Naprieč USA otriasa interrupčný zákon! Guvernér Oklahomy ho podpísal. Tisíce ľudí vyšlo protestovať

NETKY.SK • 4 Máj 2022, 08:06 • 2 min
Naprieč USA otriasa interrupčný zákon! Guvernér Oklahomy ho podpísal. Tisíce ľudí vyšlo protestovať

WASHINGTON – Návrh stanoviska amerického najvyššieho súdu o zneplatnení legalizácie potratov, ktorý publikoval server Politico, je autentický, nepredstavuje však verdikt ani konečnú pozíciu ktoréhokoľvek zo sudcov. Uvádza to vyhlásenie najvyššej súdnej inštancie Spojených štátov. Jej predseda John Roberts hovorí o závažnom narušení dôvery vo vnútri súdu a avizoval vyšetrovanie úniku výbušného dokumentu.

slovakia

left justify in out

Web Politico ho publikoval s tým, že ide o návrh väčšinového stanoviska súdu, ktorý spísal sudca Samuel Alito a ku ktorému sa pripojili ďalší štyria členovia deväťmiestneho súdneho senátu. Prijatie tohto stanoviska by znamenalo zneplatnenie precedenčného verdiktu z roku 1973, ktorý ukotvil právo žien na potrat v USA. Sudcovia ho údajne pripravili v spore okolo protipotratového zákona v štáte Mississippi, v ktorom sa oficiálne rozhodnutie očakáva počas leta.

 

 

„Včera (v pondelok) istá spravodajská organizácia publikovala kópiu návrhu stanoviska v prebiehajúcom prípade. Sudcovia si návrhy stanovísk interne vymieňajú bežne, ide o neoddeliteľnú súčasť dôvernej rozhodovacej práce súdu. Akokoľvek je dokument popísaný vo včerajšom texte autentický, nepredstavuje verdikt súdu ani finálny postoj člena k otázkam v danom prípade,“ uvádza tlačová správa súdu.

 

Predseda Roberts označil vývoj za „ojedinelé a hrubé porušenie dôvery“ a za útok na najvyšší súd. Príslušného pracovníka inštitúcie vraj poveril začatím vyšetrovania s cieľom zistiť, ako predbežné stanovisko uniklo do médií. Zároveň uisťoval, že kauza neoslabí „integritu našich operácií“ a že práca súdu „nebude žiadnym spôsobom ovplyvnená“.

 

Líder republikánov v Senáte Mitch McConnell hovoril o „ohromujúcom“ prehrešku a „útoku na nezávislosť najvyššieho súdu“, pričom bez dôkazov obviňoval „radikálnu ľavicu“ zo stupňovania tlaku na sudcov. Vyzval súd aj ministerstvo spravodlivosti, aby záležitosť vyšetrili, a volal po trestnom stíhaní. Denník The Washington Post však podotýka, že do médií unikol aj verdikt z roku 1973, ktorý bráni americkým štátom v zakazovaní potratov. Časopis Time vtedy o prelomovom rozhodnutí informoval tesne pred jeho oznámením.

 

Nový únik odsúdili aj lídri republikánov v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy, Steve Scalise a Elise Stefaniková.

 

„Modlíme sa za rozhodnosť našich sudcov a za rozhodnutie, ktoré ochráni naše najzákladnejšie a najcennejšie právo, právo na život,“ uviedli v spoločnom vyhlásení. „Ak tento vypustený návrh stanoviska predstavuje konečné rozhodnutie, bolo by to v úplnom nesúlade s tým, čo sudca (Neil) Gorsuch a sudca (Brett) Kavanaugh hovorili pri svojich (schvaľovacích) vypočutiach a pri našich stretnutiach v mojej kancelárii,“ uviedla republikánska senátorka Susan Collinsová.

 

img

 

Americký prezident Joe Biden uviedol, že nevie, či je uniknutý návrh rozhodnutia najvyššieho súdu USA na zrušenie práva na potrat pravý a či odráža konečné stanovisko sudcov.

 

„Verím, že právo ženy na voľbu je zásadné,“ uviedol Biden vo svojom vyhlásení. Pokiaľ bude rozsudok v kauze známej ako Roeová versus Wade z roku 1973 zrušený, právo žien na potrat podľa neho budú musieť hájiť volení predstavitelia. 

 

K téme: Najvyšší súd USA by mohol zrušiť historické rozhodnutie Roe vs Wade

 

„Bude na volených predstaviteľoch nášho národa na všetkých úrovniach, aby chránili právo ženy na voľbu. A bude na voličoch, aby si v novembri vybrali kandidátov, ktorí sú pre potraty,“ uviedol šéf Bieleho domu.

 

 

Guvernér amerického štátu Oklahoma Kevin Stitt v utorok podpísal jeden z najprísnejších zákonov o potratoch v Spojených štátoch. Urobil tak len niekoľko hodín po tom, čo bol zverejnený návrh rozhodnutia Najvyššieho súdu USA o zrušení verdiktu v prípade Roe verzus Wade, ktorý garantuje právo žien na interrupcie. TASR správu prevzala od agentúr AP a AFP.

 

Zákon o potratoch, ktorý podpísal Stitt, zakazuje vykonávanie interrupcií po tom, čo je možné určiť, že dieťaťu v maternici bije srdce, čo podľa odborníkov zodpovedá približne šiestemu týždňu tehotenstva, kedy mnohé ženy ešte nevedia, že sú tehotné. Zákaz sa nevzťahuje na potraty zo zdravotných dôvodov. Podobný zákon prešiel minulý rok v americkom štáte Texas, kde sa počet interrupcií následne rapídne znížil, pretože ženy začali kvôli nim chodiť do okolitých štátov vrátane Oklahomy.

 

„Som šťastný, že som tento zákon mohol podpísať,“ uviedol Stitt. Dodal, že chce, aby sa Oklahoma stala jedným z najviac tzv. pro-life štátov v USA, pretože ako guvernér zastupuje štyri milióny miestnych obyvateľov, z ktorých drvivá väčšina chce ochraňovať nenarodené životy. Svoje tvrdenie však Stitt ničím nepodložil. Ľudskoprávne organizácie predmetný zákon síce už napadli na súde, právna norma však vstúpila do platnosti vo chvíli, keď ju Stitt podpísal.

 

 

Tisíce ľudí v utorok večer v New Yorku protestovali proti zverejnenému návrhu stanoviska Najvyššieho súdu USA o zrušení verdiktu v prípade Roe verzus Wade z roku 1973. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

 

Dav protestujúcich sa zhromaždil pred budovou súdu na Dolnom Manhattane a mával tabuľami s nápismi „Moje telo, moja voľba“, „Som žena, nie maternica“, „Legalizujte potraty“ alebo „Budem mať menej práv, než moja mama“.

 

„Nejde len o otázku reprodukčných práv. Ide aj o otázku rasovej a ekonomickej spravodlivosti,“ uviedla jedna z protestujúcich Lauren Workmanová. Domnieva sa totiž, že zákaz potratov ovplyvní najmä ženy zo sociálne slabších pomerov a príslušníčky menšín s inou farbou pleti.

 

Protestujúcich podporila aj newyorská generálna prokurátorka Letitia Jamesová. Guvernérka New Yorku Kathy Hochulová ešte predtým uviedla, že právo na interrupcie bude v tomto štáte chránené, pripomína AFP.

 

„Každý, kto potrebuje podstúpiť interrupciu, je u nás vítaný. Potraty budú v štáte New York vždy bezpečné a dostupné,“ uviedla Hochulová v príspevku na Twitteri.

 

 

Možno vás zaujme: Biden navštívil továreň zbrojárskej spoločnosti Lockheed Martin



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies