materiál pozitívnej kontroly zaručuje, že laboratórne testy fungujú správne. Pomáha vyhnúť sa tomu, že test uvedie negatívny výsledok, ak má kontrolovaná osoba pozitívny nález.

 

Na jedno laboratórium jedna skúmavka

Kontrolný materiál navrhnutý strediskom JRC je syntetická, neinfekčná časť vírusu. Komisia upozornila, že už dnes je 3000 vzoriek kontrolného materiálu pripravených na odoslanie do skúšobných laboratórií v celej EÚ.

 

Vzorky sú vysoko koncentrované a na kontrolu jedného testu je potrebné len veľmi malé množstvo materiálu. To znamená, že na jedno laboratórium postačí jedna skúmavka nového materiálu na kontrolu až 20.000 testov.

 

Uvedených 3000 vzoriek pripravených na odoslanie do laboratórií, umožnia skontrolovať až 60 miliónov testov v celej EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona