Slabá finančná gramotnosť má negatívny vplyv aj na domáce rozpočty

NETKY.SK • 3 December 2023, 15:25 • 2 min
Slabá finančná gramotnosť má negatívny vplyv aj na domáce rozpočty

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí majú lepšie finančné vedomosti, sú schopní efektívnejšie hospodáriť so svojimi peniazmi, a to aj napriek rastúcim cenám. Je menej pravdepodobné, že im na konci mesiaca budú chýbať peniaze, že si nevytvoria žiadnu finančnú rezervu, alebo že si budú musieť požičiavať, aby mohli zaplatiť účty.

slovakia

left justify in out

Z výsledkov najnovšieho prieskumu platobného správania sa spotrebiteľov European Consumer Payment Report 2023 vyplýva, že rozdiel vo finančnej situácii medzi ľuďmi s dobrými a slabými finančnými vedomosťami je priam alarmujúci.

 

„Identifikovali sme trend – u osôb s vyššou finančnou gramotnosťou je menej pravdepodobné, že si požičajú peniaze na zaplatenie účtov, že im na konci bežného mesiaca dôjdu peniaze, a je pravdepodobnejšie, že budú mať finančnú rezervu, ktorú môžu použiť v prípade núdze. Naše zistenia presvedčivo dokazujú význam finančnej gramotnosti pre riadenie domácich financií. Finančná gramotnosť je kľúčovým faktorom pre zlepšenie kvality života spotrebiteľov, a to nielen v čase vysokej inflácie,“ informuje výkonný riaditeľ Intrum Slovakia Martin Musil.

 

Ako si poradiť s domácimi financiami

Finančná gramotnosť je schopnosť rozumieť a riadiť svoje financie tak, aby sme dosiahli svoje ciele a zabezpečili si pohodlný život. Súčasťou toho sú kompetentné finančné rozhodnutia. Finančná gramotnosť je dôležitá nielen pre zabezpečenie finančnej stability, ale aj pre zvýšenie mentálnej pohody a optimizmu.

 

Vďaka tomu sú ľudia s vyššou finančnou gramotnosťou schopní aj napriek vysokému nárastu cien lepšie hospodáriť so svojimi peniazmi. Títo ľudia majú viac peňazí na konci mesiaca, menej často vynechávajú platbu účtov, a dokážu si vytvoriť a udržať finančnú rezervu pre prípad núdze. Navyše sú aj optimistickejší v pohľade do budúcnosti a spokojnejší so svojou finančnou situáciou.

 

Naopak, ľudia s nízkou finančnou gramotnosťou sa často ocitajú v začarovanom kruhu finančných problémov. Nemajú dostatok peňazí na pokrytie základných potrieb, hlavným dôvodom, keď neuhradia účet, je nedostatok financií, a nemajú žiadnu alebo len minimálnu finančnú rezervu. Títo ľudia sa pozerajú do budúcnosti pesimistickejšie a sú skôr frustrovaní zo svojej situácie.

V očakávaní „slabších“ Vianoc

Z prieskumu napríklad vyplýva, že Slováci s dobrým finančným vzdelaním sú skôr ochotní požiadať o zvýšenie platu alebo si hľadať lepšie platenú prácu ako tí so slabým finančným vzdelaním. Podľa prieskumu 47 % Slovákov s dobrým finančným vzdelaním by podniklo tento krok, pričom spomedzi ľudí so slabším vzdelaním by tak konalo len 33 % respondentov.

 

Ľudia so slabou finančnou gramotnosťou prioritne prikračujú k zníženiu každodenných výdavkov, ako sú napríklad jedlá mimo domu a darčeky. Potvrdilo to až 75 % oproti 65 % tých, ktorí majú dobrú finančnú gramotnosť.

 

U finančne menej zdatných toto rozhodnutie výrazne zasahuje aj do Vianoc a iných sviatkov. Až 68 % povedalo, že k tomu pristúpi v najbližších 12 mesiacoch v reakcii na zvládnutie vysokej inflácie a stúpajúcich úrokových sadzieb. To isté potvrdilo 58 % Slovákov s dobrými finančnými znalosťami.

 

„Z výsledkov prieskumu tiež vyplýva, že Slováci, ktorí majú silnejšie finančné vzdelanie, pristupujú k riešeniu finančných problémov aktívnejšie. Neriešia situáciu výlučne znižovaním spotreby. Častejšie pristupujú aj k taktickému vynechaniu platby menej prioritných účtov či k úverovým riešeniam. Môžu si to dovoliť vďaka svojim finančným znalostiam. Majú dostatočné vedomosti a prehľad, a tým aj kontrolu nad svojimi výdavkami a možnosťami,“ uzatvára M. Musil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: Trend (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies