Archív článkov za December 2023, strana 1

Otvor článok

Premiér Robert Fico: Koalícia sa dohodla na rozpočte!

1.12 2023 05:30

Štátny rozpočet na príslušný rozpočtový rok schvaľuje NR SR zákonom o štátnom rozpočte. Týmto zákonom na príslušný rozpočtový rok sa schvaľuje limit výdavkov štátneho rozpočtu, maximálna výška rozpočtovaného schodku alebo minimálna výška rozpočtovaného prebytku štátneho rozpočtu, ak nie sú príjmy štátneho rozpočtu a výdavky štátneho rozpočtu vyrovnané.

Otvor článok

Štátny tajomník Rastislav Chovanec prijal veľvyslankyňu Španielska: Ekonomická spolupráca má značný potenciál rozvoja

1.12 2023 06:35

Veľvyslankyňa Ceballosová ocenila aktivity rezortu v oblasti ekonomickej diplomacie, akými sú Inovačné dni, ktoré podporujú expanziu slovenských inovácií do zahraničia.

Otvor článok

1.december je Svetovým dňom boja proti AIDS. Odborníci akcentujú, že ochorenie nie je doménou gayov.

1.12 2023 07:00

BRATISLAVA - To, že HIV je iba choroba homosexuálov, je mýtus. Vyvracia to aj skúsený infektológ, doktor Lubomír Soják z bratislavskej Kliniky infektológie a geografickej medicíny.

Otvor článok

V nedeľu 3. decembra začína adventné obdobie – viete, čo to presne znamená?

1.12 2023 08:54

Už o pár dní sa rok 2023 prehupne do adventného obdobia – teda radostného očakávania Kristovho narodenia a zároveň rozjímania pred Vianocami.

Otvor článok

Podľa najnovšieho prieskumu svet stále výrazne zaostáva v boji proti klimatickej kríze

1.12 2023 09:38

DUBAJ - Krátko pred klimatickým summitom COP28 v Dubaji agentúry OSN zverejnili niekoľko správ, ktoré ukazujú, že skleníkové plyny sú na vzostupe a bohaté krajiny začínajú byť skúpejšie.

Otvor článok

Zažite advent naozaj sviatočne - na zámku či v opátstve

1.12 2023 10:31

Ak milujete adventné predvianočné obdobie a radi jeho atmosféru prežívate naozaj veľkolepo a romanticky, u našich južných susedov v Rakúsku môžete navštíviť niekoľko miest, kde sa dá nasať naozaj vo veľkom štýle.

Otvor článok

Poistenie kybernetických rizík chráni pred krádežou peňazí, ale aj identity

1.12 2023 10:43

BRATISLAVA - Kybernetické riziká dnes ohrozujú nielen firmy, ale aj jednotlivcov. Kyberpoistenie pomáha ochrániť klienta pred zneužitím osobných údajov, útokmi s cieľom získať peniaze, ale aj takzvanou kyberšikanou. Na Slovensku sa už proti týmto hrozbám možno poistiť vo viacerých poisťovniach.

Otvor článok

Včerajší večer poznačila vážna dopravná nehoda v Bratislave na Miletičovej ulici

1.12 2023 10:56

BRATISLAVA - Počas včerajšieho večera v Bratislave na Miletičovej ulici došlo k vážnej dopravnej nehode, keď cyklista bez prilby vrazil do električky. Vodič električky nemal alkohol v dychu. Polícia začala stíhanie v súvislosti s ublížením na zdraví.

Otvor článok

Osobnosti Bratislavského samosprávneho kraja skrývajú veľké príbehy, no častokrát sú verejnosti neznáme

1.12 2023 11:41

BRATISLAVA - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) každoročne oceňuje výnimočné osobnosti kraja. Ide o ľudí, ktorí svojou prácou obohatili ľudské poznanie, dosiahli vynikajúce výsledky alebo prispeli k rozvoju kraja, či reprezentácii doma i v zahraničí. Medzi týmito osobnosťami nie sú len zvučné mená, ale najmä zanietené osobnosti s veľkým srdcom, odhodlaním, ktoré robia dobré veci pre ľudí a kraj a to často nezištne. Ide o vedcov, umelcov, pedagógov, lekárov, športovcov, či ľudí pôsobiacich v sociálnej oblasti. Svojou prácou i nápadmi prispievajú k spoločenskému a ekonomickému rozvoju regiónu.

Otvor článok

Na nových eurobankovkách sa môžu objaviť kultúrne motívy alebo európske rieky či vtáky

1.12 2023 11:53

BRATISLAVA - Architektúru, ktorá je už viac ako dve desaťročia hlavným motívom na eurobankovkách, o niekoľko rokov nahradia nové témy. Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) rozhodla, že to bude buď európska kultúra, alebo rieky a vtáky.

Otvor článok

Zomrel Henry Kissinger, pre jedných mierotvorca, pre iných vojnový štváč

1.12 2023 12:30

KENT - Vo veku vyše 100 sto rokov zomrela 29. novembra legenda americkej diplomacie. skonala jednoducho na starobu, vtedy sa diagnózy už nerátajú. Narodený (1923), ako Heinz Alfred Kissinger vo Fürthe v Bavorsku v povojnovom Nemecku, bol Henry Kissinger najprv teda Európanom, až potom Američanom. Jeho židovskí rodičia ušli pred Hitlerom až na poslednú chvíľu, v roku 1938, to už mal Heinz Alfred 15 rokov. Amerika vtedy Židov neprijímala rada, takže mal vlastne šťastie. Albert Einstein ušiel už v r. 1933.

Otvor článok

Dnes si pripomíname Svetový deň boja proti AIDS

1.12 2023 13:00

Svetový deň boja proti AIDS, ktorý si každoročne pripomíname 1. decembra, sa usiluje vyjadriť podporu ľuďom s HIV/AIDS, pripomenúť význam prevencie, intenzívnejšie vzdelávať a zvyšovať povedomie verejnosti o infekcii HIV a ochorení AIDS.

Otvor článok

V Žilinskom kraji si stav vozovky môžu vodiči overiť prostredníctvom kamier

1.12 2023 13:30

ŽILINA - Vodiči, ktorí sa chystajú v zimnom období na cesty, si môžu overiť stav vozovky aj prostredníctvom meteorologických staníc. Pozrieť si ich môžu kedykoľvek, aj cez mobilné zariadenia.

Otvor článok

Grécka mystológia je plná vojen a konfliktov: Väčšina začala kvôli žene, pozrite si ich krátky zoznam a históriu

1.12 2023 14:02

Niektoré z najznámejších vojen v gréckej mytológii boli spôsobené ženami, ktoré boli buď unesené, zamilované, alebo pomstivé. V tomto článku sa pozrieme na tri také vojny.

Otvor článok

Progresívne Slovensko: Vláda tému duševného zdravia nemôže ignorovať, ide o bezpečnosť našich detí

1.12 2023 14:10

BRATISLAVA - Progresívne Slovensko varuje pred alarmujúcim stavom duševného zdravia mladých ľudí. Na jedného školského psychológa či psychologičku základnej školy pripadá vyše 900 detí, upozornil poslanec NR SR Michal Sabo.

Otvor článok

Dopravno – bezpečnostné opatrenia s názvom „Kolóna“ vo Vyšnom Nemeckom trvajú ďalej

1.12 2023 14:30

VYŠNÉ NEMECKÉ - Polícia zaviedla opatrenia "KOLÓNA" na zabezpečenie plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky pri hraničnom priechode Vyšné Nemecké. Vodiči by mali rešpektovať pokyny policajtov a prispôsobiť sa nepriaznivým podmienkam.

Otvor článok

Multižánrový festival HELFEST zverejnil dátum ročníka 2024. Návštevníci môžu očakávať niekoľko pozitívnych zmien, odkazuje kapela Heľenine Oči

1.12 2023 15:00

PREŠOV - Pilotný ročník hudobného festivalu HELFEST, ktorý sa uskutočnil začiatkom septembra v prešovskej Delni, dopadol na výbornú. Heľenine Oči nadväzujú na skvelý štart a oslavu svojich 25. narodenín, kvôli ktorým festival vznikol, plánujú vo veľkom štýle!

Otvor článok

The Rolling Stones vydávajú limitovanú edíciu Hackney Diamonds so živou nahrávkou z krstu

1.12 2023 15:30

NEW YORK - Album Hackney Diamonds, ktorý sa hneď po vydaní dostal na prvé miesto v 19 krajinách sveta, je novým štúdiovým albumom, ktorý The Rollings Stones vydali od albumu A Bigger Bang v roku 2005. Teraz predstavujú limitovanú edíciu novinky, vrátane živej nahrávky z krstu.

Otvor článok

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok vymenoval nového riaditeľa Univerzitnej nemocnice - Nemocnice sv. Michala

1.12 2023 16:00

BRATISLAVA - Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok vymenoval za generálneho riaditeľa Univerzitnej nemocnice - Nemocnice sv. Michala Ladislava Kuželu. Kužela nastupuje na post generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva od 2. decembra 2023.

Otvor článok

Zvýšené prídavky pre prvákov dosiahli v októbri rekordnú sumu

1.12 2023 16:30

BRATISLAVA - Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vyplácajú vždy v októbri zvýšený prídavok na deti, ktoré nastúpia do prvého ročníka základných škôl. Tento rok v októbri ich rodičom k riadnemu prídavku priplatili takmer 6,3 milióna eur, čo je doteraz najvyššia suma. Štatistiky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny zaznamenali minulý mesiac aj pokles poberateľov pomoci v hmotnej núdzi.

Otvor článok

Oddnes sa vypláca 300 Eur pre všetkých poberateľov dôchodkov

1.12 2023 17:00

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa oddnes vypláca mimoriadny jednorazový príspevok pre všetkých poberateľov dôchodkov. Sumu 300 eur dostanú ako doplatok k súčasnému 13. dôchodku automaticky a nemusia oň žiadať. Jednorazový príspevok z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny v uplynulých dňoch schválila Vláda SR aj poslanci NR SR.

Otvor článok

Úrad inšpekčnej služby bude učiť komunikovať policajtov s marginalizovanými skupinami

1.12 2023 17:30

BRATISLAVA - Úrad inšpekčnej služby reorganizoval svoju štruktúru s cieľom zefektívniť a sprehľadniť vyšetrovania. Novým smerom je prevencia, kde policajti sa učia komunikovať s marginalizovanými skupinami na zlepšenie verejnej dôvery.

Otvor článok

Bývanie osamote: Ako to zvládnuť keď vám chýba spoločnosť?

1.12 2023 17:55

Ľudia, ktorí žijú sami, patria medzi skupiny s najvyšším rizikom osamelosti podľa poradenstva amerického generálneho chirurga. Je to možno preto, že pre niektorých ľudí môže život osamote viesť k menšiemu počtu príležitostí na zmysluplné spojenie s ostatnými.

Otvor článok

Galéria Slovenského rozhlasu prináša pred sviatkami novú výstavu s názvom „Péefka nielen ako pozdrav“

1.12 2023 18:00

BRATISLAVA - Galéria Slovenského rozhlasu privíta pred vianočnými sviatkami návštevníkov na výnimočnej výstave predstavujúcej kolekciu novoročných PF pozdravov z pozostalosti významného zberateľa a umelca Mariána Mudrocha. Vernisáž výstavy sa uskutoční v utorok 5. decembra 2023 o 17.00 h v priestoroch Galérie Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici 1.

Otvor článok

Nádherná Praha neprestáva lákať turistov z celého sveta: Pripomeňme si jej krásu a prečítajte si zopár tipov, ktoré vám spríjemnia návštevu tohto mesta

1.12 2023 19:00

Naši českí bratia sa môžu pýšiť nádherným hlavným mestom. Slávna Praha, centru bohatej kultúry, je krásne miesto, ktorá láka neuveriteľné množstvo turistov a môžeme byť naozaj vďační, že ju máme naozaj na skok. V tomto článku si povieme viac o krásach, ktoré skrýva, aby ste mohli byť inšpirovaní pri jej ďalšej návšteve.

Otvor článok

História jednej z najobľúbenejších liehovín: Prečítajte si o výrobe vodky, ktorá sa zo zdravotníctva dostala priamo do svetových barov

1.12 2023 19:26

Vodka je najpredávanejšou liehovinou všade na svete. Spočiatku bola len nekvalitný likér. Postupom času liehovary zdokonalili svoje výrobné procesy, aby vylepšili svoje remeslo. Nakoniec liehovarníci začali prechádzať vodku cez uhlíkové filtre. Tým sa im podarilo odstrániť všetky nečistoty. Kedysi sa často používala na liečebné účely a sterilizáciu, no od tej doby sa jej výroba naozaj zlepšila.

Otvor článok

Podpredseda vlády a minister obrany R. Kaliňák sa stretol s českou rezortnou kolegyňou J. Černochovou

1.12 2023 19:30

PRAHA - Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák vo štvrtok absolvoval prvé bilaterálne stretnutie s českou ministerkou obrany Janou Černochovou. Hlavnou témou ich rozhovoru, ktorý sa odohral na pôde českého ministerstva obrany v Prahe, bolo predstavenie priorít novej slovenskej vlády v oblasti obrany a bezpečnosti. Ministri spoločne diskutovali o možnosti prehĺbenia spolupráce SR a ČR v oblasti vyzbrojovania a obranného priemyslu, ako aj o multilaterálnej súčinnosti v rámci zoskupenia V4, Európskej únie a NATO.

Otvor článok

V sobotu 2. decembra sa v Hamburgu rozhodne kto, kde, kedy a s kým na EURO 2024

1.12 2023 20:00

BRATISLAVA - Polroka a dvanásť dní pred prvým zápasom sa v Hamburgu rozhodne o zložení skupín finálového turnaja Eura 2024. V prvú decembrovú sobotu v krásnej koncertnej sále Elbphilharmonie za prítomnosti delegácií už známych účastníkov žreb určí kto, s kým, kde a kedy bude hrať skupinovú fázu majstrovstiev Európy. Priamy prenos vysiela televízia Dajto.

Otvor článok

Vianočné upratovanie? V hlavnej úlohe citrón a ocot!

2.12 2023 07:00

Chystáte sa na vianočné upratovanie, ale nebaví vás investovať do stále drahších a niekedy nie príliš účinných čistiacich prostriedkov? Riešenie je celkom jednoduché: stačí mať po ruke citrón a vínny ocot alebo jedlú sódu. Škvrny tiež odstráni najlacnejšia cola.

Otvor článok

Európska komisia schválila prvú modifikáciu pre slovenských poľnohospodárov

2.12 2023 07:45

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) informovala, že v piatok 1. decembra schválila prvú modifikáciu strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) na obdobie 2023-2027. Okrem zmeny definície aktívneho poľnohospodára sú súčasťou schválenej modifikácie aj ďalšie návrhy, ktoré vyplynuli z požiadaviek partnerov v rámci aplikačnej praxe. Ide o návrhy v rámci noriem dobrého poľnohospodárskeho a environmentálneho stavu (GAEC), ekoschém, agrolesníckych systémov a sektorových intervencií.

Otvor článok

Lúčnica pripravila veľkolepý program k svojmu 75. výročiu

2.12 2023 08:20

Jedno z našich najobľúbenejších a najúspešnejších folklórnych telies v histórii pripravuje veľkolepý program pri príležitosti 75. výročia, ktoré tento rok Lúčnica oslavuje.

Otvor článok

Zdajú sa vám vaše sny nedosiahnuteľné? Prečítajte si niekoľko silných dôvodov prečo by ste sa nikdy nemali vzdať

2.12 2023 09:30

Vzdať sa svojich snov je jedným z najjednoduchších a zaručených spôsobov, ako zabezpečiť svoje zlyhanie. Vzdávame sa, pretože sa veci stávajú ťažkými, vzdávame sa, pretože sme beznádejní, vzdávame sa, pretože sa bojíme zlyhania, vzdávame sa, pretože úspech je neistý, vzdávame sa, pretože bolesť sa stáva neznesiteľnou, vzdávame sa... Je veľa dôvody, prečo sa vzdávame. My vám však prinášame dôvody prečo bojovať ďalej.

Otvor článok

Vianočná Budapešť – raj pre gurmánov

2.12 2023 10:30

Takmer všetky hlavné mestá európskych krajín každoročne usporadúvajú vianočné trhy, ktoré sa pomaly stávajú súčasťou sviatočného programu všetkých generácií. Slovákmi najnavštevovanejšie zahraničné trhy sú v hlavnom meste Rakúska, vo Viedni, avšak praví milovníci Vianoc vedia, že Budapešť má tiež čo ponúknuť.

Otvor článok

Vedeli ste, že tieto filmy boli nakrútené podľa skutočnej udalosti?

2.12 2023 10:35

Z nejakých dôvodov nás sledovanie filmov, ktoré boli natočené podľa skutočných príbehov, zasahuje inak. Keď si uvedomujeme, že všetky udalosti, alebo aspoň ich časti, ktoré sa odohrávajú na plátne, boli skutočné, celý zážitok zo sledovania je oveľa pútavejší a autentickejší.

Otvor článok

Navarte si s NETKAMI ! Dnes zdravé zemiakové placky s ovsenými vločkami

2.12 2023 11:30

Jednoduché jedlá sú tie najlepšie. Medzi ne jednoznačne patria aj tradičné zemiakové placky. Stačí vám pár surovín a máte výborný obed pre celú rodinu. Tieto sú aj s ovsenými vločkami.

Otvor článok

Rozhovor pred zápasom: Buchinger vs. Paradeiser: Srdcia bijú v ringu, kto zaznamená víťazstvo?

2.12 2023 11:46

V najnovšom zápase slovenskej MMA scény sa stretnú Ivan Buchinger a Ronald Paradeiser, pričom obaja borci predviedli už v minulosti ohromujúce výkony, ktoré nechávali fanúšikov v napätí. Buchinger sa s Paradeiserom stretli v ringu už pred dvoma rokmi v rámci večera Oktagon 21, ktorý sa konal v Brne. Ako sú títo dvaja borci na seba pripravení teraz?