UEFA potvrdila zákaz pre ruské kluby a reprezentácie v pohárových súťažiach

NETKY.SK • 3 Máj 2022, 13:05 • 2 min
UEFA potvrdila zákaz pre ruské kluby a reprezentácie v pohárových súťažiach

Ruské výbery nesmú kvôli invázii na Ukrajinu štartovať v budúcom ročníku súťaží pod záštitou futbalovej asociácie UEFA. Na júlových majstrovstvách Európy žien v Anglicku sa namiesto reprezentantiek Ruska objavia Portugalky, ktoré s nimi prehrali v play off.

slovakia

left justify in out

Sankcie od asociácie UEFA a federácie FIFA sa dotkli ruského futbalu už pár dní po vpáde vojsk na ukrajinské územie. Výkonný výbor UEFA na včerajšom zasadnutí potvrdil všetky tresty, ktoré dostali reálne kontúry. Ruský majster Zenit Petrohrad tak musí prepustiť svoje miesto v jednej zo základných skupín budúceho ročníka Ligy majstrov víťazovi škótskej ligy.

 

 

Ruské kluby neuvidíme ani v Európskej a Konferenčnej lige. Do nej zasiahne po úprave nasadenia až v 3. predkole víťaz českého poháru MOL Cup. Českého ligového šampióna čaká 2. predkolo Ligy majstrov, pričom ďalšie dve mužstvá z najvyššej súťaže sa predstavia v 2. predkole Konferenčnej ligy.

 

Mužská reprezentácia príde o účasť v Lige národov, kde mala hrať v skupine B2 s Islandom, Albánskom a Izraelom. Pripadne jej najhoršie štvrté miesto a zostúpi ako najhorší zo šestnástich účastníkov skupiny B.

 

 

UEFA taktiež rozhodla, že Rusko sa nemôže uchádzať o organizovanie majstrovstiev Európy v roku 2028 a 2032, ako malo pôvodne v pláne. Odkázala sa pri tom na jeden článok v pravidlách pre výber organizátorov svojich podujatí. „Každý uchádzač musí zaistiť, že nebude konať tak, že by mohol poškodiť povesť UEFA, súťaže alebo iného uchádzača,“ uviedla únia. Navyše poukázala na to, že hostiteľ turnaja má automaticky zaručenú účasť, zatiaľ čo súčasná situácia Ruska a jeho prípadný návrat do súťaží vyzerajú veľmi neisto.

 

Rusi sa zhruba mesiac po invázii nechali prekvapivo počuť, že by chceli kandidovať za usporiadateľov EURA. O ME 2028 sa usilujú aj krajiny ako Anglicko, Wales, Severné Írsko, Škótsko, Írsko a Turecko.

 

 

„Ruský futbalový zväz vyjadruje kategorický nesúhlas s rozhodnutiami výkonného výboru UEFA. Aj naďalej budeme chrániť vlastné záujmy v prípadoch, ktoré sú prejednávané na Športovom arbitrážnom súde v Lausanne a vyhradzujeme si právo podávať ďalšie žiadosti,“ uviedlo vedenie ruského futbalu. Rusi však na súde zatiaľ neuspeli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies