Archív článkov za Máj 2022, strana 3

Otvor článok

Pellegrini hovorí o obave, že by poslanca vydali na politický revanš

3.5 2022 11:28

BRATISLAVA – Slovensko nie je štandardným demokratickým a právnym štátom, nemáme istotu, že by sme akéhokoľvek poslanca vydali do rúk spravodlivosti a nie na politický revanš.

Otvor článok

Máme šťastie, že susedíme so Slovenskom, vyhlásil Kuleba

3.5 2022 12:03

KYJEV – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba ocenil pomoc, ktorú Slovensko poskytlo Ukrajine po začiatku ruskej vojenskej invázie. Spravil tak v príspevku zverejnenom v noci na utorok na sociálnej sieti.

Otvor článok

Pri raketovom útoku na Odesu bolo zničené logistické centrum, tvrdí Rusko

3.5 2022 12:06

KYJEV/MOSKVA - Ruské rakety zasiahli logistické centrum na vojenskom letisku v blízkosti ukrajinského prístavného mesta Odesa. Oznámilo to v utorok ruské ministerstvo obrany, ktoré uvádza, že logistické centrum bolo využívané pre dodávky zbraní, ktoré na Ukrajinu posielajú západné krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Otvor článok

Putin podpísal dekrét o nových odvetných sankciách proti Západu

3.5 2022 12:56

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o odvetných ekonomických sankciách v reakcii na „nepriateľské kroky niektorých cudzích štátov a medzinárodných organizácií“. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na utorňajšie vyhlásenie Kremľa. Putin dal vláde pokyn, aby do desiatich dní pripravila zoznam osôb a subjektov, na ktoré sa budú odvetné sankcie vzťahovať.

Otvor článok

Gazprom zvýšil dodávky plynu do Číny cez plynovod Sila Sibíri o 60 %

3.5 2022 13:02

MOSKVA – Gazprom zvýšil dodávky plynu do Číny cez plynovod Sila Sibíri za štyri mesiace roku 2022 o 60 %, uviedol holding.

Otvor článok

UEFA potvrdila zákaz pre ruské kluby a reprezentácie v pohárových súťažiach

3.5 2022 13:05

Ruské výbery nesmú kvôli invázii na Ukrajinu štartovať v budúcom ročníku súťaží pod záštitou futbalovej asociácie UEFA. Na júlových majstrovstvách Európy žien v Anglicku sa namiesto reprezentantiek Ruska objavia Portugalky, ktoré s nimi prehrali v play off.

Otvor článok

Izrael slávnostne otvoril podzemnú krvnú banku odolnú voči raketám

3.5 2022 13:19

TEL AVIV - Izrael slávnostne otvoril prvú podzemnú a proti raketám odolnú krvnú banku na svete. V utorok to oznámila izraelská záchranná služba Magen David Adom, čiže Červená Dávidova hviezda (MDA), na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Otvor článok

Sociálna poisťovňa zavádza nový elektronický účet poistenca. Ako si ho máme aktivovať?

3.5 2022 14:22

BRATISLAVA - Elektronický účet poistenca vychádza z pôvodnej aplikácie individuálny účet poistenca, ktorý prešiel výraznou modernizáciou. Nový účet je dizajnovo prehľadnejší, užívateľsky prívetivejší, klient sa v ňom dokáže veľmi rýchlo, intuitívne orientovať a overiť si informácie z oblasti svojho sociálneho poistenia.

Otvor článok

Vulgarizmy voči Zuzane Čaputovej majú dohru. Čo na to Smer-SD?

3.5 2022 15:16

BRATISLAVA - Prezidentka na sociálnej sieti podotkla, že voľba politického slovníka aj nástrojov politického boja sú vizitkou predstaviteľov Smeru-SD.

Otvor článok

Slobodná tlač je základom demokratickej spoločnosti, zhodli sa politici

3.5 2022 15:40

BRATISLAVA - Rada Európy za rok 2021 eviduje v členských krajinách tejto organizácie 282 hrozieb pre slobodu tlače. Upozornila aj na 82 prípadov útokov na novinárov. V roku 2021 zostalo nepotrestaných 26 útokov na novinárov a 56 novinárov bolo odsúdených na pobyt vo väzení. Pri príležitosti utorkového Svetového dňa slobody tlače o tom informoval predseda mediálneho výboru parlamentu Kristián Čekovský (OĽaNO).

Otvor článok

Peter Šufliarsky pozná dôvod, prečo ho napokon nezavraždili

3.5 2022 15:58

PEZINOK - Bývalý námestník generálneho prokurátora SR Peter Šufliarsky na utorkovom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vyhlásil, že jeho vražda nebola dokonaná len zhodou náhod. Súd prejednáva prípravu vrážd prokurátorov spolu s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka.

Otvor článok

Daniel Lipšic prehovoril o sporoch s Marianom Kočnerom

3.5 2022 16:31

PEZINOK - Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v utorok pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vyhlásil, že mali s obžalovaným Marianom Kočnerom právne spory. Súd prejednáva prípravu vrážd prokurátorov spolu s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka.

Otvor článok

Ancelotti priviedol Real k titulu, po odchode z klubu chce skončiť s trénovaním

3.5 2022 17:00

MADRID – Futbalisti Realu Madrid sa tešia z 35. titulu v najvyššej španielskej súťaži. Strojcom úspechu je skúsený Talian Carlo Ancelotti, ktorý sa vyjadril, že po pôsobení na lavičke kráľovského klubu ukončí svoju bohatú kariéru.

Otvor článok

Legendárny princ Pavel Trávníček prezradil, prečo skončil s herectvom

3.5 2022 17:18

BRATISLAVA - Známy český herec mal v uplynulom období problémy pre vyšetrovanie obvinení z údajného sexuálneho obťažovania. Pre český portál Sedmička potvrdil, že skončil s herectvom a objasnil, čo plánuje ďalej robiť.

Otvor článok

Do kín prichádza Film roka. Zahrali si v ňom Penélope Cruz a Antonio Banderas

3.5 2022 18:33

BRATISLAVA - V španielsko-argentínskej komédii spolu s Oscarom Martínezom divákom predvedú, ako to dopadne, keď sa na pľaci stretnú dvaja úplne odlišní herci s veľkým talentom a ešte väčším egom. Nemôžu sa navzájom vystáť a k tomu im asistuje svojrázna režisérka, ktorej radikálne metódy nemajú vo filmovom svete obdobu.

Otvor článok

Chorvátsky prezident spustil riadnu kritiku. Nechce Fínsko v NATO a nebojí sa ani Rusov!

3.5 2022 18:57

ZÁHREB - Chorvátsky prezident Zoran Milanovič plánuje na najbližšom summite NATO vetovať prípadnú pozvánku Severoatlantickej aliancie pre Fínsko.

Otvor článok

Európska komisia poslala Slovensku vyše 193 miliónov eur. Na čo ich využijeme?

3.5 2022 19:43

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) zaslala na účty Ministerstva financií SR dodatočné zálohové platby zo zdrojov REACT-EU vo výške takmer 193,6 milióna eur. Dodatočné zálohové platby sú určené pre členské štáty najzasiahnutejšie utečeneckou krízou. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu financií.

Otvor článok

Rusi bombardujú Ľvov. Starosta poslal ľudí do krytov

3.5 2022 21:18

ĽVOV - Ruské sily údajne útočia na mesto ležiace na západe krajiny z viacerých smerov.

Otvor článok

Raketa zasiahla oblasť pri hraniciach so Slovenskom!

3.5 2022 22:05

KYJEV - Išlo o prvý raketový útok Ruska na Zakarpatskú oblasť od začiatku invázie na Ukrajinu.

Otvor článok

Kto pocíti na Slovensku ako prvý vypnutie ruského plynu?

4.5 2022 06:00

BRATISLAVA - Ak by Rusko vyplo dodávky plynu pre Slovensko, pravdepodobne by prišlo k určitým reštrikciám.

Otvor článok

Biden navštívil továreň zbrojárskej spoločnosti Lockheed Martin

4.5 2022 06:07

WASHINGTON – Americký prezident Joe Biden navštívil v utorok továreň spoločnosti Lockheed Martin v štáte Alabama, kde sa vyrábajú zbrane dodávané na Ukrajinu. Šéf Bieleho domu pri tejto príležitosti vyzval americký Kongres, aby urýchlene schválil ďalší podporný balík pre Ukrajinu v hodnote 33 miliárd dolárov. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

Otvor článok

V Doneckej oblasti prišlo o život najmenej 21 civilistov

4.5 2022 06:45

KYJEV – Ruské útoky v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny si v utorok vyžiadali celkovo 21 civilných obetí a 27 zranených. Informoval o tom miestny gubernátor Pavlo Kyrylenko. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Otvor článok

EÚ odovzdala štátom návrh sankčného balíka. Ropné embargo nie je doriešené

4.5 2022 07:10

BRUSEL – Predstavitelia EÚ v utorok neskoro večer odovzdali členským štátom návrh nového balíka sankcií voči Rusku pre jeho inváziu Ukrajiny. Euroblok však zatiaľ nedosiahol konsenzus v súvislosti s navrhovaných zákazom dovozu ruskej ropy, uviedli pre AFP nemenovaní diplomati a činitelia oboznámení so situáciou.

Otvor článok

Naprieč USA otriasa interrupčný zákon! Guvernér Oklahomy ho podpísal. Tisíce ľudí vyšlo protestovať

4.5 2022 08:06

WASHINGTON – Návrh stanoviska amerického najvyššieho súdu o zneplatnení legalizácie potratov, ktorý publikoval server Politico, je autentický, nepredstavuje však verdikt ani konečnú pozíciu ktoréhokoľvek zo sudcov. Uvádza to vyhlásenie najvyššej súdnej inštancie Spojených štátov. Jej predseda John Roberts hovorí o závažnom narušení dôvery vo vnútri súdu a avizoval vyšetrovanie úniku výbušného dokumentu.

Otvor článok

Washington s Fehérvárym vstúpil do play off víťazstvom na ľade Floridy

4.5 2022 09:22

NEW YORK – Hokejisti Washingtonu v zostave so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym úspešne vstúpili do play off NHL. V úvodnom zápase štvrťfinále Východnej konferencie zvíťazili v noci na stredu na ľade Floridy 4:2.

Otvor článok

LM: Liverpool sa stal prvým finalistom, Villarreal favorita sympaticky potrápil

4.5 2022 09:34

VILLARREAL – Červená armáda Jurgena Kloppa zvládla náročný zápas na pôde Villarrealu a zaistila si miestenku v tohtoročnom finále LM. Villarreal odohral fantastický prvý polčas, v ktorom dokázal vyrovnať skóre dvojzápasu, ale favorit z Anglicka sa v druhom polčase prebral a nakoniec vyhral 3:2.

Otvor článok

AKTUALIZÁCIA: Poslanci pokračujú v schôdzi, prebrali vyplatenie 13. dôchodku

4.5 2022 09:37

BRATISLAVA – Zvýšené finančné náklady spôsobené rastom cien by mohlo dôchodcom čiastočne kompenzovať vyplatenie 13. dôchodku už v júli tohto roka.

Otvor článok

Rusko sa údajne pokúsi dobyť dve ďalšie mestá – Kramatorsk a Severodoneck

4.5 2022 09:38

ĽVOV - Britská armáda je presvedčená, že Rusko podnikne pokus o dobytie miest Kramatorsk a Severodoneck na východe Ukrajiny. Britské ministerstvo obrany to uviedlo v stredu v pravidelnej každodennej správe o rusko-ukrajinskej vojne, ktorú zverejňuje na Twitteri. Informácie prevzala aj tlačová agentúra AP.

Otvor článok

V Bielorusku sa neočakávane začalo vojenské cvičenie

4.5 2022 10:10

MINSK – Bieloruské ozbrojené sily neočakávane spustili v stredu rozsiahle vojenské cvičenie, aby preverili bojovú pripravenosť svojich jednotiek, oznámilo tamojšie ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Otvor článok

Maďarsko a Slovensko môžu nakupovať ruskú ropu do konca roka 2023

4.5 2022 10:41

BRUSEL – Slovensko a Maďarsko budú môcť pokračovať v nákupe ruskej ropy až do konca roka 2023 na základe existujúcich zmlúv.

Otvor článok

Slovensko nakúpi Ukrajine zdravotnícky materiál za 1,4 milióna eur

4.5 2022 11:05

BRATISLAVA – Slovensko nakúpi Ukrajine v rámci humanitárnej pomoci lieky a zdravotnícke pomôcky v celkovej sume 1,4 milióna eur. Peniaze sú z nevyčerpaných prostriedkov rozvojovej spolupráce Ministerstva financií SR z minulých rokov. Vláda to schválila na svojom stredajšom zasadnutí.

Otvor článok

Šiesty balík sankcií EÚ sa týka ropy, páchateľov masakier, bánk a Kirilla

4.5 2022 11:24

ŠTRASBURG – Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu v Európskom parlamente (EP) v Štrasburgu predstavila šiesty balík sankcií proti Rusku, ktorý stanovuje ropné embargo.

Otvor článok

Útok Ruska na ukrajinskú Zakarpatskú oblasť zaznamenali aj slovenské radary, uviedol Naď

4.5 2022 12:06

BRATISLAVA – Útok Ruska na ukrajinskú Zakarpatskú oblasť zaznamenali aj slovenské radary. Slovensko má v pohotovosti všetky systémy protivzdušnej obrany. Rezort obrany robí všetko pre to, aby bola bezpečnosť SR zaistená. Pred rokovaním vlády to deklaroval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Otvor článok

Sankcie za rýchlosť či telefonovanie za volantom sa majú sprísniť

4.5 2022 12:30

BRATISLAVA - Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

Otvor článok

Prezidentka pripomenula na výročie smrti M. R. Štefánika jeho slová o slobode

4.5 2022 13:10

BRATISLAVA – Prezidentka Zuzana Čaputová pripomenula pri 103. výročí tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika jeho slová o slobode.

Otvor článok

Zomrel bývalý britský jazdec a priekopník motošportu Tony Brooks

4.5 2022 13:39

LONDÝN – Vo veku 90 rokov zomrel bývalý jazdec F1 Tony Brooks. Britský pretekár patril medzi priekopníkov motoristického športu, v 50.-tych rokoch minulého storočia vyhral v F1 šesť veľkých cien. Informovala o tom agentúra AFP.