Počet mŕtvych v Británii rekordne narastá, za deň 563 obetí

NETKY.SK • 1 Apríl 2020, 17:59 • 2 min
Počet mŕtvych v Británii rekordne narastá, za deň 563 obetí

V Británii ďalej prudko narastá počet obetí choroby COVID-19, ktorých už miestna vláda eviduje 2 352. Po utorkovom náraste bilancie o 381 mŕtvych dnes prišiel nový rekord, keď pribudlo 563 úmrtí v nemocničnom prostredí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počet známych prípadov infekcie koronavírusu potom za posledné 24-hodinové obdobie narástol o 4 324 na celkových 29 474. Aj v tomto prípade ide o rekordný denný nárast.

 

Zvýšenie bilancie o nemalé percento

Test na nákazu vírusom SARS-CoV-2 v Spojenom kráľovstve od začiatku jeho šírenia podstúpilo bezmála 153-tisíc ľudí.

 

Rozsah testovania sa postupne zvyšuje, stále však nebola prekonaná hranica 10-tisíc testov denne, čo podľa skoršieho vládneho vyhlásenia malo nastať cez víkend. Spravodajská spoločnosť BBC informovala, že v utorok boli preverené vzorky od 9 793 ľudí, čo by bolo o zhruba 1 500 viac ako v pondelok.

 

Utorkový nárast počtu obetí znamenal zvýšenie bilancie o 27 percent, dnešok je v tomto smere ešte horší, pretože prírastok predstavuje viac ako 31 percent predchádzajúceho súčtu.

 

Len z Londýna bolo v utorok hlásených cez 7000 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Kvôli náporu chorých bola v britskej metropole v kongresovom centre ExCeL vybudovaná dočasná nemocnica so 4 000 lôžkami, ktorá dostala meno NHS Nihgtingale. Podľa denníka The Guardian by tam do konca týždňa mohli byť prijatí prví pacienti.

 

 

Vyliečený princ Charles ocenil pracovné nasadenie zdravotníkov

Britský princ Charles, ktorý prekonal koronavírusovú infekciu, ocenil nezištné pracovné nasadenie zdravotníkov. Krajina podľa neho prežíva zvláštnu a hrozivú dobu.

 

Sedemdesiatjedenročný následník trónu v pondelok opustil izoláciu po tom, čo vykazoval len "relatívne mierne príznaky" choroby COVID-19; jeho úrad oznámil, že sa teší dobrému zdraviu.

 

Británia je prakticky v karanténe. Rovnako ako v mnohých ďalších krajinách ľudia vychádzajú z domu len v nutných prípadoch, napríklad nakúpiť jedlo.

 

Charles vo videoodkaze povedal, že hoci sa zotavil, stále si drží spoločenský odstup a izoluje sa. Jeho žena Camilla, ktorá bola testovaná s negatívnym výsledkom, zostáva v karanténe.

 

"Všetci zisťujeme, že toto je divná, frustrujúca a často hrozivá skúsenosť, pokiaľ naďalej nie je možná prítomnosť rodiny a priateľov a normálna štruktúra života boli náhle odstránené," povedal princ.

 

"V tak bezprecedentnej a znepokojujúcej dobe v našich životoch moja žena a ja myslíme zvlášť na všetkých tých, ktorí prišli o svojich blízkych za veľmi ťažkých a neobvyklých okolností, a na tých, ktorí musia vydržať chorobu, izoláciu a osamotenie," povedal Charles zo svojej škótskej rezidencie.

 

 

Charlesova matka, kráľovná Alžbeta II., je teraz spolu s manželom princom Philipom na hrade Windsor západne od Londýna. Buckinghamský palác tvrdí, že sa tiež teší dobrému zdraviu.

 

Charles dnes ocenil lekárov, zdravotné sestry a ďalší zdravotnícky personál v prednej línii. Podľa neho sú vystavení enormnej záťaži a riziku. Krajina je na ich "úplnú, nezištnú oddanosť službe" hrdá, zdôraznil. Ocenil tiež zamestnancov obchodov, kde udržujú plné regály.

 

"Ako národ čelíme nesmierne náročnej situácii a moc dobre si uvedomujeme, ako táto situácia ohrozuje životné istoty, firmy a blahobyt miliónov našich spoluobčanov," povedal Charles. "Nikto z nás nedokáže povedať, kedy to skončí, ale raz to skončí," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona