Ulovte si netradičné zimné zážitky na Slovensku

NETKY.SK • 3 December 2023, 09:10 • 2 min
Ulovte si netradičné zimné zážitky na Slovensku

Pre niekoho je december najmä o sviatočnom zdobení našich príbytkov pred Vianocami, o pečení, zháňaní originálnych darčekov pre najbližších... Iní zasa nedajú dopustiť na romantické zimné prechádzky zasneženým lesom.

slovakia

left justify in out

No ak patríte medzi typy, ktoré aj v decembri a vianočnom období potrebujú svoju dávku adrenalínu, aj vám zimní obdobie ponúka možnosti na skvelé decembrové zážitky, a to priamo na Slovenku. Tu sú niektoré z nich:

Jazda psím záprahom

Neexistuje veľa romantických a zároveň dobrodružných zážitkov ako prebehnúť sa nádhernou zasneženou krajinou psími záprahmi. U nás sa ponúka takáto spanilá jazda so štvornohými kamarátmi na viacerých miestach – napríklad na Donovaloch (Park Snow), na Štrbskom Plese, či v Turanoch pri Martine (na Ranči Aljaška).

Pred samotnou jazdou dostanete, pochopiteľne, krátku prednášku o histórii mushingu – umenia psích záprahov a potrebné inštrukcie o tom, ako psíkov ovládať. A potom už si môžete vychutnať priam rozprávkovú jazdu bielou krajinou s vetrom vo vlasoch a svorkou verných havkáčov pred vami!

Let balónom ponad Tatry

Toto je niečo pre romantikov s adrenalínovou dušou. Prezrieť si naše veľhory z výšky v balóne je zážitok, ktorý vám zostane na celý život! Existujú zimné vyhliadkové lety ponad Vysoké, Západné aj Belianske Tatry, vznášať sa budete vo výške 50 až 300 metrov – podľa poveternostných podmienok.
Let trvá 1,5 až 3 hodiny, ku kompletnému zážitku patrí aj slávnostný krst po pristátí, keď vás povýšia do stavu balonárskeho a odnesiete si riadny krstný list.

Snowkiting

Tento pomerne mladý šport je medzi energickými typmi ľudí stále obľúbenejší. Ide o skutočne nezvyčajný zážitok a jeden z najnovších adrenalínových športov, aký si môžete v zime aj u nás vyskúšať.

Ide o akúsi jazdu na snehu, pri ktorej vás dopredu ťahá drak – kite. Pritom nepotrebujete žiadne svahy, pretože vietor vás poľahky vytiahne aj hore kopcom. V lone nádhernej zasneženej prírody môžete tento zážitok vyskúšať v obci Šuňava pri Štrbe, kde organizujú individuálne kurzy snowkitingu.

Zorbing
T

oto je zábavka, ktorú si ako adrenalínový nadšenec zamilujete! Na Štrbskom Plese je možné zažiť naozaj top zimnú aktivitu – zorbing. Vleziete si do priehľadnej zorbingovej gule (zo špeciálneho PVC) a necháte sa skotúľať dolu svahom. Na konci vás čaká bezpečné pristátie v podobe protisvahu, alebo špeciálnej siete.
Táto skvelá zábavka má pôvod na Novom Zélande (autormi sú Andrew Akers a Dwan van de Sluis), šialená 100-metrová jazda poteší nielen dospelých, ale aj deti, pre ktoré je celkom bezpečná. Ďalšou podobnou atrakciou pre deti je na Štrbskom Plese aj snowtubing – jazda na nafukovacom kolese.

Výlet na snežniciach

Turistika na snežniciach sa môže stať pre vás neopakovateľným zážitkom tejto zimy. Môžete sa vybrať po hrebeni Spišskej Magury s certifikovaným sprievodcom na miesta, kde sa bežne nedostanete a kde vás očaria rozprávkové výhľady na Belianske Tatry.
Celý výlet začínajúci v Ždiari trvá asi 5-6 hodín, je to stredne náročná túra so 400 metrovým prevýšením, až na vrchol Repiská (1 259 m).
Nezabudnuteľnú večernú túru na snežniciach môžete zažiť aj na trase Starý Smokovec-Hrebienok s bonusom na konci – návštevou Ľadového dómu a výstav ľadových sôch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies