Uprednostníte živý alebo umelý vianočný stromček: Oba majú svoje pre a proti.

NETKY.SK • 3 December 2023, 16:30 • 2 min
Uprednostníte živý alebo umelý vianočný stromček: Oba majú svoje pre a proti.

Tento rok ako každý rok je načase vybrať si ten pravý vianočný stromček, ktorý vám bude spríjemňovať sviatky nielen na pohľad, ale aj svojou vôňou či z etického hľadiska. Tieto rady pomôžu tým, ktorí potrebujú pomôcť pri výbere umelého stromčeka alebo zistiť, ktorý živý stromček je pre nich ideálny.

slovakia

left justify in out

Umelý vianočný stromček 

 

Výhody: Veľkou výhodou umelého vianočného stromčeka je to, že nikdy nezačne opadávať. Stačí ak ho tesne pred sviatkami vytiahnete z pivnice ponaprávate a všetko je pripravené na zdobenie. Plusom tiež je, že tento stromček postačí kúpiť, ak je kvalitný.

 

Nevýhody: Ak vás zaujíma osud planéty a vaše vlastné zdravie, taktiež dajte pozor. Umelé stromčeky sú vyrábané z plastov a ak si nie ste istý ich podrobným zložením, neriskujte. Najmä staršie druhy stromčekov obsahujú dokonca škodlivé olovo, či toxické látky zvané dioxíny, ktoré sú nebezpečné pre ľudí a rovnako aj pre zvieratá.

 

Živý vianočný stromček

 

Výhody: Najmä vôňa čerstvého ihličia, ktorá napĺňa domov hoci aj niekoľko týždňov. Stromček si môžete pred príchodom Štedrého dňa dokonale obhliadnuť, prispôsobiť možnostiam vášho domova a jeho výber je dokonalou rodinnou aktivitou, ktorá vás od všetkého zhonu na chvíľku oslobodí.

 

Nevýhody: Jemným praktickým nedostatkom živého vianočného stromčeka je opadávanie ihličia, ktoré je po niekoľkých dňoch roznesené po celom dome. Živé stromčeky tiež môžu po chvíli začať ukazovať známky vysychania. Okrem finančných prostriedkov, ktoré do živého stromčeka treba rok čo rok investovať môžete mať problém s jeho prevezením domov. No aj fakt, že ste prispeli k zrezaniu živého stromčeka, ktorý po sviatkoch skončí na smetisku. Viete však, že existujú aj stromčeky v kvetináči, ktorých osud vám nemusí byť ľahostajný? 

 

Ako si vybrať živý stromček

 

Najobľúbenejšie a tiež najviac predávané sú jedličky, pretože voňajú, majú sýto zelenú farbu a na rozdiel od smrekov, ktoré sú síce najlacnejšie, ale aj veľmi pichľavé a rýchlo opadajú, dlho vydržia. Ak túžite po veľkom vianočnom stromčeku, jedličky sa predávajú až do veľkosti 4 metrov.

 

Jedľa, borovica alebo smrek?

 

Svoj stromček si môžete zakúpiť už koncom novembra, v predstihu ho však kupujte iba, ak ho môžete uskladniť v chladnej miestnosti. V opačnom prípade si pre neho zájdite tesne pred Vianocami. Aké druhy vianočných stromčekov na trhu nájdete a na koľko vás vyjdú?

 

Smrek strieborný niekedy stretnete tiež pod názvom smrek pichľavý. Má veľmi krátke a husté konáre a predovšetkým širokú farebnú škálu ihličia - od tmavo zelenej až po striebornú s modrými odleskami. Ihličky sú veľmi tuhé, pichľavé a aromatické. Príliš neopadáva. 

 

img

 

Smrek obyčajný je okrasný strom, ktorý sa pestuje po celom svete, je u nás ešte stále veľmi populárny, aj keď ho už vytlačili jedličky. Farba ihlíc sa pohybuje v odtieňoch svetlo až sýto zelenej a sú značne pichľavé. Jeho najväčšou nevýhodou je, že vo vykurovaných domácnostiach veľmi rýchlo opadá.

 

img

 

Borovica čierna symetricky rastúci tvar koruny, spravidla tmavo zelenú farbu a dlhé, tuhé a veľmi pichľavé ihlice, rastúce po dvoch vo zväzočkoch. V bytoch vydrží pomerne dlho, bez opadania.

 

img

 

Jedľa normandská je tiež najpopulárnejšia v slovenských domácnostiach, vďaka svojmu pravidelnému, kuželovitému vzrastu a veľmi hustými konármi. Ihlice sú husté, nepichlavé a tmavo zelené so striebornými odleskami. Ak ich rozostriete, ucítite výraznú vôňu. Jedľa spravidla neopadá ani v prekúrených miestnostiach a vyzerá veľmi pekne. 

 

img

 

Stromček v kvetináči

 

Pokiaľ si chcete zaobstarať vianočný stromček v kvetináči, je potreba vyberať naozaj dôkladne. Stromček musí byť zasadený už koncom leta, aby sa hodil k ďalšiemu pestovaniu. Stromčeky sadené narýchlo pred Vianocami majú totiž skrátené korene a po presadení neporastú, ale uhynú. Prezrite si preto korene, ktoré musia byť bohato rozvetvené, jemnejšie a v celku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies