BR OSN je v pozore! Severná Kórea testuje svoje strely aj počas šírenia koronavírusu

NETKY.SK • 1 Apríl 2020, 07:05 • 2 min
BR OSN je v pozore! Severná Kórea testuje svoje strely aj počas šírenia koronavírusu

NEW YORK - Európski členovia Bezpečnostnej rady OSN vo včerajších hodinach odsúdili najnovšie raketové testy Severnej Kórey a označili ich za "druh provokácie".

slovakia

left justify in out

3 skúšky v priebehu marca 

Belgicko, Estónsko, Francúzsko, Nemecko, Poľsko a Spojené kráľovstvo "sú hlboko znepokojené opakovanými severokórejskými skúškami balistických rakiet" z 2., 9., 21. a 29. marca, uvádza sa vo vyhlásení vydanom po neformálnej videokonferencii OSN na vysokej úrovni. Európania poznamenali, že Pchjongjang vykonal od mája 2019 celkovo 17 sérií takýchto testov.

 

img

 

Obava z jadrových zbraní

Skúšobné odpaľovanie dokazuje, že Severná Kórea "sa naďalej snaží vyvinúť vlastné programy balistických striel a rozšíriť svoj arzenál, vrátane balistických rakiet krátkeho doletu," a Pchjongjang "zároveň pokračuje vo svojom programe na vývoj jadrových zbraní", uviedli európske členské štáty v rade.

 

Sankcie

OSN, Spojené štáty a ďalšie krajiny uvalili na Severnú Kóreu (KĽDR) niekoľko sérií sankcií, pretože pokračuje v programoch na vývoj zakázaných zbraní.

"Je životne dôležité, aby bezpečnostná rada zaistila dôkladné uplatňovanie svojich rezolúcií a aby sankcie naďalej platili," píše sa tiež vo vyhlásení.

Pchjongjang už začiatkom týždňa oznámil, že v predchádzajúci deň úspešne otestoval "superveľké mnohonásobne nabíjateľné odpaľovacie zariadenie".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Young Bhartiya (@young_bhartiya),

 

Potvrdenie od južného suseda

Južná Kórea uviedla, že v nedeľu boli z prístavného mesta Wonsan ležiaceho na východnom pobreží Severnej Kórey vypálené dva projektily - zrejme balistické strely - a dopadli do Japonského mora, známeho tiež pod názvom Východné more.

 

Po Vietname to ide dolu vodou

Analytici uvádzajú, že Sever naďalej zlepšuje svoju výzbroj, aj viac ako rok po tom, čo vo Vietname stroskotal summit severokórejského vodcu Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zasadnutie bezpečnostnej rady na žiadosť európskych členov, ako aj zverejnenie vyhlásenia, sa uskutočnilo v posledný deň, keď rade predsedala Čína, spojenec Severnej Kórey.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies