Chorvátsky prezident spustil riadnu kritiku. Nechce Fínsko v NATO a nebojí sa ani Rusov!

NETKY.SK • 3 Máj 2022, 18:57 • 2 min
Chorvátsky prezident spustil riadnu kritiku. Nechce Fínsko v NATO a nebojí sa ani Rusov!

ZÁHREB - Chorvátsky prezident Zoran Milanovič plánuje na najbližšom summite NATO vetovať prípadnú pozvánku Severoatlantickej aliancie pre Fínsko.

slovakia

left justify in out

„Ako hlava štátu zastupujúca Chorvátsko na summite NATO budem vetovať túto pozvánku, ak bude predložená na tejto úrovni,“ vyhlásil Milanovič na tlačovej konferencii v chorvátskom meste Vukovar. TASR o tom informuje podľa správy chorvátskej agentúry HINA.

 

img

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

 

Prezident si však nie je istý, či sa mu podarí prinútiť chorvátskeho veľvyslanca pri NATO, aby prijal jeho postoj a vetoval pozvánku pre Fínsko, ak ju predložia na úrovni veľvyslancov. Summit Severoatlantickej aliancie v Madride sa uskutoční 28. – 30. júna.

 

Prečítajte si tiež: Putin podpísal dekrét o nových odvetných sankciách proti Západu

 

Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v príspevku na sociálnej sieti Telegram v pondelok poznamenal, že Milanovič riskuje odvetu Kyjeva za svoje názory na rusko-ukrajinský konflikt. Chorvátsky prezident mu v utorok odkázal, že na toto sa nedá nachytať, pričom zdôraznil, že nestojí na strane Ruska.

 

img

Dmitrij Medvedev

 

„Rusi si hrajú svoju hru. V tejto vojne sú agresorom,“ prízvukoval. Zároveň poukázal na existenciu istej „kliky“ v Chorvátsku, ktorá aktívne pôsobí proti záujmom bosnianskych Chorvátov. „Pri skladaní sľubu som sa zaviazal, že budem chrániť aj ich a v prípade potreby som pripravený za nich aj politicky zomrieť,“ uviedol Milanovič.

 

Dodal, že sa nebojí Ruska ani Ukrajiny, pričom bojuje za „chorvátsky štát a národ“. „Nakladajú s nami ako s hlupákmi a nejakým treťotriednym národom,“ pokračoval Milanovič. Zároveň obvinil chorvátskeho premiéra Andreja Plenkoviča, že toto všetko podporuje „ako nejaký lump“. Vládu opätovne obvinil, že zrádza Chorvátov žijúcich v Bosne a Hercegovine.

 

Možno vás zaujme: Chystáte sa do Chorvátska? Na hraniciach vás čaká prekvapenie!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies