Slovinsko úplne otvára hranice pre ďalšie krajiny v Európe, tentoraz je medzi nimi aj Slovensko

NETKY.SK • 8 Jún 2020, 08:33 • 2 min
Slovinsko úplne otvára hranice pre ďalšie krajiny v Európe, tentoraz je medzi nimi aj Slovensko

SLOVINSKO - Slovinská vláda prijala v nedeľu večer nové pravidlá, ktoré umožnia občanom 17 krajín členských i nečlenských krajín EÚ vstupovať na územie krajiny od pondelka bez obmedzení.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ďalšie krajiny 

Občania susedného Rakúska, Chorvátska a Maďarska mohli cestovať do Slovinska bez zdravotných obmedzení na základe bilaterálnych dohôd už skôr. Zoznam krajín, ktorých občania môžu voľne prekračovať hranice so Slovinskom, sa teraz rozšírilSlovensko, Bulharsko, Cyprus, Českú republiku, Estónsko, Fínsko, Nemecko, Grécko, Island, Lotyšsko, Litvu, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko.

 

img

 

Krajiny boli zaradené do zoznamu na základe epidemiologického hodnotenia Národného inštitútu verejného zdravia. Ak sa situácia v niektorej z týchto krajín zhorší, môže byť zo zoznamu vyradená.

 

Rakúsko a Maďarsko 

V ďalšom kroku smerujúcom k uvoľneniu hraničného režimu slovinská vláda zmiernila požiadavky na prekračovanie hraníc vo vzťahu k Rakúsku a Maďarsku, ktoré tvoria vnútorné hranice EÚ. Rozhodla sa povoliť prechod cez hranicu mimo určených kontrolných bodov pre občanov Rakúska (na hranici s Rakúskom) a občanov Maďarska (na hranici s Maďarskom), všetci ostatní musia zatiaľ používať iba vyhradené kontrolné body.

 

img

 

Koniec epdémie ako prvá krajina EÚ

Na druhej strane však slovinská vláda zaviedla povinnú 14-dňovú karanténu pre všetkých prichádzajúcich zo Severného Macedónska bez ohľadu na štátnu príslušnosť alebo bydlisko. Slovinsko už 15. mája vyhlásilo - ako vôbec prvá európska krajina - koniec epidémie koronavírusu na svojom území. V tejto dvojmiliónovej krajine doposiaľ zaznamenali 1485 infikovaných koronavírusom a 109 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies