Archív článkov za December 2023, strana 2

Otvor článok

Nektár z Karibiku a pochúťka pirátov: Minulosť rumu so sebou prináša jednu zaujímavosť za druhou

2.12 2023 12:00

Rum, často označovaný ako „nektár z Karibiku“, je jedným z najobľúbenejších destilátov na svete. Jeho počiatky siahajú do prvých dní európskeho prieskumu a kolonizácie, až do 17. storočia. Túto legendárnu históriu možno vysledovať na cukrové plantáže v Západnej Indii, kde sa melasa, vedľajší produkt výroby cukru, stala surovinou pre tento ikonický nápoj.

Otvor článok

Dnes v Bratislave Tipos Aréna zažije Turnaj, aký na Slovensku ešte nebol! Fight Night Challenge 5 sa zapíše do histórie

2.12 2023 12:10

Pred necelými dvoma rokmi štartoval Fight Night Challenge svoju púť svetom bojových športov. Organizácia ponúkla nezabudnuteľnú šou dvakrát v Brne, raz v Bratislave a po poslednej zastávke v Trnave sa opäť vracia do hlavného mesta. NTC Arénu však tentoraz vedenie vymenilo za Zimný štadión Ondreja Nepelu, vďaka čomu bude turnaj s poradovým číslom päť špeciálny.

Otvor článok

Arabský svet nie je jednotný. „Umiernení“ Arabi kritizujú miliardárov z radov teroristov

2.12 2023 13:15

JERUZALEM / GAZA - Ešte je len počiatok decembra, ale vojna sa po prímerí opäť obnovila. Rakety z Pásma Gazy začali v piatok zasa dopadať na Izrael a logickou odpoveďou bol protiútok. Tu si Izrael nenechá diktovať ani od OSN ani od USA („žiadne civilné obete“, zastavte to!). Ide o prežitie. Je napodiv, že ku kritike gazansko-iránskej strany sa pridávajú aj autori zo Saudskej Arábie. Ale až také ohromujúce to nie je, medzi Saudskou Arábiou a Iránom ide o vodcovstvo v islamskom svete. Na Slovensku to sledujeme len okrajovo, viac sa tu zaoberáme blokádou kamiónov vo Vyšnom Nemeckom.

Otvor článok

Fight Night Challenge 5: Váženie pred historickým večerom na štadióne Ondreja Nepelu rozvírilo emócie a rivalitu

2.12 2023 13:30

BRATISLAVA - Pred ďalším turnajom FIGHT NIGHT CHALLENGE 5 , kde organizácia mieri vôbec prvý krát na štadión ONDREJA NEPELU muselo prísť oficiálne váženie, kde bojovníci museli splniť svoj váhový limit. Ako teda dopadlo váženie turnaju, kde hlavný zápas tvorí slovenská hokejová legenda Marcel Hossa a jeho protivníkom bude slovenský známy rapper “MOMO” ?

Otvor článok

Na farbách ruží záleží: Ako neodoslať osobe, ktorej darujete kvety nesprávny signál a skutočne ju oceniť

2.12 2023 14:00

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo vlastne znamená farba ruže? Možno viete, že červené ruže znamenajú lásku a romantiku. Ale aj žlté, biele v a čierne ruže majú určitú symboliku. Prečítajte si viac v našom článku.

Otvor článok

Vianočné kúzlo na tanieri

2.12 2023 15:00

Ako vytvoriť slávnostné prestieranie stola, ktoré očarí vašich hostí

Otvor článok

Rozhovor s Ondřejom Novotným: Ako vidí tvár Oktagonu očakávané zápasy Vémola vs. Pirát či Kincl vs. Čepo?

2.12 2023 16:15

BRATISLAVA - Ondrej Novotný, spolumajiteľ a tvár MMA organizácie Oktagon, strháva pozornosť svojou vášňou pre boj a nekompromisným prístupom k rozvoju slovenskej a českej MMA scény. Dnes večer sa odohrá v bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu legendárny večer Fight Night Challenge 5, a my sme ešte predtým vyspovedali toto zastupujúce meno slovenského aj českého MMA - Ondřeja Novotného.

Otvor článok

Vodíková banka ponúkne tri miliardy na obnoviteľný vodík

2.12 2023 17:25

Minulý týždeň začala fungovať európska Vodíková banka. Výrobcom obnoviteľného vodíka poskytne tri miliardy eur na naštartovanie európskeho trhu. Prvých 800 miliónov teraz, zvyšok v priebehu budúceho roka.

Otvor článok

AKTUÁLNE VÝSLEDKY FNC 5

2.12 2023 17:52

Portál Netky.sk sa nachádza na štadióne Ondreja Nepelu a poskytneme Vám aktuálne informácie z turnaja

Otvor článok

RFA spoznala svojho šampióna organizácie. Je ním Dominik Bereczki

2.12 2023 18:20

BUDAPEŠŤ - V sobotu sa v hlavnom meste Maďarska uskutočnil ďalší v poradí trinásty turnaj organizácie RFA. Táto organizácia si Budapešť, ako miesto svojho diania vybrala už po druhý krát, a preto všetci napäto sledovali, ako dokáže Slovenská organizácia osloviť maďarské publikum. Samotná karta tohto turnaja bola zložená z mnohých zvučných maďarských mien, ktoré boli ťahákmi celého turnaja v Budapešti.

Otvor článok

Podľa precedensu bude musieť spoločnosť Google platiť kanadským médiám ročne 100 miliónov dolárov

2.12 2023 19:40

V Kanade došlo k vzniku mimoriadne zaujímavého precedensu o platení za spravodajský obsah umiestňovaný v prehliadači Google. Zákon o online spravodajstve totiž núti technologický gigant, aby vydavateľom platil za obsah, ktorý preň generuje príjmy tým, že sa objavuje na jeho stránkach. Výška ročného príspevku len pre médiá pôsobiace v Kanade by mala predstavovať 100 miliónov kanadských dolárov.

Otvor článok

Ženy by investovaním mohli kompenzovať nerovnosti vo výške dôchodkov voči mužom

3.12 2023 08:05

BRATISLAVA - Investičná platforma Fondee od začiatku roka 2023 zvýšila aktíva vo svojej správe o 30 %. Pôsobí na území troch krajín, pričom slovenskí investori v nej investujú väčšie objemy finančných prostriedkov ako investori zo susedného Česka či Poľska.

Otvor článok

Ulovte si netradičné zimné zážitky na Slovensku

3.12 2023 09:10

Pre niekoho je december najmä o sviatočnom zdobení našich príbytkov pred Vianocami, o pečení, zháňaní originálnych darčekov pre najbližších... Iní zasa nedajú dopustiť na romantické zimné prechádzky zasneženým lesom.

Otvor článok

Rozhovor: Vojto Barborík na tlačovej konferencii Fortuna MMA: Rok bol viacmenej dobrý, ale teraz sa môžem fokusovať na fightovanie

3.12 2023 10:00

BRATISLAVA - Na tlačovej konferencii Fortuna MMA sme mali možnosť vyspovedať fightera Vojta Barbaríka, ktorý mal za sebou síce ťažšie obdobie, ale teraz je pripravený sa sústrediť len na fighterskú kariéru.

Otvor článok

Dokázať sám seba ľúbiť znamená robiť dobre svojmu mozgu

3.12 2023 11:16

Ľudský mozog je jedným z najfascinujúcejších výtvorov, najzložitejších a najdokonalejších mechanizmov, aké v prírode existujú. Nečudo, že existuje okolo neho celá veda a naše poznanie o ňom ani zďaleka nie je konečné...

Otvor článok

ŠPORTOVEC ROKA 2023 federácie AWPC-Slovakia

3.12 2023 12:20

TRNAVA - Vedenie Slovenskej amatérskej federácie silového trojboja (AWPC-Slovakia) zverejnilo pre tohtoročnú sezónu laureátov na ocenenie ŠPORTOVEC ROKA 2023.

Otvor článok

Demokrati: Strana si na sneme zvolila nové predsedníctvo, šéfom sa stal Jaroslav Naď

3.12 2023 13:05

BRATISLAVA - Na Republikovom sneme strany Demokrati sa v Prešove zišlo 120 delegátov z celého Slovenska, ktorí si zvolili nového predsedu strany, členov predsedníctva a tiež etickej, revíznej komisie, vrátane pozície generálneho sekretára strany.

Otvor článok

Výzva Obnov dom z Plánu obnovy vyvolal v regiónoch obrovský záujem

3.12 2023 14:35

PREŠOV - Regióny oceňujú pomoc, ktorú im prostredníctvom mimoriadnej výzvy Obnov dom z Plánu obnovy ponúkol vicepremiér Peter Kmec. Na základe tejto výzvy si môžu občania opravovať svoje rodinné domy postihnuté zemetrasením a krupobitím. Deň po vyhlásení výzvy znejú spokojné ohlasy z regiónov.

Otvor článok

Slabá finančná gramotnosť má negatívny vplyv aj na domáce rozpočty

3.12 2023 15:25

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí majú lepšie finančné vedomosti, sú schopní efektívnejšie hospodáriť so svojimi peniazmi, a to aj napriek rastúcim cenám. Je menej pravdepodobné, že im na konci mesiaca budú chýbať peniaze, že si nevytvoria žiadnu finančnú rezervu, alebo že si budú musieť požičiavať, aby mohli zaplatiť účty.

Otvor článok

Reportáž: Fenomenálne Spievankovo pokrstilo novú hovoriacu knihu Kúzelné čítanie a vyráža na vianočné turné

3.12 2023 15:30

Kniha vznikla za rekordných osem mesiacov. Pracovali na nej spisovateľka Lenka Tomešová, ilustrátorka Kristína Hroznová a manažérka Spievankova Ivana Brunová. Trojica tvorila najmä v noci, kniha teda vznikala dlhými nočnými telefonickými poradami. Práca na knihe bola namáhavá, ale tvorcov veľmi bavila. Zvuky, ktoré sú súčasťou dialógov alebo pesničiek vytvárali veľmi netradične.

Otvor článok

ÚKOZP organizuje pri príležitosti Medzinárodného dňa osôb so zdravotným postihnutím druhý ročník kampane AJ MY SME TU

3.12 2023 16:00

BRATISLAVA - Úrad komisára pre osoby so zdravotným (ÚKOZP) organizuje druhý ročník kampane AJ MY SME TU. Začína sa na Medzinárodný deň osôb so zdravotným postihnutím 3. decembra 2023 a potrvá do Medzinárodného dňa ľudských práv 10. decembra 2023.

Otvor článok

Uprednostníte živý alebo umelý vianočný stromček: Oba majú svoje pre a proti.

3.12 2023 16:30

Tento rok ako každý rok je načase vybrať si ten pravý vianočný stromček, ktorý vám bude spríjemňovať sviatky nielen na pohľad, ale aj svojou vôňou či z etického hľadiska. Tieto rady pomôžu tým, ktorí potrebujú pomôcť pri výbere umelého stromčeka alebo zistiť, ktorý živý stromček je pre nich ideálny.

Otvor článok

Majk Spirit predstavuje svoj životný album “nový čLOVek 2.0”

3.12 2023 17:06

BRATISLAVA - Majk Spirit vydáva dlho očakávaný album „nový čLOVek 2.0". Jeho už v poradí jedenásty štúdiový album nadväzuje na jeho sólový debut Nový človek z roku 2011, ktorý sa stal ikonickým dielom československej hudobnej scény. Album „nový čLOVek 2.0" vyjde už tento piatok, 1. decembra 2022 a v jeho skladbách opäť nájdu ľudia osobné aj spoločenské témy. O čom svedčí aj titulný videoklip Savage, ktorý dropol Majk deň pred oficiálnym vydaním albumu.

Otvor článok

Radíme: Najúčinnejšou prevenciou proti chrípke je očkovanie, pomôžu i vitamíny

3.12 2023 18:23

BRATISLAVA - Najspoľahlivejšiu formu ochrany pred chrípkou poskytuje očkovanie. Obranyschopnosť organizmu možno podporovať tiež zvýšeným príjmom niektorých vitamínov. V rámci prevencie sa odporúča aj aktívny životný štýl či dostatok spánku. Vyplýva to z materiálu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k chrípkovej sezóne.

Otvor článok

Spĺňate trojuholník krásy? Zlatý rez sa využíva v estetike, architektúre aj prírode

3.12 2023 18:36

Okrem hodnotenia tváre odborníkom je tu aj matematický prvok – Phi. Ak zmeriame dĺžku a šírku tváre a potom vydelíme dĺžku šírkou, ideálny výsledok – ako ho definuje zlatý pomer – je zhruba 1,62. Toto číslo je známe ako Phi, po gréckom sochárovi Phidiasovi, ktorý tento pomer použil vo svojej práci.

Otvor článok

Aplikácia ePeňaženka umožní overovať pravosť bločkov aj reklamovať tovar

3.12 2023 19:48

BRATISLAVA - Finančná správa SR pripravila novú aplikáciu na overovanie pravosti pokladničných dokladov. Takzvaná ePeňaženka je určená na použitie pre širokú verejnosť. K dispozícii je pre smartfóny v rámci Google Play a App Store.

Otvor článok

FNC 5 SPOZNALO SVOJÍCH VÍŤAZOV

3.12 2023 20:30

Včera 2.12 sa na štadióna Ondreja Nepelu konalo Fight Night Challenge 5. Táto organizácia sa preslávila celebritnými boxerskými zapasmi a tento turnaj bol v poradí piaty.

Otvor článok

Día de Muertos: Deň mŕtvych v Mexiku ako pestrofarebná tradícia. V akom ročnom období navštíviť túto oslavu?

3.12 2023 20:33

Dia de Muertos alebo Deň mŕtvych je najstarší mexický náboženský sviatok na počesť posmrtného života mŕtvych, jeho tradícia siaha až do predkolumbovských náboženstiev a je stará tritisíc rokov. Mexičania sú jedným z najnáboženskejších národov na svete a tento sviatok je v ich kultúre najpestrejší a najfarebnejší. Milujú ho.

Otvor článok

Premiér Robert Fico v Rádiu Slovensko: Vo vláde robíme 12 hodín denne

4.12 2023 02:45

"Poctivo makať a zbytočne neotravovať! To je heslo, v ktorom sa v koalícii riadime. Plníme, čo sme sľúbili a suverénne robíme, čo sme pred voľbami deklarovali. To je môj recept re lepšie Slovensko a úspešnú sociálnu demokraciu," uviedol premiér.

Otvor článok

SNS podporuje kroky ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorá presunula peniaze na Redutu a knižnicu

4.12 2023 03:25

Slovenská národná strana má zato, aby namiesto míňania peňazí na virtuálne boje so slovami sa prostriedky použili na konkrétne projekty a to opravu strechy Reduty či prevádzku Univerzitnej knižnice v Bratislave.

Otvor článok

Ste proaktívny alebo reaktívny typ osobnosti?

4.12 2023 08:54

Niekedy si ani neuvedomujeme, ako veľmi je náš život a udalosti v ňom ovplyvnený tým, aký postoj k životu si zvolíme.

Otvor článok

Na jar sa očakáva, že poukážky na OZE opäť zaberú. Záujem o využitie slnečnej energie na chvíľu poľavil

4.12 2023 09:25

BRATISLAVA - Kým najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov - THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. zaznamenal v roku 2023 enormne silný prvý štvrťrok, historicky najlepší za poslednú dekádu, po zvyšok roka záujem verejnosti o využitie slnečnej energie citeľne opadol. Záujem, o inštaláciu fotovoltických článkov i slnečných kolektorov bol v slovenských podmienkach ovplyvnený prerušením dotačného programu Zelená domácnostiam. Pri fotovoltických systémoch je to aj vytriezvenie domácností z reálnej návratnosti inštalovaných technológií pri súčasnej cene elektriny pre fyzické osoby. Európa je pritom enormne zavalená lacnými čínskymi panelmi, čo tunajším výrobcom komplikuje predaje. Informuje o tom Alfréd Gottas, riaditeľ THERMO|SOLARU.

Otvor článok

Huslistka MATHIA predstavuje nádhernú husľovú verziu skladby Hallelujah!

4.12 2023 09:55

BRATISLAVA - Slovenská huslistka MATHIA pripravila svojim fanúšikom nádhernú vianočnú verziu skladby Hallelujah! Originálna skladba od legendárneho Leonarda Cohena tak ožila v husľovom prevedení a dokonale zapadá do začínajúcej vianočnej atmosféry.

Otvor článok

Anita Soul predstavuje novinku Vianočný zázrak, v emotívnom klipe si zahrala jej mama, sestra aj syn Marcus

4.12 2023 10:15

Slovenská R'n'B diva Anita Soul miluje Vianoce a tak nahrala nádhernú vianočnú pieseň! Jej novinku Vianočný zázrak produkoval a aranžoval klavirista a producent Eugen Vizváry. O slovenský text sa postarala Alexandra Okálová a upravila ho Anita Soul. Do emotívneho vianočného klipu plného medovníčkov si Anita pozvala rodinu a blízkych priateľov. Nechýbala jej mama, sestra a syn Marcus.

Otvor článok

Cesta za slávou: Slovenská reprezentácia na MS v MMA

4.12 2023 10:30

Slovensko končí na Majstrovstvách sveta v Albánsku v Tirane so 6 zápasníkmi s 1 bronzovou medailou.

Otvor článok

Poslali ste peniaze na nesprávny účet? Stále je tu šanca, získať ich späť

4.12 2023 10:45

Posielať peniaze cez internetbanking zbrklo a rýchlo sa nevypláca. Stačí „drobný“ preklep alebo nepozornosť a peniaze môžu skončiť na nesprávnom účte. Ak finančné prostriedky odošlete na neexistujúci účet, je to ten lepší prípad. Peniaze sa vám vrátia nazad. Horšie však je, ak ich pošlete na účet, ktorý reálne existuje a klient ho používa. Šanca na vrátenie peňazí z cudzieho účtu existuje, no proces je zložitejší.