Ste proaktívny alebo reaktívny typ osobnosti?

NETKY.SK • 4 December 2023, 08:54 • 2 min
Ste proaktívny alebo reaktívny typ osobnosti?

Niekedy si ani neuvedomujeme, ako veľmi je náš život a udalosti v ňom ovplyvnený tým, aký postoj k životu si zvolíme.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Často máme tendenciu myslieť, že „veci sa nám jednoducho dejú“, že máme na určité typy vzťahov, ľudí, situácií skrátka smolu, že osud určuje kvalitu nášho života. No oveľa viac spokojnosť s naším životom aj reálne výsledky v ňom ovplyvňuje to, ako naň reagujeme - proaktívne, alebo reaktívne?

Samozrejme, nedá sa zjednodušene tvrdiť, že existujú iba tieto dva typy ľudí, no vo všeobecnosti naozaj možno pozorovať, že na svet a udalosti reagujeme prevažne aktívne alebo proaktívne.

Za zdravý, normálny a optimálny spôsob prístupu k životu sa považuje ten aktívny – teda keď sa dokážeme autonómne rozhodovať, vziať na seba plnú zodpovednosť za svoj život a rozhodnutia, máme vyjasnené svoje zámery, priority, potreby a vieme na základe nich postupovať. Naše zásady a ciele neovplyvňujú názory, očakávania a predstavy druhých.

Naopak, reaktívny typ človeka je niečo ako steblo trávy vo vetre. Koná, hovorí, rozhoduje sa do veľkej miery na základe toho, ako to prijíma jeho okolie. Čaká, čo urobia druhí, a až potom koná. Prvoradé sú pre neho často potreby, názory a očakávania iných ľudí, ktoré do veľkej miery formujú jeho vlastný svet bez toho, aby si to vôbec uvedomoval.

Predpokladá sa, že o tom, či budeme v dospelosti pristupovať k životu aktívne alebo proaktívne do veľkej miery rozhoduje výchova a rodinné prostredie. Ak sme sa už ako malí naučili, že naše názory, pocity a potreby nie sú dôležité a vždy musíme ustupovať a prispôsobovať sa druhým, tak nejako bude vyzerať aj náš dospelý život.

Ak sme dokonca vyrastali v rodine s rodičmi, ktorí mali psychické, narcistické poruchy, boli manipulatívni, mali autoritárske až diktátorské sklony, o to vypuklejší bude tento náš problém v dospelosti. Prijali sme totiž podvedome, že vždy je dôležitejšie, aby s naším postojom, rozhodnutiami, slovami, činmi boli spokojní tí druhí, a nie my. Konáme teda tak, aby to zapadlo do očakávaní a predstáv nášho okolia. Aby sme my zapadli...

Negatívom reaktívneho správania je to, že reakcie takéhoto človeka sa často vzťahujú na problémové situácie z minulosti, keď prežívali stres, strach, smútok, krivdu, napätie, konflikt... Jednoducho nereaguje na konkrétnu vec, ktorá sa práve deje, ale jeho reakcie sú ovplyvnené minulými udalosťami a traumatickými skúsenosťami.

Naopak, zdravé proaktívne správanie sa orientuje na budúce podmienky danej okolnosti, alebo krízy. Takýto človek nehľadí do minulosti, nenechá sa ovplyvňovať zlou starou skúsenosťou, ale kladie si racionálne otázky, ako daný problém vyriešiť, či dokonca predvídať, aby sa udalosti vyvíjali čo najoptimálnejšie.

Hlavnou črtou aktívnych typov osobností je, že vedia v živote prebrať za každých okolností iniciatívu. Aktívni ľudia tiež málokedy čakajú. Neboja sa prevziať opraty života, skúšať nové veci, napredovať. Experimentujú, čo súvisí aj s tým, že sa neboja robiť chyby, namiesto toho, aby čakali, kým sa niečo stalo.

Reaktívny človek sa, naopak, chýb až panicky bojí. Skôr čaká, že sa niečo stane, že „sa to nejako vyvrbí“, a potom uvidí, ako sa zariadi. Neverí, že má moc veci a okolnosti vo svojom živote vytvárať a ovplyvňovať sám, že jeho názory, vôľa a potreby by mali mať na niečo vplyv. Reaktívny človek rád zostáva vo svojej komfortnej zóne, kde sa nič dokopy nedeje, no ani mu nič nehrozí. A tak sa často v živote neposúva, nenapreduje, nezažíva nové veci.

Je pravda, že sa mu pri takomto postoji aj darí nerobiť chyby, no časom narastá frustrácia a nespokojnosť takéhoto človeka z toho, že celé roky trčí v tej istej situácii a nevie s tým nič urobiť. A hoci naše vzorce z detstva naozaj nie je vždy ľahké prekonať a prepísať, určite to nie je nemožné. Najmä vtedy, keď si svoje slabosti uvedomujete, máte už z polovice vyhraté.

Ak ste si vedomí, že vaša reaktívnosť vám spôsobuje v živote problémy a brzdí vás, a chcete sa stať viac aktívnymi osobami, dá sa to. Trpezlivým, všímavým prístupom k sebe, ale aj konkrétnymi krokmi, ktorými sa dá váš prístup k životu zmeniť.

Ktoré to sú?

1.  Dávajte si konkrétne a realistické ciele

Mať sny a ciele je dobré, no niekedy, keď sú nejasné, nekonkrétne alebo nerealistické, môžu spôsobiť viac škody. Nedosiahnuteľné, alebo nejasne definované ciele nám prinášajú ešte viac frustrácie a oberajú o motiváciu ísť dopredu. Namiesto predsavzatia: „Musím schudnúť, aby do mesiaca zo mňa všetci spadli na zadok a bol som iný človek,“ si stanovte: „Každý deň sa budem venovať aspoň pol hodinu nejakej športovej aktivite.“

2. Poznajte svoje priority a zamieriavajte sa na ne

Aj vy ste typ, ktorý každý deň sedí nešťastne pred nekonečným zoznamom úloh a povinností, ktoré aj tak nemáte šancu všetky splniť, a tak len beháte od jednej druhej a nič neurobíte poriadne? Naučte sa vybrať si jednu (dve, tri) povinnosti, ktoré sú naozaj najdôležitejšie, a na tie sa zamerajte. Vaše dni budú jasnejšie, efektívnejšie a vaša myseľ spokojnejšia.

3. Netrápte sa vecami, ktoré nemôžete mať pod kontrolou

Ak na niečo nedokážete mať vplyv, je zbytočné venovať tomu energiu a trápiť sa. Nestrachujte sa o veci, ktoré nemôžete zmeniť a ovplyvniť a využite svoju energiu na veci, ktoré ovplyvniť môžete.

 4. Naučte sa prebrať iniciatívu

Je celkom možné, že slovo iniciatíva vo vás vyvoláva hrôzu, pretože ste jednoducho naučení, že vy sami o ničom nemôžete rozhodovať, pustiť sa do niečoho bez druhých. Opak je pravdou. Za svoje ciele a spokojnosť v živote ste zodpovední vy sami. Učte sa to na drobných situáciách v živote, pustite sa do nich namiesto čakania na druhých, a uvidíte aký dobrý pocit vás zaplaví.

5. Orientujte sa na riešenie problému

Je možné, že ste naučení venovať všetku svoju myseľ a energiu na samotný problém, strachovanie sa oň, pocity výčitiek a viny. Aktívni ľudia sa však v problémovej situácii okamžite sústreďujú na jeho najlepšie vyriešenie. Nepozerajte sa na vec ako situáciu s neprekonateľnými prekážkami, ale ako na výzvu, ktorá čaká na vaše vyriešenie.

6. Trávte čas s ľuďmi, ktorí motivujú, inšpirujú, ťahajú dopredu
To, v akej spoločnosti sa pohybujeme, kto tvorí naše najbližšie okolie má veľmi veľký vplyv na náš život a úspechy v ňom. Hovorí sa, že sme súčtom toho, s akými ľuďmi sa často a pravidelne stretávame a obklopujeme a niečo na tom bude. Byť s toxickými ľuďmi, ktorí nás odrádzajú, spochybňujú a vidia všetko negatívne ovplyvňuje našu myseľ, rozhodnutia, život.

7. Snažte sa vždy rozhodovať v pokoji

Reaktívni ľudia často reagujú pod vplyvom svojho hnevu, frustrácie, strachu, ktoré si prenášajú z minulých udalostí a skúseností. To je však veľmi neproduktívny a pre náš život deštruktívny spôsob. Snažte sa vždy pri rozhodovaní čo najviac odosobniť, sústreďte sa iba na konkrétnu situáciu, problém, jednajte s čo najviac chladnou hlavou.

8. Považujte zlyhanie za príležitosť

Ako reaktívny človek ste zrejme zvyknutý vyhýbať sa za každú cenu chybám a radšej nekonať nič. No takýto prístup nám v živote nič neprináša. Naopak, vlastné zlyhania nás môžu posunúť dopredu, posilniť, a nemali by nás odradiť od učenia sa robiť vlastné rozhodnutia a brať za ne zodpovednosť.

9. Majte vo svojom dni poriadok

Hoci pre každého človeka je dôležité, aby vedel v živote improvizovať, byť flexibilný a kreatívny, je tiež pravda, že najlepšie improvizujú práve tí ľudia, ktorí vychádzajú z dôsledného programu dňa, ktorý majú. Môžete byť kreatívni a reagovať spontánne, no to sa najlepšie robí v rámci efektívneho plánu, ktorý si viete zostaviť.

10. Premeňte svoju úzkosť a strach na niečo konštruktívne

Reaktívni ľudia sú často zároveň úzkostliví, negatívni, bojazliví, nedôverčiví. Naučte sa poznať a ovládnuť svoje strachy tým, že ich premeníte na akciu. Namiesto toho, aby ste sa utápali v pocitoch úzkosti, pochybností a nadmerného premýšľania, pustite sa do niečoho! Môže to byť aj beh v lese, či upratovanie, navarenie obedu... Zmysluplná činnosť je jedným z najlepších receptov na úzkosti a nadmerné premýšľanie.




         



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies