Matovič sa vyjadril ohľadom očistenia štátnej správy

NETKY.SK • 6 Jún 2020, 9:36 • 2 min
Matovič sa vyjadril ohľadom očistenia štátnej správy

BRATISLAVA - Predseda vlády Igor Matovič vidí za zámerom svojho hnutia OĽaNO vymeniť všetkých 72 prednostov okresných úradov (OÚ) očistenie štátnej správy. Šéfovia úradov majú byť podľa neho predĺženou rukou ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), ich podriadení majú byť apolitickí odborníci.

slovakia

left justify in out

Nie všetci sa zhodujú 

Niektorí koaliční partneri majú voči tomu výhrady, o výmene prednostov majú diskutovať aj na koaličnej rade. Premiér nevedel povedať, na koľko postov už majú vybraných ľudí, má to podľa neho na starosti poslanecký klub hnutia.

 

Rozhodne odbornosť, nie stranícka príslušnosť

Matovič tvrdí, že politickí nominanti budú len prednostovia OÚ. "Vymeníme 72 ľudí, ktorí budú predĺženou rukou ministra ako prednosta okresného úradu a všetko ostatné bude rozhodovať čisto odbornosť. A práveže tých ľudí, ktorí tam dnes sú a ich jediná legitimácia je, že majú nejakú správnu farbu straníckej knižky, odtiaľ bez hanby vyhodíme. A nahradíme ich odborníkmi z tých úradov, ktorí sa dlhé roky nemohli posunúť vyššie," vysvetlil premiér.

 

img

 

Nebude sa meniť celá štátna správa 

Matovič zámer hnutia považuje za transparentný cieľ. Poukazuje na potrebu vytvorenia hranice, kde politika začína a končí. "My sme tú hranicu urobili za prednostom. Doteraz bolo zvykom, že politické strany po výhre vo voľbách vymenili niekoľko tisíc až desaťtisíc ľudí na týchto úradoch v štátnej správe. Po dohode s našim poslaneckým klubom sme povedali, že vymeníme 72 ľudí a všetkým ostatným desiatkam tisícom ľudí doprajeme apolitickosť," skonštatoval.

 

img

Vznik novej vlády v roku 2006. Jozef Slota (SNS), Vladimír Mečiar (HZDS)

a premiér Robert Fico (SMER-SD).

 

Názory koaličných partnerov 

Podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová sa nedávno vyjadrila, že chce presadzovať, aby sa funkcie prednostov okresných úradov obsadzovali transparentným výberovým konaním. Jej stranícky kolega Juraj Šeliga dodal, že namiesto transparentnosti si "jedna strana vytvorila vlastné komisie s vlastnými pravidlami, ktoré rozhodujú o tom, kto bude ovládať ktorý úrad." Šéf Sme rodina Boris Kollár nevidí problém v tom, že by prednostov nominovalo len OĽaNO. Predseda SaS Richard Sulík sa k téme vyjadrí až po tom, čo o nej budú diskutovať koaliční partneri, čo sa zatiaľ nestalo.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona