Venezuela požiadala Francúzsko o vydanie Guaida, ktorému poskytli útočisko na ambasáde

NETKY.SK • 5 Jún 2020, 11:0 • 2 min
Venezuela požiadala Francúzsko o vydanie Guaida, ktorému poskytli útočisko na ambasáde

MEXIKO, 5. júna. – RIA Novosti. Venezuelský minister zahraničných vecí Jorge Arreasa potvrdil, že Juan Guaido, ktorý sa nelegálne vyhlásil za prezidenta krajiny, je úkryty na francúzskom veľvyslanectve a požiadal, aby bol vydaný pred súd.

slovakia

left justify in out

„Dúfame, že tieto vlády (Španielsko a Francúzsko) budú konať správne a budú dodržiavať zákony hostiteľského štátu, v tomto prípade Venezuely,“ povedal v rozhovore pre Union.

 

Podľa ministra je Guaido priamym účastníkom operácie Gideon, pokusu o námornú inváziu a atentát na prezidenta Nikolasa Madura, preto „dlhuje venezuelskej spravodlivosti a obyvateľom Venezuely“. Keď hovoril o španielskom veľvyslanectve, Arreasa poukázal na Leopolda Lopeza, ktorý sa tam ukryl a ktorý podľa ministra zahraničných vecí sa naďalej zúčastňuje na sprisahaní proti súčasnej vláde a pritom sa nachádza na území diplomatickej misie. 

 

Pred niekoľkými dňami Maduro opakovane spomínal Guaida ako utečenca pred spravodlivosťou, čo spôsobilo zvesti o jeho možnom úteku a pokusoch o azyl v tretej krajine.

 

Začiatkom mája venezuelský minister vnútra Nestor Reverol uviedol, že úrady zabránili námornej invázii kolumbijských militantov zo strany štátu La Guaira. Maduro poznamenal, že cieľom útoku bolo zabiť ho. Podľa ministerstva vnútra, militanti sa pokúsili napadnúť krajinu na rýchlostných člnoch. Diosdado Cabello, predseda ústavného zhromaždenia uviedol, že osem útočníkov bolo zabitých.

 

Úrady zadržali 31 osôb za účasť na útoku, medzi nimi sú dvaja občania Spojených štátov, ktorých Maduro nazval osobným bezpečnostným personálom Donalda Trumpa. Samotný šéf Bieleho domu vyhlásil svoju neúčasť na incidente.

 

Spojené štáty, na rozdiel od Ruska, Turecka, Číny a mnohých ďalších krajín, od januára 2019 neuznávajú Madura ako prezidenta krajiny a považujú vodcu venezuelskej opozície Juana Guaida za dočasného hlavu štátu, ktorý sa nelegálne vyhlásil za vodcu. Pritom Washington nemá diplomatické zastúpenie vo Venezuele. V Moskve označili prezidentský status Guaida za neexistujúci.

 

Zdroj: https://ria.ru/20200605/1572496371.html



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona