Arabský svet nie je jednotný. „Umiernení“ Arabi kritizujú miliardárov z radov teroristov

NETKY.SK • 2 December 2023, 13:15 • 2 min
Arabský svet nie je jednotný. „Umiernení“ Arabi kritizujú miliardárov z radov teroristov

JERUZALEM / GAZA - Ešte je len počiatok decembra, ale vojna sa po prímerí opäť obnovila. Rakety z Pásma Gazy začali v piatok zasa dopadať na Izrael a logickou odpoveďou bol protiútok. Tu si Izrael nenechá diktovať ani od OSN ani od USA („žiadne civilné obete“, zastavte to!). Ide o prežitie. Je napodiv, že ku kritike gazansko-iránskej strany sa pridávajú aj autori zo Saudskej Arábie. Ale až také ohromujúce to nie je, medzi Saudskou Arábiou a Iránom ide o vodcovstvo v islamskom svete. Na Slovensku to sledujeme len okrajovo, viac sa tu zaoberáme blokádou kamiónov vo Vyšnom Nemeckom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ale svet je väčší než ukrajinsko-slovenská alebo poľsko-ukrajinská hranica, kde ide o zárobok TIR-ákov. Saudskoarabský denník OKAZ priniesol v novembri príspevok s titulkom „Skrývajú sa v tuneloch a vypredávajú svoj ľud za biednu cenu“. Novinár podpísaný ako Musa’ad Al-Thobaiti odsúdil vysokých predstaviteľov vojenského krídla Hamasu , „ktorí sa skrývajú v tuneloch pod povrchom Gazy“, pričom tí najvyšší vodcovia žijú v luxusných hoteloch a nechávajú pešiakov umierať vo vojne proti Izraelu.

 

Nie je to iba o Izraeli a Iráne (Hamasu)

Príkladov je viac, nie je to len Hamas. Musa’ad Al-Thobaiti si berie na mušku celú teroristickú aristokraciu islamského sveta. Nielen vodcovia Hamasu, ale napr. aj šéf libanonského Hizbolláhu Hassan Nasrallah alebo najvyšší predstaviteľ ISIS (Islamského štátu) Abu Bakr Al-Baghdadi a predtým zakladateľ Al-Kajdy Usáma bin Ládin zdupkali do tunelov alebo opevnených víl a nechali za seba trpieť iných. Tak toto napr. ukrajinský prezident Zelenskyj neurobil, ostal so svojimi (to inak urobili Stalin aj Hitler). Al-Thobaitiho však ukrajinské problémy nezaujímajú. Len konštatuje, že moslimovia sú podvádzaní „gangom zbabelcov a obchodníkov s krvou“, ktorí im predávajú ilúzie a za tento sľub im nedodávajú „nič iné ako smrť a skazu“.


Pred očakávanou inváziou USA do Afganistanu, píše  Al-Thobaiti, sa zakladateľ Al-Kajdy Usáma bin Ládin obával o svoj život a ukryl sa do spleti jaskýň Tora Bora. Prichýlil tam aj svoje štyri manželky, deti a najbližších poskokov. Svojich stúpencov nechal ostreľovať americkými raketami. Keď sa Američania a Briti začali približovať k jaskyniam, chytro zdupkal do Pakistanu a svojich radových mužov nechal umierať, sledujúc ich zomieranie v televízii z bezpečne stráženej vily.


Iracký prezident Saddam Hussein, ktorý priviedol svoju krajinu do katastrofy, píše Al-Thobaiti, sa tiež skryl v tuneli, vlastne diere, ale tam utrpenie svojich ľudí, ktorí ho tak stopercentne milovali (doslovne, podľa jeho vyjadrení) sledoval z dosluchu. Televíziu v tej jame, z ktorej ho Američania vytiahli a šíitski Iračania potom obesili, nemal.

Život v luxuse a miliardy na účtoch

Súčasnosť sa vôbec nezmenila. Vodca ISIS  Abu Bakr Al-Baghdadi si pri Mosule v Iraku nechal tiež vykopať tunel, v ktorom sa ukryl so svojou rodinou. Šéf Hizbolláhu Hassan Nasrallah strieda päťhviezdičkové hotely v Katare s tunelmi, keď mu ohlásia hrozbu likvidácie zo strany Mossadu. Odtade ale vysiela ohnivé výzvy svojim stúpencom v Libanone, aby zničili Izrael, hoci jeho patróni z Iránu dokázali vďaka nemu a jemu podobných tento skvost Stredného východu už dávno zdevastovať.
 
Majetky týchto teroristických pohlavárov, tak Al-Thobaiti, sa rátajú na miliardy uložených v bankách po celom svete (a nie sú to forinty, ale americké doláre).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: BBC / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies