Zomrel bývalý britský jazdec a priekopník motošportu Tony Brooks

NETKY.SK • 4 Máj 2022, 13:39 • 2 min
Zomrel bývalý britský jazdec a priekopník motošportu Tony Brooks

LONDÝN – Vo veku 90 rokov zomrel bývalý jazdec F1 Tony Brooks. Britský pretekár patril medzi priekopníkov motoristického športu, v 50.-tych rokoch minulého storočia vyhral v F1 šesť veľkých cien. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Brooks, vyštudovaný zubár, zvíťazil hneď pri svojom debute v F1 v roku 1955 na nesúťažnej VC Syrakúz na Sicílii, kde štartoval na poslednú chvíľu ako náhradník. Prvý súťažný triumf dosiahol v roku 1957 na VC Veľkej Británie v Aintree. Nikdy nezískal titul, v roku 1958 skončil v šampionáte celkovo tretí, o rok neskôr druhý.

 

 

Celkovo absolvoval v seriáli F1 38 veľkých cien, desaťkrát stál na pódiu. Jazdil za tímy BRM, Vanwall či Ferrari.

 

„Patril medzi výnimočnú skupinu pretekárov, ktorí boli pioniermi tohto športu a posúvali hranice v čase veľkého rizika. Bude nám chýbať, naše myšlienky sú v týchto chvíľach s jeho rodinou,“ uviedol pre AFP riaditeľ F1 Stefano Domenicali.

 

Možno vás zaujme: Prezidentka na výročie smrti M. R. Štefánika pripomenula jeho slová o slobode




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies