Vodíková banka ponúkne tri miliardy na obnoviteľný vodík

NETKY.SK • 2 December 2023, 17:25 • 2 min
Vodíková banka ponúkne tri miliardy na obnoviteľný vodík

Minulý týždeň začala fungovať európska Vodíková banka. Výrobcom obnoviteľného vodíka poskytne tri miliardy eur na naštartovanie európskeho trhu. Prvých 800 miliónov teraz, zvyšok v priebehu budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Vodíková banka bude využívať príjmy z predaja emisných povoleniek. Celkový rozpočet je tri miliardy eur, zvyšné 2,2 miliardy sa rozdelí začiatkom roka. Schéma má prepojiť výrobcov vodíka so spotrebiteľmi dotovaním cien. Maximálna dotácia je 4,5 eura na kilogram. Dotácie sú určené na dodávky v najbližších desiatich rokoch, po podpise musí výroba začať najneskôr do piatich rokov.

 

Prečo je to dôležité?

Väčšina vodíka je dnes spotrebovaná na mieste priamo výrobcami. Európsky vodíkový trh prakticky neexistuje, to limituje aj ponuku a investície do výrobných kapacít.

 

Vodík môže pomôcť dekarbonizácii v sektoroch so zložitou či s drahou elektrifikáciou – napríklad v chemickom či hutníckom priemysle.

 

Súbežne s riešením financovania EÚ reviduje pravidlá vnútorného trhu s plynom. Majú zvýšiť investície do vodíkovej infraštruktúry, napríklad modernizáciou plynovodov tak, aby boli schopné prepravovať vodík.

V čom je problém?

EÚ chce do roku 2030 vyrábať doma 10 miliónov ton obnoviteľného vodíka ročne. Vodíková banka pri danom rozpočte dokáže podporiť produkciu minimálne 0,09 milióna ton, teda 0,9 percenta cieľovej hodnoty.

 

Podobnú schému (H2Global) má aj Nemecko, vyčlenilo na ňu päť miliárd eur. Európsky vodíkový priemysel dúfal v jej zlúčenie s európskou, k čomu by pristúpili (vrátane financovania) aj ďalšie európske krajiny. Zatiaľ sa to nestalo, trieštenie zdrojov tak oslabuje efektívnosť podpory.

 

Čo ešte môže pomôcť?

Popri domácej výrobe sa európske krajiny pozerajú aj za hranice. Nemecko plánuje v roku 2030 spotrebovávať štyri milióny ton vodíka ročne. Polovica z toho má pokryť dovoz.

 

Berlín podpísal dohodu s Talianskom o transformácii existujúcej plynárenskej infraštruktúry prepájajúcej Stredomorie s Nemeckom na transport vodíka. Koridor by prepojil významné priemyselné centrá v Taliansku, Švajčiarsku, Rakúsku a južnom Nemecku s výrobou vodíka v Tunisku. Krajiny na severe Afriky majú vhodné podmienky na výrobu slnečnej energie, ktorá môže produkovať obnoviteľný vodík.

 

Premenu plynárenskej infraštruktúry na vodíkovú má podporiť aj reforma vnútorného trhu s plynom. V pondelok sa na jej podobe dohodli vyjednávači Rady a Parlamentu. Obe inštitúcie musia reformu schváliť aj formálne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: EurActiv, Foto: EP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies