Británia zavádza 14-dňovú karanténu pre cestujúcich zo zahraničia

NETKY.SK • 8 Jún 2020, 13:01 • 2 min
Británia zavádza 14-dňovú karanténu pre cestujúcich zo zahraničia

LONDÝN - Británia spustila v pondelok povinnú dvojtýždňovú karanténu pre osoby prichádzajúce zo zahraničia. Cieľom je zastaviť šírenie nového druhu koronavírusu - tento krok však viaceré letecké spoločnosti ostro kritizujú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ochrana pred možnou druhou vlnou 

Opatrenie, ktoré sa až na niekoľko výnimiek vzťahuje rovnako na britských občanov, ako aj na návštevníkov krajiny, má za cieľ zamedziť druhej vlne nákazy. Britský minister zdravotníctva Matt Hancock však uviedol, že nové opatrenie je zmysluplné, keďže "počet nakazených prichádzajúcich zo zahraničia narastá", zatiaľ čo počet infikovaných priamo v Británii klesá.

 

img

 

Podmienky 

Cestujúci, ktorí do Británie prídu letecky, vlakom, autom či loďou, budú musieť vyplniť detailný formulár o svojej ceste a adresu miesta, kde podstúpia samoizoláciu. Zavádzanie karanténnych opatrení v jednotlivých oblastiach Británie je rozličné a bude sa prehodnocovať každé tri týždne.

 

Mastná pokuta 

Výnimku majú napríklad vodiči nákladných áut, "nenahraditeľní" zdravotnícki pracovníci či ľudia prichádzajúci z Írska, ktorí sa tam zdržali najmenej dva týždne. Zodpovedné úrady v Anglicku budú dodržiavanie nariadenia kontrolovať na uvedených adresách ľudí. Tým, ktorí domácu izoláciu porušia, hrozí pokuta vo výške 1000 libier (v prepočte 1125 eur) alebo trestné stíhanie.

 

img

 

Kritici tohto nariadenia však polemizujú s tým, prečo Británia - najviac zasiahnutá krajina v Európe -, ktorá len postupne zmierňuje zavedené opatrenia, obmedzením cestovania z krajín s nižším počtom nakazených ešte viac zaťažuje hotely a letecké spoločnosti.

 

Letecké spoločnosti sa búria 

British Airways, EasyJet a Ryanair podnikli voči britskej vláde spoločné právne kroky, pričom poukazujú na "neprimeraný a neférový" postup. Šéf spoločnosti Ryanair Michael O'Leary pre spravodajskú stanicu Sky News v pondelok uviedol, že plán vlády je "zbytočný" a "nevymáhateľný" a "zničí tisíce pracovných miest v britskom turizme".

 

img

 

Výkonný riaditeľ londýnskeho letiska Heathrow John Holland-Kaye pre noviny City AM uviedol, že zavedenie 14-dňovej karantény pre cestujúcich zo zahraničia môže viesť k prepusteniu 25 000 ľudí, čo predstavuje tretinu zo všetkých zamestnancov letiska.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies