Archív článkov za Jún 2020, strana 2

Otvor článok

FIA zverejnila predbežný program pretekov F1 pre sezónu 2020

2.6 2020 17:23

VIEDEŇ - Sezóna formuly 1 sa začne 5. júla Veľkou cenou Rakúska. Vedenie F1 v utorok zverejnilo oficiálny program úvodných ôsmich pretekov tohto ročníka. Celkovo by chceli do decembra uskutočniť 15-18 podujatí.

Otvor článok

Obranca Floridy spochybnil celý reštart NHL, v stávke je zdravie hráčov

2.6 2020 18:30

SUNRISE - Jeden z najlepších obrancov zámorskej hokejovej ligy NHL Švéd Anton Stralman vyjadril obavy, či dokáže vedenie NHL po reštarte ligy zaručiť hráčom ich bezpečnosť.

Otvor článok

Jedna chyba ju vylúčila zo spoločnosti

3.6 2020 08:25

Keby sa človek nedopustil chyby, nebol by viac ľudskou bytosťou.

Otvor článok

Milióny ľudí sa na sociálnych sieťach zapojili do online akcie proti rasizmu

3.6 2020 08:47

WASHINGTON - Milióny ľudí vrátane známych hudobníkov, hercov, múzeí, sociálnych médií, ale aj bežných užívateľov internetu sa zapojili do protestnej online iniciatívy s názvom #BlackoutTuesday.

Otvor článok

Demokrat Biden a republikán Trump zvíťazili v primárkach vo viacerých mestách

3.6 2020 09:07

WASHINGTON - Bývalý viceprezident USA Joe Biden sa stal víťazom utorňajších primárok Demokratickej strany v americkom štáte Indiana, informovala v stredu agentúra AP. Úradujúci prezident USA Donald Trump zvíťazil v republikánskych primárkach.

Otvor článok

Rakovinové bunky sa prostredníctvom zápalu chránia pred vírusmi

3.6 2020 10:14

Vedci z Francis Crick Institute v Londýne zistili, ako sa rakovinové bunky chránia pred vírusmi, ktoré ich môžu zničiť. Nové poznatky môžu prispieť k efektívnejšej liečbe ochorenia. Odborníci uviedli, že onkolytické vírusy prednostne usmrcujú rakovinové bunky, no fungujú len u niektorých pacientov.

Otvor článok

Vodiči by mohli začať používať rýchlostnú cestu R7 na konci júna

3.6 2020 10:29

BRATISLAVA - Vodiči by sa už čoskoro mohli dočkať rýchlostnej cesty R7. "Ak všetko dobre pôjde, tak by mohli vodiči cestu R7 začať používať na konci júna," povedal na stredajšej tlačovej besede minister dopravy Andrej Doležal.

Otvor článok

Týždňová dovolenka na Slovensku vyjde rodinu v priemere poriadnu sumu

3.6 2020 11:22

BRATISLAVA - Tohtoročná dovolenka na Slovensku bude stáť priemernú štvorčlennú rodinu s dvoma deťmi zhruba 1300 eur.

Otvor článok

Putin schválil základy štátnej politiky v oblasti odrážania jadrových zbraní.

3.6 2020 12:10

MOSKVA - Ruský prezident Vladimír Putin schválil Rámec štátnej politiky pre jadrovú odradzovanie. Zodpovedajúca vyhláška je zverejnená na oficiálnom internetovom portáli právnych informácií. Tento dokument nadobúda účinnosť dňom podpísania, tj 2. júna.

Otvor článok

Vedci testujú ibuprofén ako možný liek proti koronavírusu

3.6 2020 12:45

LONDÝN - Britskí vedci uskutočňujú testy s cieľom zistiť, či by ibuprofén mohol pomôcť pacientom s koronavírusom.

Otvor článok

REPORTÁŽ: Koncesionár D4/R7 dostal čas na predloženie ďalších dokumentov

3.6 2020 13:50

BRATISLAVA - Koncesionár D4/R7 dostane dodatočný čas na predloženie dokumentov, ktoré majú preukázať, či sporná stavba v rámci budovaného nultého bratislavského obchvatu je alebo nie je v súlade s verejným záujmom. Bude mať na to navyše 90 dní.

Otvor článok

Ruská korporácia Rosatom oznámila vývoj novej metódy boja proti COVID-19

3.6 2020 13:54

MOSKVA - Špecialisti štátnej korporácie Rosatom prišli s metódou dezinfekcie ultrafialovým svetlom vo vnútri človeka. Uviedol to riaditeľ IPPE Andrej Goverdovsky v rozhovore pre oficiálnu publikáciu ruského jadrového priemyslu "Krajina Rosatom".

Otvor článok

REPORTÁŽ: Na Slovensku by malo vzniknúť nové odvetvie polície

3.6 2020 14:34

BRATISLAVA - V agrorezorte by mala vzniknúť pôdna polícia, ako aj štátna kafiléria. Samosprávy by sa mali zapojiť do riešenia užívateľských vzťahov pri prijímaní žiadostí o dotácie na pôdu. Mali by sa tiež doriešiť otázky prednostných nájmov na pôdu v správe Slovenského pozemkového fondu (SPF).

Otvor článok

Igor Matovič odcestoval na prvú zahraničnú cestu v pozícii premiéra

3.6 2020 14:54

PRAHA/BRATISLAVA - Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) pricestoval v dnešných hodinách do hlavného mesta Českej republiky. V Prahe absolvuje svoju prvú zahraničnú pracovnú cestu. Na pražskom letisku ho privítal veľvyslanec SR v Prahe Peter Weiss.

Otvor článok

Historický úlovok bratislavskej kriminálky, pri akcii Putika zaistili takmer 40-tisíc dávok drog

3.6 2020 15:26

Vďaka intenzívnemu vyšetrovaniu od októbra minulého roka sa policajtom odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave podarilo rozbiť drogový gang. Ich vytrvalá práca priniesla ovocie v podobe úspešnej policajnej akcie s krycím názvom Putika, ktorú realizovali začiatkom tohto týždňa v súčinnosti s bratislavskými kukláčmi.

Otvor článok

Podarilo sa lokalizovať oblasť s najčistejším vzduchom na Zemi

3.6 2020 15:46

Vedci sa domnievajú, že našli oblasť s najčistejším vzduchom na Zemi. Nachádza sa nad Južným oceánom, ktorý obklopuje Antarktídu. Odborníci z Colorado State University vypracovali prvú štúdiu svojho druhu o zložení bioaerosólov a zistili, že ľudská aktivita túto oblasť doteraz nezmenila.

Otvor článok

Reštart F1 sezóny 2020 nepreruší ani nakazenie niektorého z jazdcov

3.6 2020 16:48

LONDÝN - Ani v prípade pozitívneho testu na ochorenie COVID-19 u niektorého z jazdcov či pri odstúpení tímu vedenie prestížneho motoristického seriálu F1 nezruší aktuálnu sezónu. Informoval o tom šéf spoločnosti Liberty Media ako vlastníka motoristického seriálu F1 Chase Carey.

Otvor článok

REPORTÁŽ: Lukáš Tongpo Eliáš: Piráta mám rád, v sobotu mu však nič nedarujem

3.6 2020 17:04

BRATISLAVA - Hlavné mesto Slovenska už v sobotu 6. júna opäť privíta po takmer desiatich mesiacoch ďalší turnaj organizácie zmiešaných bojových umení (MMA) Oktagon. Tentokrát sa bude jednať o 4. pokračovanie špeciálneho formátu Underground, čím sa uzavrú semifinálové súboje na slovenskej strane.

Otvor článok

Smrť Afroameričana Georgea Floyda odsúdil aj pápež František

3.6 2020 17:23

RÍM - Pápež František označil smrť Georgea Floyda v rukách amerických policajtov za "tragickú" a vyjadril sa, že sa modlí za neho aj "všetkých ostatných, ktorí prišli o život v dôsledku hriechu rasizmu". Pápež sa k zabitiu Floyda podľa CNN vyjadril v dnešných hodinách po ôsmej noci protestov v Spojených štátoch.

Otvor článok

Kolíková by ostala ministerkou, aj keby sa generálnym prokurátorom stal Daniel Lipšic

3.6 2020 18:10

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) by z vlády neodišla, ak by sa generálnym prokurátorom stal advokát Daniel Lipšic. Konkrétneho kandidáta zatiaľ nepodporuje. Myslí si, že v minulosti ukázali odvahu prokurátori Ján Hrivnák a Maroš Žilinka.

Otvor článok

Keď je z blízkeho vzdialený

4.6 2020 06:17

Len ťažko sa dá porozumieť tomu, ako je možné, že dnes je niekto blízky a zajtra sa z neho stáva vzdialená spomienka.

Otvor článok

Od polnoci obnovili voľný pohyb medzi SR a ČR bez obmedzení

4.6 2020 08:51

BRATISLAVA - Na hraniciach medzi Slovenskou republikou a Českou republikou od polnoci obnovili neobmedzený režim.

Otvor článok

Pitva ukázala, že George Floyd bol v apríli pozitívne testovaný na COVID-19

4.6 2020 09:09

MINNEAPOLIS - Úplné výsledky pitvy Afroameričana Georega Floyda, ktorý zomrel na zadusenie pri policajnom zásahu v americkom Minneapolise, v stredu zverejnili a najavo vyšli niektoré podrobnosti o mužovom zdravotnom stave.

Otvor článok

JAY-Z volal guvernérovi Minnesoty, kvôli spravodlivosti

4.6 2020 09:39

JAY-Z vyzval guvernéra Minnesoty Tima Walza, aby zopakoval protest, že všetci dôstojníci, ktorí sa podieľali na vražde Georga Floyda, sú zodpovední za jeho smrť, píše Pitchfork.

Otvor článok

Chirana dodá všetky pľúcne ventilácie, aj keď sa najhorší scenár nenaplnil

4.6 2020 10:09

STARÁ TURÁ – Napriek nenaplneniu sa pôvodných scenárov o počte ľudí odkázaných na umelú pľúcnu ventiláciu dodá spoločnosť Chirana Medical zo Starej Turej Ministerstvu zdravotníctva (MZ) SR všetkých 300 zmluvne dohodnutých pľúcnych ventilácií.

Otvor článok

REPORTÁŽ: Prvé pocity Tomiho Kida po narodení syna Dávidka

4.6 2020 10:21

GALANTA - Tomi Kid Kovács prežíva veľmi radostné chvíle. Športovec sa totiž stal opäť otcom.

Otvor článok

Bude to horšie ako Hirošima: Kde chcú USA testovať jadrové bomby

4.6 2020 11:17

MOSKVA - Vysokí predstavitelia vlády USA a Pentagónu považujú jadrové testy za jeden z prostriedkov nátlaku na Rusko a Čínu pri rokovaniach o kontrole zbraní. Čím hrozí svetu ďalšia americká iniciatíva - v materiáli RIA Novosti.

Otvor článok

Vláda si počká na rozhodnutie odborníkov, či treba zrušiť núdzový stav

4.6 2020 12:03

BRATISLAVA - O zrušení núdzového stavu na Slovensku by mali rozhodnúť odborníci, zhodujú sa ministri. Vláda si počká na ich odporúčanie. Ministri to uviedli vo štvrtok pred rokovaním vlády.

Otvor článok

Rezort školstva poskytne školám príspevok na učebnice

4.6 2020 13:19

BRATISLAVA – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR poskytne základným školám a špeciálnym základným školám na zakúpenie schválených a odporúčaných učebníc a pracovných zošitov príspevok.

Otvor článok

V Mexiku objavili najstaršiu a najväčšiu mayskú stavbu

4.6 2020 13:44

BRATISLAVA - Vedci objavili v mexickom štáte Tabasco najväčšiu a najstaršiu známu stavbu, ktorú postavili Mayovia 1000 až 800 rokov pred naším letopočtom.

Otvor článok

Sulík sa vyjadril ohľadom aplikácie na pomoc s nájmami

4.6 2020 14:54

BRATISLAVA - Aplikácia na žiadosti o pomoc s nájmami pre podnikateľov, ktorých podnikanie postihla pandémia koronavírusu, by mala fungovať asi od polovice júna. Informoval o tom minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) po dnešnom rokovaní vlády.

Otvor článok

Tripolis je pod úplnou kontrolou provládnych síl

4.6 2020 15:44

TRIPOLIS - Jednotky podporujúce medzinárodne uznanú líbyjskú vládu národnej jednoty (GNA) vo štvrtok oznámili, že po viac ako roku ťažkých bojov s ozbrojencami vernými maršalovi Chalífovi Haftarovi získali úplnú kontrolu nad hlavným mestom Tripolis a jeho predmestiami.

Otvor článok

V Hongkongu si tisíce ľudí pripomenuli výročie masakry z 1989, nezastavil ich ani zákaz zhromažďovania sa

4.6 2020 16:14

HONGKONG - Tisíce ľudí si vo štvrtok v Hongkongu pripomenuli 31. výročie zákroku čínskych bezpečnostných zložiek proti prodemokratickým demonštrantom na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men). Tichý protest sa uskutočnil aj napriek policajnému zákazu.

Otvor článok

Nadal o US Open: Uvidí sa, aká situácia bude v lete v New Yorku

4.6 2020 16:56

NEW YORK - Ak by neprišiel koronavírus, tenisový turnaj Roland Garros by aktuálne smeroval k svojmu záveru a Rafael Nadal by zrejme bojoval o svoj trinásty miestny a celkovo dvadsiaty grandslamový titul. Namiesto toho čerstvo 34-ročný Nadal sedí doma na Malorke a len zľahka trénuje.

Otvor článok

Protesty v USA neutíchajú, policajtom obvineným z Floydovej smrti hrozí vyšší trest

4.6 2020 17:51

MINNEAPOLIS - Prokurátori v stredu vzniesli obvinenia aj voči zvyšným trom policajtom, ktorí sa zúčastnili na zásahu, počas ktorého v Minneapolise zomrel George Floyd. Zároveň tiež sprísnili obvinenie 44-ročného Dereka Chauvina, ktorý takmer deväť minút kľačal Floydovi na krku.

Otvor článok

Kde môžeme už vycestovať, a aké podmienky treba v daných krajinách dodržiavať?

4.6 2020 19:59

Svet sa pomaly ale isto spamätáva z koronakrízy. I keď taká Južná Amerika, ktorá je novým epicentrom nákazy, trpí pomerne dosť. Inde vo svete je však situácia už oveľa lepšia ako v predošlých mesiacoch. Platí to hneď pre niekoľko krajín, ktoré už otvorili hranice aj pre návštevníkov zo zahraničia. My vám teraz ponúkame zoznam týchto krajín a pravidlá, ktoré v nich treba dodrživať.