Ženy by investovaním mohli kompenzovať nerovnosti vo výške dôchodkov voči mužom

NETKY.SK • 3 December 2023, 08:05 • 2 min
Ženy by investovaním mohli kompenzovať nerovnosti vo výške dôchodkov voči mužom

BRATISLAVA - Investičná platforma Fondee od začiatku roka 2023 zvýšila aktíva vo svojej správe o 30 %. Pôsobí na území troch krajín, pričom slovenskí investori v nej investujú väčšie objemy finančných prostriedkov ako investori zo susedného Česka či Poľska.

slovakia

left justify in out

Aj ako zábezpeka na dôchodok

„Oproti Česku či Poľsku sa slovenskí používatelia investičnej platformy vyznačujú tým, že priemerný objem aktív na jedného používateľa je tam o 8 % vyšší. Priemerný klient na Slovensku má nainvestované väčšie peniaze ako tí v Česku či Poľsku,“ vysvetľuje spoluzakladateľ platformy Ján Hlavsa s tým, že aj to je dôkaz, že ľuďom na Slovensku sa vracia optimizmus a chuť investovať.

 

Tento optimizmus podľa neho do určitej miery kopíruje aj vývoj akciového indexu S&P 500, na ktorom investičná spoločnosť stavia svoje portfólio. V polovici októbra 2023 bola jeho hodnota o takmer 17 % vyššia ako pred rokom.

 

„Našťastie máme veľmi disciplinovaných klientov, a keď boli trhy v prepade, tak svoje portfóliá predával len málokto z nich. Tento rok potvrdzuje, že sa to vyplatilo,“ hovorí odborník a dodáva, že až štvrtina investorov (23 %) sa chce prostredníctvom platformy zabezpečiť na dôchodok.

Záujem žien o investovanie stúpa

Zaujímavé je tiež, že až 40 % investorov v rámci platformy sú ženy, pričom pred dvomi rokmi bol ich podiel „len“ 25-percentný. Nedávny prieskum od spoločnosti Amundi totiž ukázal, že na Slovensku by chcela investovať takmer každá druhá žena, no len 16 % z nich si reálne verí, že to zvládne.

 

„Je to pozitívna zmena, pretože práve investovanie môže byť jedným zo spôsobov, ako môžu ženy do budúcnosti kompenzovať napríklad nerovnosti vo výške dôchodkov, ktoré dnes predstavujú zhruba 18 % v ich neprospech,“ dodáva J. Hlavsa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FrinReport / Fondee, Foto: Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies