Kto pocíti na Slovensku ako prvý vypnutie ruského plynu?

NETKY.SK • 4 Máj 2022, 06:00 • 2 min
Kto pocíti na Slovensku ako prvý vypnutie ruského plynu?

BRATISLAVA - Ak by Rusko vyplo dodávky plynu pre Slovensko, pravdepodobne by prišlo k určitým reštrikciám.

slovakia

left justify in out

Úspory by sa nehľadali v domácnostiach, ale najmä u firiem, ktoré používajú plyn ako energonosič do procesu výroby. V relácii televízie Markíza Na telo plus to uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) Richard Prokypčák. Ubezpečil, že sa pripravujú aj na scenáre vypnutia. Dôležité podľa neho bude, aby sa krajiny neuzavreli do seba.

 

img

Richard Prokypčák

 

Prokypčák priblížil, že v prípade, ak by Rusko zastavilo kohútiky, zvolali by krízový štáb na Ministerstve hospodárstva (MH) SR, kde by sa stretli kompetentní predstavitelia všetkých spoločností z plynárenskej infraštruktúry od zásobníkových, prepravných, distribučných spoločností až po SPP ako dodávateľa poslednej inštancie. Na stretnutí by rozhodli o ďalšom postupe, kde by pravdepodobne v prvej etape prikročili k okamžitým reštrikciám, aby sa situácia stabilizovala.

 

„Verím, že v rozmedzí pár dní by sme sa aj spolu s ostatnými partnermi v Európskej únii (EÚ) zhodli na nejakom riešení, ktoré by prepravné trasy naspäť otvorilo a tie obchodné spoločnosti by dostali priestor, aby sa so situáciou vyrovnali čo najlepšie," uviedol v relácii Na telo plus.

 

Prečítajte si tiež: Plynári poslali odkaz slovenským domácnostiam

 

Podotkol, že pri domácnostiach nie je možné diaľkovo odpojiť odberateľa. Usporiť sa však podľa neho dá pri reálnej technickej spotrebe, teda ide o tzv. technologický profil odberateľov. „To sú firmy, ktoré používajú plyn ako energonosič do procesu výroby, a tam by pravdepodobne prichádzalo k nejakým prvým možným úsporám,“ ozrejmil s tým, že ide napríklad o rafinérie, sklárne či chemický priemysel.

 

img

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

 

Skonštatoval, že si počkajú na stanovisko Európskej komisie (EK) a budú postupovať v súlade s ostatnými európskymi partnermi. Na zimu je podľa jeho slov potrebných približne 17 tankerov. Uistil, že riešia situáciu, ak by prišlo k vypnutiu. „My už máme nejaké rokovania za sebou, máme nejaké garancie za predpokladu, že sa neuzavrú krajiny do seba,“ podotkol s tým, že preto presadzuje solidaritu v Európe. Slovensko podľa neho potrebuje, aby sa nezavreli hranice na prepravu zemného plynu.

 

Možno vás zaujme: Sociálna poisťovňa zavádza nový elektronický účet poistenca. Ako si ho máme aktivovať?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona