Minister zahraničia SR Korčok: Je potrebné budovať infraštruktúru s Poľskom

NETKY.SK • 5 Jún 2020, 15:6 • 2 min
Minister zahraničia SR Korčok: Je potrebné budovať infraštruktúru s Poľskom

VARŠAVA/BRATISLAVA - Poľsko je tretím najväčším obchodným partnerom Slovenska. Potrebné je preto budovať infraštruktúry, osobitne v oblasti dopravy. Strategický charakter má, nielen pre naše krajiny, tiež budovanie plynového spojenia medzi Veľkými Kapušanmi a Strachocinou. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) to uviedol v piatok po prvom stretnutí na Slovensku so šéfom poľskej diplomacie Jacekom Czaputowiczom.

slovakia

left justify in out

Spolupráca 

Poľský minister súhlasil s potrebou budovania infraštruktúry. Poľsko-slovenská spolupráca má podľa neho význam pre obyvateľov oboch štátov. Ocenil napríklad spoluprácu v rámci Vyšehradskej štvorky (V4) či Iniciatívy troch morí.

 

Opatrenia pred COVID-19

Slovensko je pripravené hovoriť o uvoľňovaní opatrení na hraniciach s Poľskom, informoval Korčok. "Mám plné pochopenie pre to, že je v rukách poľskej vlády, ako vyhodnocuje situáciu," zdôraznil s tým, že hlavným kritériom pre obe krajiny je ochrana zdravia vlastných občanov. Czaputowicz doplnil, že Poľsko chce prijať riešenie, ktoré by sa týkalo všetkých jeho susedov. Rozhodnúť má v blízkom čase.

 

img

 

Otázny Fond solidarity EÚ

Ministri v dnešných hodinách prebrali aj to, ako sa vyrovnať s ekonomickou krízou spôsobenou pandémiou nového koronavírusu. Potrebné je podľa Korčoka hľadať spoločné európske riešenie. K projektu Fondu solidarity Európskej únie má podľa neho SR mnoho otázok. Rokovania podľa neho ešte len začínajú. "Súčasťou našej pozície bude veľká debata o tom, že jedného dňa budeme musieť či už úvery, alebo granty splatiť," podotkol. Obranný charakter NATO podľa neho nezmenila ani koronakríza.

 

img

 

Témou rokovania bolo aj nadchádzajúce poľské predsedníctvo vo V4. Poľský minister označil zoskupenie za kľúčový prvok regionálnej spolupráce. Zároveň Korčokovi predstavil priority poľského predsedníctva. Okrem samitu premiérov v rámci predsedníctva avizoval aj stretnutie šéfov diplomacie V4 v Poľsku.

 

Pohľad na mierovú zmluvu (Trianon)

Ministri odpovedali aj na otázky o vnímaní Trianonskej mierovej zmluvy v SR a Maďarsku. Korčok apeloval na zodpovednosť súčasných politikov, aby sa nesnažili získať na tejto téme lacné politické body. Potrebná je podľa neho tiež empatia. Odmieta, aby sa diskusia zneužívala a prichádzalo sa s požiadavkami, ktoré sú nemožné a nepomáhajú vzájomným vzťahom. Czaputowicz rovnako poukázal na potrebu empatie a porozumenia toho, ako vníma zmluvu Maďarsko. Chcel by však, aby historické vzťahy nekazili tie súčasné. Deklaroval snahu zjemňovať spory a upevňovať spoluprácu krajín.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona