Do konca júna by sa mali otvoriť hranice v rámci Schengenu, niektorí ministri však nesúhlasia

NETKY.SK • 5 Jún 2020, 18:29 • 2 min
Do konca júna by sa mali otvoriť hranice v rámci Schengenu, niektorí ministri však nesúhlasia

BRUSEL - Európa by mohla svoju zónu voľného pohybu obnoviť do konca júna, avšak cestujúci mimo územia schengenu doňho nebudú mať povolený vstup skôr než v júli. Uviedla to v piatok eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová po rokovaní ministrov vnútra členských štátov.

slovakia

left justify in out

Opatrenie kvôli koronavírusu 
Po vypuknutí pandémie v Taliansku zaviedlo 26 členov Schengenského priestoru vo februári obmedzenia na hraniciach so svojimi susedmi s cieľom zabrániť šíreniu ochorenia. Tento krok spôsobil dopravné zápchy a zablokoval rozvoz zdravotníckeho materiálu.

"Osobne si myslím, že sa vrátime k plne funkčnému Schengenskému priestoru a voľnému pohybu občanov najneskôr koncom júna," povedala eurokomisárka novinárom po videokonferencii.

 

img

 

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) si podľa nej myslí, že obmedzenia pohybu a ďalšie zdravotné opatrenia fungujú. Podľa centra podľahlo koronavírusu v Európe viac než 168-tisíc ľudí, predovšetkým vo Veľkej Británii, Taliansku, Francúzsku a Španielsku.

"Fyzické odstupy a ďalšie opatrenia súvisiace so zdravím sú, samozrejme, stále potrebné. Podľa zdravotníckych úradov však už nie je žiadny pádny dôvod pre cestovné obmedzenia alebo opatrenia na hraniciach v rámci Schengenského priestoru únie," uviedla Johanssonová.

 

img

 

Obmedzenia sa možno predĺžia 
Všetky cesty do Európy s výnimkou nevyhnutných sú zakázané do 15. júna, mnohí ministri však naznačujú, že by tento termín chceli predĺžiť až do začiatku júla, dodala eurokomisárka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona