Rusi bombardujú Ľvov. Starosta poslal ľudí do krytov

NETKY.SK • 3 Máj 2022, 21:18 • 2 min
Rusi bombardujú Ľvov. Starosta poslal ľudí do krytov

ĽVOV - Ruské sily údajne útočia na mesto ležiace na západe krajiny z viacerých smerov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V utorok večer krátko pred 20:30 miestneho času (19:30 SELČ) bolo v centre Ľvova zreteľne počuť najmenej štyri výbuchy. TASR prevzala správu z agentúry AP.

 

Starosta Ľvova Andrij Sadovyj na sociálnej sieti Twitter vyzval ľudí, aby sa ukryli v protileteckých krytoch. Ciele ruského útoku neboli bezprostredne známe.

 

img

 

V dôsledku explózií prerušili železničnú dopravu v tomto meste ležiacom 80 kilometrov od poľských hraníc. V meste spustili sirény a na autách sa rozozvučali poplašné zariadenia. Na chvíľu došlo aj k výpadku elektriny.

 

Prečítajte si tiež: Putin môže čoskoro oficiálne vyhlásiť vojnu Ukrajine

 

Ruské jednotky deportovali z prístavného mesta Mariupoľ takmer 40 000 ľudí, pričom ich odviezli buď priamo do Ruska, alebo na územie samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), ktorú vyhlásili v roku 2014 v časti regiónu Donbas na východe Ukrajiny. Podľa americkej spravodajskej televízie CNN to v utorok v rámci online brífingu, ktorý sa konal v Ukrajine Media Centre Ukrinform v Kyjeve, uviedol mariupoľský starosta Vadym Bojčenko.

 

img

 

Objasnil, že ruská armáda „odváža miestne obyvateľstvo do odľahlých častí Ruska, na Ďaleký východ alebo na Sibír a tam ich využíva na rôzne práce“. Vydávajú im osvedčenie o presídlení a zapájajú ich do „ponižujúcej práce, na ktorú nie je dostatok Rusov“. Podľa Bojčenka tento prístup vykazuje znaky fašizmu.

 

V obkľúčenom Mariupole zostáva viac ako 100 000 civilistov. Rusko na post starostu dosadilo svojho človeka - Kosťantyna Ivaščenka. Baštou odporu proti ruskej okupácii zostáva areál oceliarní Azovstaľ, ktorý bránia zostávajúci bojovníci ukrajinského pluku Azov, Národnej gardy Ukrajiny a ukrajinskej armády.

 

Možno vás zaujmeUkrajina slávi úspech. Tajná služba odhalila, čo robia Rusi po nociach

 

V meste Irpiň neďaleko Kyjeva objavili už 290 tiel civilistov odvtedy, ako sa odtiaľ stiahli ruskí vojaci. Uviedol to v utorok na Facebooku starosta mesta Olexandr Markušyn, informuje spravodajská stanica CNN.

 

img

 

Markušyn povedal, že úradom sa dosiaľ podarilo identifikovať 185 mŕtvych, väčšinou išlo o mužov. Príčinou ich úmrtí boli podľa jeho slov zranenia spôsobené šrapnelmi a strelnými zbraňami.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies