Archív článkov za Jún 2020, strana 3

Otvor článok

Karanténa ju inšpirovala

5.6 2020 06:40

Mária Blšáková nie je autorka, ktorá by sa na literárnu scénu postavila nedávno. Čitateľ znalý slovenskej súčasnej tvorby ju pozná, a vie, že pre vykreslenie čo najlepšieho príbehu jej nie je cudzí humor. Navyše a to je azda jej najväčším bohatstvom, do textu dáva také slová, ktoré prítomnosť zo slovníka úplne vyškrtla, alebo obmedzila pre nejakú cieľovú skupinu. Ak sa s ňou rozpráva, prenesie sa na druhého jej dobrá nálada a nadhľad.

Otvor článok

Matovič: Otvárame hranice medzi Českom, Maďarskom, Rakúskom a SR

5.6 2020 08:57

BRATISLAVA - Štátne hranice medzi Českom, Maďarskom, Rakúskom a Slovenskom sú od piatka 5. júna 08.00 h pre občanov týchto krajín otvorené bez obmedzení, oznámil v piatok ráno na slovensko-maďarskom hraničnom priechode Medveďov-Vámosszabadi predseda vlády SR Igor Matovič spolu s maďarským vicepremiérom Zsoltom Semjénom.

Otvor článok

Traja zo štyroch autorov požiadali o stiahnutie štúdie o hydroxychlorochíne

5.6 2020 09:05

WASHINGTON - Odborný časopis The Lancet vo štvrtok informoval, že traja zo štyroch autorov kontroverznej štúdie o použití hydroxychlorochínu proti chorobe COVID-19 požiadali o stiahnutie svojho článku.

Otvor článok

Očkovanie proti koronavírusu v Japonsku sa má začať v prvej polovici 2021

5.6 2020 09:35

TOKIO - Japonská vláda plánuje začať s očkovaním proti novému koronavírusu SARS-CoV-2 v prvej polovici roku 2021, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie japonského ministra zdravotníctva Kacunobua Katóa.

Otvor článok

Bill Gates je sklamaný z rozhodnutia USA ukončiť vzťahy s WHO

5.6 2020 09:39

NEW YORK - Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft a filantrop Bill Gates je "sklamaný" z rozhodnutia Spojených štátov prerušiť vzťahy so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) počas pandémie nového koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Otvor článok

Ruské arktické rieky sú červené, čo spôsobilo tento núdzový stav?

5.6 2020 10:04

NORILSK - Rusko vyhlásilo núdzový stav v arktickom regióne v krajine po tom, čo masívny únik nafty zmenil rieky na jasne červenú.

Otvor článok

Miera nezamestnanosti na Slovensku v 1. štvrťroku vzrástla na 6 %

5.6 2020 10:43

BRATISLAVA - Dlhodobý trend poklesu nezamestnanosti na Slovensku sa v 1. štvrťroku tohto roka zastavil.

Otvor článok

Venezuela požiadala Francúzsko o vydanie Guaida, ktorému poskytli útočisko na ambasáde

5.6 2020 11:00

MEXIKO, 5. júna. – RIA Novosti. Venezuelský minister zahraničných vecí Jorge Arreasa potvrdil, že Juan Guaido, ktorý sa nelegálne vyhlásil za prezidenta krajiny, je úkryty na francúzskom veľvyslanectve a požiadal, aby bol vydaný pred súd.

Otvor článok

Znečisťovanie v areáli Istrochemu hraničí s ekologickou katastrofou

5.6 2020 12:31

BRATISLAVA – V areáli firmy Istrochem v Bratislave došlo počas desiatich rokov k znečisťovaniu životného prostredia, ktoré hraničí s ekologickou katastrofou.

Otvor článok

Zelená linka bude slúžiť na ochranu životného prostredia

5.6 2020 14:35

BRATISLAVA - Na Svetový deň životného prostredia, 5. júna, šéf envirorezortu Ján Budaj spoločne s premiérom Igorom Matovičom deklarovali, že ochrana prírody patrí medzi priority tejto vlády.

Otvor článok

Minister zahraničia SR Korčok: Je potrebné budovať infraštruktúru s Poľskom

5.6 2020 15:06

VARŠAVA/BRATISLAVA - Poľsko je tretím najväčším obchodným partnerom Slovenska. Potrebné je preto budovať infraštruktúry, osobitne v oblasti dopravy. Strategický charakter má, nielen pre naše krajiny, tiež budovanie plynového spojenia medzi Veľkými Kapušanmi a Strachocinou. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) to uviedol v piatok po prvom stretnutí na Slovensku so šéfom poľskej diplomacie Jacekom Czaputowiczom.

Otvor článok

Premier League oznámila rozpis prvých stretnutí, Liverpool môže zisk titulu oslavovať doma

5.6 2020 15:52

LONDÝN - Futbalisti FC Liverpool teoreticky môžu oslavovať zisk prvého anglického titulu od roku 1990 na vlastnom štadióne. Podľa rozpisu zostávajúcich zápasov, ktorý v piatok zverejnilo vedenie Premier League, privítajú v stredu 24. júna v druhom vystúpení po obnovení sezóny Crystal Palace na Anfielde. Tabuľkový líder má priepastný 25-bodový náskok pred Manchestrom City a k zisku trofeje mu chýbajú dve víťazstvá.

Otvor článok

NHL: Budúci týždeň sa už otvárajú tréningové centrá

5.6 2020 16:15

USA - Kluby zámorskej NHL budú môcť od pondelka 8. júna opäť otvoriť vo svojich domovských mestách tréningové centrá a umožnia hokejistom trénovať na ľade v malých skupinkách. Práve v tento deň sa začne druhá fáza podľa schváleného bezpečnostného protokolu.

Otvor článok

V Rusku uznali za najbezpečnejší výrobok vodku

5.6 2020 16:33

MOSKVA - V Rusku odborníci organizácie Roskačestvo vykonali desiatky testov a štúdií kvality potravín a nápojov. V dôsledku toho určili bezpečné a nebezpečné výrobky z hľadiska ich kvality.

Otvor článok

Petra Vlhová sa už pripravuje na sezónu, Nový Zéland bohužiaľ nevyšiel

5.6 2020 16:55

Po úspešnej sezóne strávila Petra Vlhová dva mesiace doma na Liptove oddychom s priateľom a rodinou a postupne už aj naberaním kondície. Začiatkom júna však už majiteľka dvoch malých glóbusov za slalom a paralelné disciplíny vo Svetovom pohári vyrazila za snehom do talianskeho Stelvia, kde absolvuje takmer mesačný tréningový kemp.

Otvor článok

Maďarský premiér kritizoval kroky EÚ počas oficiálnej návštevy Bieloruska

5.6 2020 17:26

BUDAPEŠŤ/MINSK - Maďarsko zastáva názor, že by Európska únia mala konečne zrušiť sankcie voči Bielorusku. Povedal to v piatok v Minsku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po rokovaní s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom.

Otvor článok

Do konca júna by sa mali otvoriť hranice v rámci Schengenu, niektorí ministri však nesúhlasia

5.6 2020 18:29

BRUSEL - Európa by mohla svoju zónu voľného pohybu obnoviť do konca júna, avšak cestujúci mimo územia schengenu doňho nebudú mať povolený vstup skôr než v júli. Uviedla to v piatok eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová po rokovaní ministrov vnútra členských štátov.

Otvor článok

Matovič sa vyjadril ohľadom očistenia štátnej správy

6.6 2020 09:36

BRATISLAVA - Predseda vlády Igor Matovič vidí za zámerom svojho hnutia OĽaNO vymeniť všetkých 72 prednostov okresných úradov (OÚ) očistenie štátnej správy. Šéfovia úradov majú byť podľa neho predĺženou rukou ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), ich podriadení majú byť apolitickí odborníci.

Otvor článok

Demokrati pošlú do boja o prezidentské kreslo Joea Bidena

6.6 2020 10:08

WASHINGTON - Bývalý viceprezident USA Joe Biden si v piatok zabezpečil nomináciu Demokratickej strany pre novembrové prezidentské voľby, v ktorých bude vyzývateľom prezidenta Donalda Trumpa. Vyplýva to zo sčítania agentúry Associated Press (AP), podľa ktorej už Biden získal podporu dostatočného počtu delegátov nadchádzajúceho nominačného zjazdu.

Otvor článok

Volkov reštart ako hrom! Postaral sa o nový slovenský rekord pod holým nebom

6.6 2020 10:40

BRATISLAVA - Elitný slovenský šprintér Ján Volko sa vo svojom premiérovom súťažnom štarte po viacmesačnej pauze spôsobenej pandémiou koronavírusu postaral o nový slovenský rekord na 60 m pod holým nebom.

Otvor článok

Ruskí bajkeri chránia New York pred rabovaním

6.6 2020 12:43

NEW YORK - Ulice Brighton-Beach hliadkujú rusky hovoriace bajkeri s baseballovými palicami. Na ochranu New Yorku vyšli ruské hliadky alebo skôr rusky hovoriace motocyklistické skupiny. O ich nočných hliadkach porozprával kanál NTV.

Otvor článok

Plastové nánosy v rieke Bodva už hraničili s ekologickou katastrofou

7.6 2020 09:46

KOŠICE - Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), spoločnosť KOSIT a samospráva obce Jasov v okres Košice-okolie zorganizovali pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia čistenie rieky Bodva od naplaveného komunálneho odpadu.

Otvor článok

Čína hlási prípad koronavírusu, ktorý nepochádza zo zahraničia

7.6 2020 10:10

PEKING - Čína po dvoch týždňoch oznámila prvý prípad ochorenia COVID-19, ktorý do krajiny nebol zavlečený zo zahraničia. V nedeľu o tom informovala agentúra AP.

Otvor článok

Protesty proti rasizmu neprebiehajú už len v Spojených štátoch

7.6 2020 10:23

WASHINGTON - Naprieč Spojenými štátmi sa konali masové pokojné protesty proti rasizmu a policajnej brutalite. Išlo v poradí už o 12. deň demonštrácií, ktoré vyvolala násilná smrť Afroameričana Georgea Floyda.

Otvor článok

Nová akvizícia Chelsea je zdá sa byť istá, konkurovať nedokázal ani Liverpool

7.6 2020 10:53

LONDÝN - Kormidelník Liverpoolu Jürgen Klopp uviedol, že vedenie suverénneho lídra anglickej futbalovej Premier League nie je v tejto chvíli schopné konkurovať Chelsea Londýn v boji o angažovanie Tima Wernera z RB Lipsko.

Otvor článok

Prejav prezidentky o stave republiky si pochvaľujú z vládnych kruhov aj z opozície

8.6 2020 06:39

BRATISLAVA - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) označil prejav prezidentky Zuzany Čaputovej o stave republiky za vyvážený. Prezidentka podľa neho vyzdvihla veci, ktoré považuje za dôležité. Bývalý šéf rezortu práce a súčasný poslanec NR SR za stranu Smer-SD Ján Richter ho označil za lepší ako boli prejavy, ktoré mával v parlamente jej predchodca Andrej Kiska (Za ľudí).

Otvor článok

Žil tak, akoby mal každú chvíľu zomrieť

8.6 2020 06:39

Keď si človek prečíta nejaký pekný a navyše aj inšpirujúci citát, dodá mu to dávku statočnosti, ktorú potrebuje pre zvládnutie prítomnosti. O živote je toho popísaného viac ako dosť.

Otvor článok

Kuba hlási, že má situáciu okolo koronavírusu pod kontrolou

8.6 2020 08:32

HAVANA - Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel vyhlásil, že jeho krajina má už šírenie koronavírusu "pod kontrolou". Uviedol to po tom, ako Kuba už osem dní za sebou nezaznamenala nijaké úmrtie na COVID-19.

Otvor článok

Slovinsko úplne otvára hranice pre ďalšie krajiny v Európe, tentoraz je medzi nimi aj Slovensko

8.6 2020 08:33

SLOVINSKO - Slovinská vláda prijala v nedeľu večer nové pravidlá, ktoré umožnia občanom 17 krajín členských i nečlenských krajín EÚ vstupovať na územie krajiny od pondelka bez obmedzení.

Otvor článok

Slovenský kapitán Bostonu Bruins sa zapojil do protestov v USA

8.6 2020 10:08

Zdeno Chára v piatok spolu so stovkami ľudí pochodoval ulicami mestečka Brookline, aby jasne vyjadril svoj postup v boji proti rasovej neznášanlivosti v Spojených štátoch amerických.

Otvor článok

Kotleba podal v kauze šeky námietku za údajnú zaujatosť súdu

8.6 2020 11:34

PEZINOK - Predseda opozičnej ĽSNS Marian Kotleba podal námietku zaujatosti voči samosudkyni Ružene Sabovej, ktorá pojednáva prípad kontroverzných šekov vystavených na sumu 1488 eur. Kotleba si myslí, že Sabová je voči nemu zaujatá a poukazuje na to, že mala inštruovať znalca a stretnúť sa s ním počas dňa pracovného pokoja. Sabová jeho námietku odmietla.

Otvor článok

Vladimir Putin nariadil vytvorenie národnej databázy genetických informácií

8.6 2020 11:36

MOSKVA - Ruský prezident Vladimír Putin nariadil vytvorenie národnej databázy genetických informácií. Príslušný dokument je uverejnený na webovej stránke Kremľa.

Otvor článok

Hamilton vyzýva za odstránenie sôch otrokárov po celom svete

8.6 2020 12:02

BERLÍN - Šesťnásobný majster sveta formuly 1 Lewis Hamilton vyzval vlády štátov na celom svete, aby odstránili sochy obchodníkov s otrokmi.

Otvor článok

Manažér D4R7 bude stíhaný na slobode

8.6 2020 12:24

BRATISLAVA - Vrcholový manažér spoločnosti D4R7 Construction, ktorá je hlavným zhotoviteľom projektu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, Michael H. bude stíhaný na slobode a nie väzobne. Rozhodol o tom v pondelok na zasadnutí s vylúčením verejnosti trojčlenný senát Krajského súdu (KS) v Bratislave pod vedením predsedu Tibora Kubíka.

Otvor článok

Británia zavádza 14-dňovú karanténu pre cestujúcich zo zahraničia

8.6 2020 13:01

LONDÝN - Británia spustila v pondelok povinnú dvojtýždňovú karanténu pre osoby prichádzajúce zo zahraničia. Cieľom je zastaviť šírenie nového druhu koronavírusu - tento krok však viaceré letecké spoločnosti ostro kritizujú.

Otvor článok

Peter Pellegrini vyzval vládu na transparentné výberové konania na prednostov OÚ

8.6 2020 14:45

BRATISLAVA - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Smer-SD) vyzval vládnu koalíciu a premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), aby šli pri výmene prednostov všetkých okresných úradov (OÚ) transparentnou cestou, vypísali riadne výberové konania a garantovali, že vyhrá ten najlepší.