Ruské arktické rieky sú červené, čo spôsobilo tento núdzový stav?

NETKY.SK • 5 Jún 2020, 10:04 • 2 min
Ruské arktické rieky sú červené, čo spôsobilo tento núdzový stav?

NORILSK - Rusko vyhlásilo núdzový stav v arktickom regióne v krajine po tom, čo masívny únik nafty zmenil rieky na jasne červenú.

slovakia

left justify in out

Sibírske mesto Norilsk v Rusku a jeho okolí sa tento týždeň stretlo s prekvapivým javom, keď palivovej nádrži v elektrárni vytieklo 20.000 ton ropy, čím sa zmenila na jasne červenú.

 

Ruský prezident Vladimir Putin teraz vyhlásil oblasť arktického kruhu v mimoriadnom stave.

 

Vlastníkom závodu je dcérska spoločnosť spoločnosti Norilsk Nickel, ktorá je popredným svetovým výrobcom niklu a paládia.

 

 

Pomalá doba odozvy
Pozoruhodné snímky dvoch riek, Ambarnaya a Daldykan, vyzerajú, akoby patrili do filmu záhadnej vraždy. Namiesto toho, aby medzi ich brehmi pretekala čistá voda, uvidíte krvavo červené potoky vody.

 

Vízie týchto riek sú také jasné, že sú viditeľné zo satelitných snímok vytvorených ruskou verziou máp Google, Yandex Maps.

Hlavným problémom je potenciálne environmentálne dlhodobé poškodenie oblasti.

 

Prezident Putin kritizoval regionálne orgány za to, že nekonali skôr, pretože výnimočný stav bol vyhlásený až dva dni po incidente. „Prečo sa o tom dozvedeli vládne agentúry iba dva dni po tom, ako sa to stalo?“ spýtal sa vedúceho dcérskej spoločnosti Sergei Lipina. 

 

Alexander Uss, guvernér Krasnojarskej oblasti, obrovské sibírske územie, v ktorom leží Norilsk, práve povedal Putinovi, že o úniku informácií sa dozvedel iba prostredníctvom sociálnych médií dva dni po udalosti.

 

 

Svetový fond na ochranu prírody (WWF), ktorý v tejto oblasti pomáha, uviedol, že v stredu sa pracovníkom podarilo zabrániť zastaveniu úniku ropy do riek pomocou bariér. Ako však ruský riaditeľ ruského WWF Aleksey Knizhnikov pre životné prostredie zodpovedný za podnikanie vysvetlil v príspevku, že najtoxickejšie zložky nafty sa vo vode ľahko rozpúšťajú, takže bariéry nebudú stačiť na zastavenie veľkého environmentálneho dopadu.

 

"Dôsledky takýchto nehôd, najmä na severe, sa dlho odrážajú. Znamená to smrť rýb, kontamináciu vtáčieho peria a otravu zvierat," uviedol Sergej Verkhovets, ruský koordinátor WWF pre arktické projekty, v samostatnom vyhlásení.

 

Z oblasti už bolo odstránených sto ton paliva a vo štvrtok pricestuje do regiónu 100 ďalších pohotovostných pracovníkov, aby pomohli pri čistení.

 

Dôvod úniku palivovej nádrže sa stále posudzuje, ale Norilsk Nickel naznačil, že nádrž by sa mohla zrútiť kvôli topeniu permafrostu pod ňou po neprirodzene teplej zime v regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies