Día de Muertos: Deň mŕtvych v Mexiku ako pestrofarebná tradícia. V akom ročnom období navštíviť túto oslavu?

NETKY.SK • 3 December 2023, 20:33 • 2 min
Día de Muertos: Deň mŕtvych v Mexiku ako pestrofarebná tradícia. V akom ročnom období navštíviť túto oslavu?

Dia de Muertos alebo Deň mŕtvych je najstarší mexický náboženský sviatok na počesť posmrtného života mŕtvych, jeho tradícia siaha až do predkolumbovských náboženstiev a je stará tritisíc rokov. Mexičania sú jedným z najnáboženskejších národov na svete a tento sviatok je v ich kultúre najpestrejší a najfarebnejší. Milujú ho.

slovakia

left justify in out

El día de los muertos je oslava pamiatky zosnulých v Mexiku. Tento sviatok sa stal národným symbolom a od roku 2008 sa nachádza aj na zozname dedičstva UNESCO.

Pôvod osláv El día de los muertos siaha viac ako päťsto rokov dozadu, kedy si Aztékovia, pôvodní obyvatelia Mexika, pripomínali svojich zosnulých. Ich oslavy sa konali v lete a trvali viac ako mesiac. Španielski dobyvatelia oslavu spojili s katolíckou Slávnosťou všetkých svätých (1. Novembra) a Pamiatkou zosnulých (2. Novembra).

 

Oslavy priamo na cintorínoch

V období predkolumbovskej ameriky boli mŕtvi pochovávaní blízko rodinných domov, často v hrobke priamo pod domom. Na udržiavanie vzťahov so zosnulými sa kládol veľký dôraz. Mexičania veria, že v tieto dni sa duše mŕtvych vracajú späť na zem, aby sa znovu stretli so svojimi príbuznými. Prvého novembra sa podľa tradície na zem vracajú duše detí a 2. novembra duše dospelých.

Duchovia sú medzi živými privítaní ponukou špeciálnych jedál a vecí, ktoré si užívali, keď žili. Sú umiestnené na oltári v rodinnom dome. Verí sa, že duchovia vnímajú chuť a vôňu ponúkaného jedla. Keď duše odídu, živí si jedlo rozdelia medzi rodinami, priateľmi a susedmi.

Na oltár patria aj známe cukrové lebky, často s menom osoby na vrchu. Nesmie chýbať Pan de Muertos, špeciálny chlieb vyrobený pre túto sezónu, a cempasuchil (nechtík lekársky), ktorý kvitne v tomto ročnom období a oltáru dodáva špecifickú vôňu. Na vrchole tohto malého bochníka sa zasa nachádzajú menšie časti, ktoré predstavujú lebku a kosti. 

Pre niektoré komunity nie je nič neobvyklé stráviť na cintoríne celú noc. Organizujú tu večierky a pikniky so živou hudbou.

Dia de Muertos alebo Deň mŕtvych je najstarší mexický náboženský sviatok na počesť posmrtného života mŕtvych, jeho tradícia siaha až do predkolumbovských náboženstiev a je stará tritisíc rokov. Mexičania sú jedným z najnáboženskejších národov na svete a tento sviatok je v ich kultúre najpestrejší a najfarebnejší. Milujú ho. Oslavy sa konajú niekoľko dní.

Mexičania pevne veria, že dobré prijatie duchov ich zosnulých príbuzných im zabezpečí blaho, zdravie a ochranu pred nešťastím. Stojí za zmienku, že pre Mexičanov sú život a smrť prepojené a smrť nie je dôvodom na smútok alebo oplakávanie. Jej uvedomenie nás núti viac milovať život, vážiť si ho a brať si z neho to najlepšie.

Symbol smrti Catrina

Symbolom mexických osláv je figurína Catrina, smejúca sa kostra so širokým dámskym klobúkom a s veľkými perami, ktorú v roku 1910 vytvoril mexický grafik a karikaturista José Guadalupe Posada. Catrina zobrazuje bohyňu smrti starých Aztékov Mictecacíhuatl, tzv. “Pani smrti”.

Citát, ktorý sa zvykne pripisovať Posadovi, "todos somos calaveras" (v preklade "všetci sme kostry"), má poukazovať práve na to, žepod oblečením a materiálnymi ozdobami sme všetci rovnakí.

V mestách sa tiež konajú verejné oslavy, ktoré zahŕňajú sprievody s maskami a kostýmami, hudbu, tance a tradičné mexické pokrmy. Tieto oslavy priťahujú turistov z celého sveta, ktorí chcú zažiť jedinečnú atmosféru tohto festivalu.  

Jeseň v Mexiku

Jeseň je skvelý čas na návštevu Mexika. Budete svedkami výnimočných osláv a pochodov, môžete navštíviť verejné predstavenia a užiť si celú jesennú sezónu v Mexiku. Ak budete rešpektovať svoje okolie, nikomu nebude vadiť ani vaša prítomnosť na cintorínoch a iných verejných priestranstvách, kde Mexičania oslavujú a ctia zosnulých.

Día de los Muertos je nielen oslavou smrti, ale aj oslavou života a pamiatky tých, ktorí nás opustili. Je to čas, kedy sa rodiny a komunity spoja, aby si pripomenuli svoje korene a tradície. Takýto festival nám pripomína, aké dôležité je zachovávať a zdieľať naše kultúrne dedičstvo. 

Zdroje:

https://spanielcina.eu/el-dia-de-los-muertos-den-mrtvych-v-mexiku/

https://krazom.sk/den-mrtvych-mexiko/

https://answear.sk/blog/nielen-halloween-co-je-mexicky-sviatok-dia-de-muertos/19720

https://www.invia.sk/blog/dia-de-los-muertos-oslava-zivota-a-smrti-v-mexiku/

https://www.ta3.com/clanok/216952/v-mexiku-sa-konci-velkolepa-oslava-dna-mrtvych-takto-si-ine-krajiny-uctievaju-pamiatku-zosnulych

https://zuziontheroad.eu/mexiko-dia-de-los-muertos/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: festivaldevidaymuerte.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies