Aká bude cena zavedenia 5G siete na Slovensku?

NETKY.SK • 1 Apríl 2020, 10:31 • 2 min
Aká bude cena zavedenia 5G siete na Slovensku?

Štát spustil výberové konanie na frekvencie pre sieť piatej generácie. Operátori za ich pridelenie budú musieť ponúknuť minimálne 16 miliónov eur. Taká je totiž vyvolávacia cena, ktorú stanovil Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb pre frekvenčné pásmo 700 MHz.

slovakia

left justify in out

Koľko stoja licencie?

Štát bude v rámci tohto výberového konania prideľovať aj licencie z pásiem 900 MHz s vyvolávacou cenou 840-tisíc eur a 1800 MHz, kde je vyvolávacia cena stanovená na 550-tisíc eur. Úspešní uchádzači pritom za pridelenie frekvencií zaplatia jednorazovou úhradou.

 

Ako dlho môžu licencie používať?
Záujemcovia musia ponuku do výberového konania doručiť na podateľňu regulačného úradu osobne alebo poštou najneskôr do 25. mája tohto roku. Výberové konanie sa uskutoční formou elektronickej aukcie. "Frekvencie z frekvenčného pásma 700 MHz bude úspešný účastník výberového konania môcť používať od 1. júla 2020 do 31. decembra 2040. Frekvencie z frekvenčných pásiem 900 MHz a 1800 MHz do 31. decembra 2025," informoval hovorca regulačného úradu Roman Vavro.

 

img

 

Verejná mobilná sieť 5G

Úspešný účastník výberového konania na frekvencie z pásme 700 MHz sa pritom bude musieť zaviazať vybudovať verejnú mobilnú sieť 5G. Zároveň musí začať používať pridelené frekvencie na poskytovanie verejnej telekomunikačnej služby najneskôr od dvoch rokov od právoplatnosti rozhodnutia o pridelení týchto frekvencií. Okrem toho je v podmienkach pokrytie úsekov diaľnic a rýchlostných ciest, paneurópskych železničných koridorov a vnútrozemských vodných ciest medzinárodného významu.

 

Kedy bude 5G sieť na Slovensku?
Zároveň sa úspešní uchádzači zaviažu do konca roku 2025 pokryť sieťou 5G minimálne 97 % územia každého krajského mesta Slovenska a zabezpečiť pokrytie 90 % obyvateľstva žijúceho mimo krajských miest. Musia taktiež priebežne aktualizovať infraštruktúru a vybavenie jednotlivých častí siete 5G.

 

img

 

Viac o 5G sieti

Najnovšia technológia 5G bude prvýkrát využívať milimetrové vlny okrem mikrovĺn, ktoré sa používajú pri starších technológiách 2G až 4G. Vzhľadom na ich obmedzený dosah bude pri adaptácii 5G siete potrebné postaviť antény každých 100 až 200 metrov, čo vystaví veľký počet ľudí žiareniu. Zatiaľ nevedno, aký vplyv bude mať 5G sieť na ľudí, avšak prognózy nie sú ani zďaleka pozitívne. Viac o sieti 5G a jeho vplyvu na zdravie sa dozviete v článkoch "Môže 5G sieť ovplyvniť naše zdravie?" a v článku "Môže spôsobovať 5G sieť zdravotné problémy?"

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies