Maďarský premiér kritizoval kroky EÚ počas oficiálnej návštevy Bieloruska

NETKY.SK • 5 Jún 2020, 17:26 • 2 min
Maďarský premiér kritizoval kroky EÚ počas oficiálnej návštevy Bieloruska

BUDAPEŠŤ/MINSK - Maďarsko zastáva názor, že by Európska únia mala konečne zrušiť sankcie voči Bielorusku. Povedal to v piatok v Minsku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po rokovaní s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom.

slovakia

left justify in out

Partner EÚ

Orbán, ktorý absolvoval oficiálnu návštevu Bieloruska na Lukašenkovo pozvanie, pripomenul, že Minsk je súčasťou stratégie Východného partnerstva EÚ. Podľa jeho slov nemožno takéto partnerstvo budovať prostredníctvom sankcií.

 

img

 

Hospodárska a obchodná spolupráca medzi a Eurázijskou ekonomickou úniou (EEU) je podľa Orbána európskym záujmom. Lukašenko sa poďakoval Orbánovi za jeho návštevu, ktorú označil za "smelý krok" v čase pandémie koronavírusu a konštatoval, že Maďarsko je najbližším partnerom jeho krajiny v rámci EÚ.

 

img

 

"Vzťahy medzi EÚ a Bieloruskom sa stali v ostatných rokoch čoraz pragmatickejšími, v čom zohráva Budapešť dôležitú úlohu. Sme naďalej otvorení pokračovaniu dialógu založeného na vzájomnej úcte a rovnosti práv," zdôraznil bieloruský prezident.

 

Orbán s Lukašenkom hovorili aj o situácii na Ukrajine, ktorú označili za destabilizujúcu z hľadiska európskej bezpečnosti.

 

img

 

Spolupráca v oblasti výroby

Zo spolupráce svojich krajín vyzdvihli bielorusko-maďarsko-švajčiarsku kooperáciu vo výrobe elektrických vlakov Stadler či perspektívu spoločnej výroby autobusov, najmä s elektrickým pohonom. Zhodnotili aj pozitívny prístup Maďarska a Bieloruska k budovaniu kapacít v oblasti jadrovej energie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona