AKTUALIZÁCIA: Poslanci pokračujú v schôdzi, prebrali vyplatenie 13. dôchodku

NETKY.SK • 4 Máj 2022, 09:37 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Poslanci pokračujú v schôdzi, prebrali vyplatenie 13. dôchodku

BRATISLAVA – Zvýšené finančné náklady spôsobené rastom cien by mohlo dôchodcom čiastočne kompenzovať vyplatenie 13. dôchodku už v júli tohto roka.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 13:00 (4. 5. 2022) 

 

Dôchodcom bude vyplatený 13. dôchodok v celej výške skôr, a to už v júli tohto roka. Cieľom je pomôcť s aktuálnymi zvýšenými finančnými nákladmi spôsobenými rastom cien. Počíta s tým novela zákona o 13. dôchodku z dielne koaličných poslancov Jozefa Lukáča a Miloša Svrčeka (obaja Sme rodina), ktorú v stredu schválilo plénum Národnej rady (NR) SR. Za návrh hlasovalo 96 zo 127 prítomných poslancov.

 

Poslanci v dôvodovej správe poukázali na to, že súčasne účinný valorizačný mechanizmus pre dôchodkové dávky zohľadňuje rast spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov za prvý polrok predchádzajúceho roka. V roku 2022 boli pritom prostredníctvom tohto mechanizmu zvýšené dôchodkové dávky o 1,3 %. Podotkli však, že vývoj spotrebiteľských cien zaznamenal výrazný medziročný nárast najmä v druhom polroku 2021 (v priemere 4,6 %), v januári 2022 inflácia za domácnosti dôchodcov dosiahla medziročnú hodnotu 9,1 %. „Zvýšenie dôchodkových dávok v januári 2022 teda výrazne zaostáva za inflačným vývojom v druhom polroku 2021 a v januári 2022, čím klesá schopnosť dôchodcov zaplatiť svoje výdavky za tovary a služby,“ upozornili predkladatelia.

 

img

 

Pôvodne poslanci navrhovali vyplatiť v júli tohto roka dôchodcom sumu 13. dôchodku v zásade v jeho polovičnej výške. Ministerstvo práce však odporučilo vyplatiť 13. dôchodok v júli nie v polovičnej, ale v celej výške. Nárok na 13. dôchodok v novembri 2022 už následne nevznikne. Výška 13. dôchodku zostane nezmenená. Maximálna suma je 300 eur pre dôchodcov s najnižšími príjmami a spodnú hranicu výplaty 13. dôchodku vyrátanú podľa vzorca v závislosti od príjmu zákon stanovuje na 50 eur. Novela zákona má byť účinná od 1. júna tohto roka.

 

 

Pôvodná správa:

 

Vyplýva to z novely zákona o 13. dôchodku, o ktorej v stredu ráno rokovali poslanci Národnej rady (NR) SR v rámci pokračovania 65. schôdze. Pôvodne sa hovorilo o vyplatení polovičnej sumy, poslanci návrh upravili na vyplatenie dôchodku v celej výške.

 

img

 

Plénum rokuje o ďalších návrhoch zákonov. Medzi nimi je napríklad novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám z dielne ministerstva spravodlivosti. Sprístupňovanie informácií prostredníctvom infozákona na účely opakovaného použitia má byť podľa návrhu bezplatné.

 

V stredu čaká poslancov hlasovanie o žiadosti prokuratúry o súhlas s vydaním poslanca Roberta Fica (Smer-SD) do väzby. Hlasovať majú o 17.00 h.

 

Možno vás zaujme: Naprieč USA otriasa interrupčný zákon! Guvernér Oklahomy ho podpísal. Tisíce ľudí vyšlo protestovať



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies