Plastové nánosy v rieke Bodva už hraničili s ekologickou katastrofou

NETKY.SK • 7 Jún 2020, 09:46 • 2 min
Plastové nánosy v rieke Bodva už hraničili s ekologickou katastrofou

KOŠICE - Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), spoločnosť KOSIT a samospráva obce Jasov v okres Košice-okolie zorganizovali pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia čistenie rieky Bodva od naplaveného komunálneho odpadu.

slovakia

left justify in out

Znečistená rieka 
"V uplynulých týždňoch sme boli svedkami ekologického problému na východnom Slovensku. Nepekný obraz tisícov plastových fliaš a iného ľahkého komunálneho odpadu valiaceho sa riekou Bodva zastavili prírodné prekážky na toku pri brehoch obce Jasov," uviedla Brzová.

 

 

Minister Budaj zareagoval 

Video súvislého nánosu plastového odpadu, pod ktorým rieku takmer nevidieť, sa dostalo až k ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi a poslankyni parlamentu Anne Zemanovej. Tých tento obraz nenechal ľahostajnými. Vďaka vládnej iniciatíve sa spojili sily Slovenského vodohospodárskeho podniku, spoločnosti KOSIT a samosprávy obce Jasov, s cieľom spoločne tento nelichotivý obraz konzumnej doby zlikvidovať.

 

img


"Slovenský vodohospodársky podnik dodal techniku vhodnú na prácu vo vodných tokoch, ktorou bol odpad z rieky vynesený. Aktivitu vnímame ako krok k motivovaniu ľudí, aby odpad nevhadzovali do rieky a neznečisťovali jej brehy, to naozaj nie je správne," uviedol Marián Miščík zo SVP.

 

Pomáhali aj obyvatelia neďalekej osady 
Do prác boli aktívne zapojení i dobrovoľníci z blízkej osady. "Oslovili sme obyvateľov osady v katastri našej obce, ktorí sa spolupodieľali na prácach pri odstraňovaní a triedení odpadu. Financie získané z predaja druhotných surovín poputujú späť do obce a budú určené na likvidáciu ďalších čiernych skládok," uviedol starosta obce Jasov Marián Dzúrik.

 

img

 

Bude sa aj recyklovať
"Spoločnosť KOSIT poskytla zvozovú techniku, manipuláciu, priestor na triedenie odpadu a sprostredkuje predaj druhotných surovín. Cieľom iniciatívy po vyčistení Bodvy je maximálne množstvo takto získaného odpadu zhodnotiť materiálovo. Z daného dôvodu sme vyhradili priestor na triedenie tejto masy zmiešaného odpadu na zložky, ktoré sú vhodné na recykláciu a následný predaj," dodal generálny riaditeľ spoločnosti KOSIT Marián Christenko.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies