Archeológovia odhalili Hitlerov britský koncentračný tábor

NETKY.SK • 1 Apríl 2020, 16:41 • 2 min
Archeológovia odhalili Hitlerov britský koncentračný tábor

Koncentračný tábor Sylt on Alderney odhalili prvýkrát od druhej svetovej vojny. Nacisti upálili takmer všetky dokumenty spojené s táborom, archeológovia našli aj tajný tunel.

slovakia

left justify in out

Prvýkrát od skončenia 2. svetovej vojny  mohli odborníci preskúmať koncentračný tábor v Anglicku, kde nacistický veliteľ Adolf Hitler vykonával brutálne činy proti väzňom. Alderney bol jediný koncentračný tábor v Anglicku, ktorý nedávno preskúmali archeológovia pomocou špeciálnych radarov. Časť tábora sa nachádzala aj pod zemou.

 

Tajný tunel

Najzaujímavejším objavom bol tunel vytvorený "SSákmi", ktorý viedol od kúpeľní vojakov skrz ostnatý plot až do vily, ktorá sa nachádzala mimo priestorov tábora. Tunel pravidelne používali nemeckí okupanti, podľa archeológov najmä na pašovanie žien do bordelu. Po 2. svetovej vojne zostalo stáť v priestoroch tábora len niekoľko budov, pretože nacisti po prehre zničili všetky dôkazy, ktoré by mohli dokázať ich ohavné činy vykonávané na väzňoch.

 

img

 

Archeológovia zmapovali tábor

Vedci použili neinvazívne metódy, vďaka ktorým boli schopní identifikovať a zmapovať kľúčové body tábora. Vysvetlili, ako sa z malého tábora pre 100 ľudí stal plnohodnotný nacistický tábor smrti vedeného tyranmi z SS. Celkom bolo objavených tridsaťdva bodov, z toho štyri hranice, päť budov pre vojakov SS, dve pre samotného veliteľa a 21 pre väzňov.

 

img

 

Okupácia Normanských ostrovov

Nacisti obsadili Normanské ostrovy v roku 1940 potom, ako sa Briti rozhodli, že by bolo príliš drahé a ťažké chrániť ich počas vojny. Namiesto toho boli obyvatelia evakuovaní na pevninu. Nemci sa rozhodli ostrov si privlastniť a postaviť si tam svoj vlastný a jedinečný koncentračný tábor, čím Angličanom chceli dokázať svoju silu. Nemecká organizácia, ktorá koncentračný tábor stavala, mala pracovnú silu zloženú z niekoľkých dobrovoľníkov z Nemecka a Francúzska, ale najmä otrokov. Muži a chlapci boli privezený najmä z Ruska a východnej Európy. Okrem toho pracovali v tábore aj židia z Francúzska, ale aj Španielsky, Marocký a Francúzsky zajatci. Počas okupácie ostrovov tvorili otrokári najmenej tri štvrtiny pracovnej sily na ostrove.

 

Nemci týchto ľudí bili, mučili, nechávali ich hladovať, rekreačne zabíjali, či dokonca ukrižovali. Vykonávali sa tiež aj masového vraždy. Tieto odporné činy sú len história, no je dôležité si ju pripomínať a spomínať na nevinných, ktorí nadvládu nacistov zažili na vlastnej koži.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies