Nektár z Karibiku a pochúťka pirátov: Minulosť rumu so sebou prináša jednu zaujímavosť za druhou

NETKY.SK • 2 December 2023, 12:00 • 2 min
Nektár z Karibiku a pochúťka pirátov: Minulosť rumu so sebou prináša jednu zaujímavosť za druhou

Rum, často označovaný ako „nektár z Karibiku“, je jedným z najobľúbenejších destilátov na svete. Jeho počiatky siahajú do prvých dní európskeho prieskumu a kolonizácie, až do 17. storočia. Túto legendárnu históriu možno vysledovať na cukrové plantáže v Západnej Indii, kde sa melasa, vedľajší produkt výroby cukru, stala surovinou pre tento ikonický nápoj.

slovakia

left justify in out

Kde sa vzal rum?

Rum je pravdepodobne jedným z prvých známych liehovín vďaka svojmu jednoduchému výrobnému procesu. Jeho hlavná zložka, cukrová trstina, bola prvýkrát známa fermentáciou už v roku 350 pred Kristom v Indii. V tom čase sa kvasený lieh používal na liečebné účely. Produkcia cukrovej trstiny sa zvýšila, keď výskumníci objavili ostrovy s dokonalou klímou pre pestovanie. Prvá destilácia rumu v Karibiku sa uskutočnila na plantážach cukrovej trstiny v 17. storočí. Moderný rum prišiel k realizácii, keď otroci na plantážach zistili, že vedľajší produkt procesu rafinácie cukrovej trstiny môže byť fermentovaný na alkohol.

Koncom 17. storočia existovali správy o výrobe rumu v Brazílii , Švédsku a dokonca aj vo Francúzsku, kde ako výmenný alkohol nahradili brandy rumom. Popularita sa rýchlo rozšírila do koloniálnej Severnej Ameriky. Odhaduje sa, že pred americkou vojnou za nezávislosť vypili muži a ženy z amerických kolónií v priemere tri cisárske galóny rumu každý rok. Dodnes sa rum vyrába a vychutnáva na celom svete, ale trópy a karibské krajiny sú stále na najvyššej úrovni.

Rum, často označovaný ako „nektár z Karibiku“, je jedným z najobľúbenejších destilátov na svete. Jeho počiatky siahajú do prvých dní európskeho prieskumu a kolonizácie, až do 17. storočia. Túto legendárnu históriu možno vysledovať na cukrové plantáže v Západnej Indii, kde sa melasa, vedľajší produkt výroby cukru, stala surovinou pre tento ikonický nápoj.

Sfarbenie a výroba

Rum je liehovina vyrobená z melasy alebo šťavy z cukrovej trstiny. Cukrová trstina sa fermentuje a potom destiluje. Po destilácii bude kvapalina číra a zvyčajne zreje v sudoch po bourbone, drevených sudoch alebo nádržiach z nehrdzavejúcej ocele. Nádoba na destiláciu hrá kľúčovú úlohu v tom, aký typ rumu vznikne. Keď rum zreje v dubových sudoch, tmavne, na rozdiel od starnutia v nerezových tankoch, kde zostáva prakticky bezfarebný.


Staré tajomstvo cukrovej trstiny

Rum sa fermentuje z cukrovej trstiny a príbehy cukrovej trstiny a rumu sú v histórii prepojené. Pestovanie cukrovej trstiny sa začalo v oblasti, ktorá je dnes známa ako Nová Guinea, asi pred šesťtisíc rokmi a odtiaľ sa rozšírila do juhovýchodnej Ázie a Indie. 

Po perzskej invázii do Indie v roku 510 pred Kristom bola cukrová trstina odvezená späť do toho, čo je dnes známe ako Irán, kde sa ďalších tisíc rokov pestovala na výrobu cukrových kryštálov a vyvážala do iných krajín. Keď Arabi napadli samotnú Perziu, dozvedeli sa prísne strážené tajomstvo cukrovej trstiny, čo viedlo k jej veľkovýrobe inde.

Piráti a ich obľúbenec rum

Spojenie medzi históriou rumu a pirátmi je dobre zdokumentované. Piráti, ktorí sa túlali po moriach a hľadali poklad, mali záľubu v rume. Často sa spoliehali na alkoholického ducha, ktorý im pozdvihol morálku a uhasil smäd počas dlhých a zradných ciest. Hovorilo sa, že zmiešali svoj rum s vodou, čím vytvorili zmes známu ako „grog“, ktorá im pomohla odvrátiť skorbut a zostať hydratovaní.

Táto infúzia vody s rumom bola nielen praktická, ale aj životne dôležitým prvkom v pirátskej súprave nástrojov na prežitie.

Barbadoské korene

Malý karibský ostrov Barbados sa hrdo vyhlasuje za rodisko rumu.

Keď bol rum prvýkrát destilovaný na Barbadose, jeho nekvalitná drsná chuť mu dala mená „Kill-Devil“ alebo „Rumbuillon“. Jeho vysoký obsah alkoholu sa považoval za „diabolský“ a pijana by pravdepodobne „premohol“.

Široko vnímaný ako nenáročný nápoj bol obľúbený iba medzi námorníkmi a robotníkmi. Postupom času Barbados pokračoval vo zdokonaľovaní procesu výroby rumu, čo zlepšilo celkovú kvalitu a nápoj si začal získavať pozornosť bohatších vrstiev.

Najčastejšou pochúťkou, ktorú robia na ostrove, je Rumbullion, alias Kill-Devil, a toto je vyrobené z destilovanej cukrovej trstiny, horúceho, pekelného a hrozného likéru," Barbadoský dokument z roku 1651.

Obľúbené rumové drinky

Počas 20. storočia bol príbeh rumu úzko spätý so vznikom a popularitou koktailov, ako sú Mai Tai, Pina Colada, Cuba Libra a Mojito. Všeobecnú obľubu kokteilov utlmili až 60. a 70. roky 20. storočia. Potom v 80. rokoch 20. storočia koktaily opäť vzkriesili, pričom rum sa spájal s ovocnými kokteilmi a obrazmi tropických rajov. 

Tu v Spojenom kráľovstve však táto novoobjavená popularita mala pomerne krátke trvanie, najmä kvôli nadmernému používaniu papierových dáždnikov a iných naffových garniží. To viedlo v 90. rokoch k stereotypu, že koktaily boli nápojmi pre ženy alebo na dovolenke v tropických oblastiach.

V deväťdesiatych rokoch boli jedinými rozpoznateľnými značkami rumu, ktoré bolo možné nájsť v baroch vo Veľkej Británii, Barcardi Superior, tmavý rum Captain Morgan, Lamb's Navy Rum a Malibu….

Moderná doba

Za posledných pár desaťročí mal rum ďalšiu vlnu popularity, ktorú čiastočne poháňali koktaily ako Mojito. Rum sa opäť stal uznávaným ako všestranný nápoj vďaka svojej širokej škále chutí, síl a charakteru. Počet výnimočných značiek rumu a ich dostupnosť neustále rastie, vrátane rastúceho trendu prémiových rumov.

Zdroje:

https://www.abcfws.com/about-rum

https://www.therum.company/blog/history-of-rum

https://www.inspiringtravel.co.uk/caribbean/barbados/travel-guides/explore-history-of-rum-in-barbados-the-birthplace-of-rum

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: hollypickering.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies