Slobodná tlač je základom demokratickej spoločnosti, zhodli sa politici

NETKY.SK • 3 Máj 2022, 15:40 • 2 min
Slobodná tlač je základom demokratickej spoločnosti, zhodli sa politici

BRATISLAVA - Rada Európy za rok 2021 eviduje v členských krajinách tejto organizácie 282 hrozieb pre slobodu tlače. Upozornila aj na 82 prípadov útokov na novinárov. V roku 2021 zostalo nepotrestaných 26 útokov na novinárov a 56 novinárov bolo odsúdených na pobyt vo väzení. Pri príležitosti utorkového Svetového dňa slobody tlače o tom informoval predseda mediálneho výboru parlamentu Kristián Čekovský (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec v tejto súvislosti taktiež poukázal na štatistiku, podľa ktorej bolo v Európe a jej blízkom okolí vlani väznených 95 novinárov, zaznamenaných 74 útokov a spáchaných 6 vrážd súvisiacich s činnosťou žurnalistov.

Štát musí podľa Čekovského brániť médiá pred útokmi na ich nezávislosť. „Je preto dôležité, že sa nový mediálny zákon dostal do finálnej fázy a na aktuálnej schôdzi by ho mal schváliť parlament," uviedol poslanec parlamentu. Spomenul aj prípravu ústavného zákona o slobode médií.

 

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) uviedol, že tento deň je trvalou spomienkou na všetkých, ktorých životný a profesijný príbeh sa skončil predčasne, a to v dôsledku odhaľovania pravdy. „V súčasnom svete plnom dezinformácií a hoaxov naberá úloha slobodnej tlače a nezávislých kritických médií na dôležitosti," skonštatoval minister.

 

img

 

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) uviedla, že tento deň patrí zavraždenému slovenskému novinárovi Jánovi Kuciakovi. „Sloboda tlače je jedným zo základných pilierov slobodnej spoločnosti. Musíme však byť v strehu, lebo dnes sa za slobodou slova často skrýva účelová manipulácia, klamstvo, propaganda a nenávisť," skonštatovala Remišová. Bez slobodnej práce novinárov nemôže podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej fungovať demokratická spoločnosť a ani právny štát.

 

Medzi základné znaky každej demokracie musí podľa Petra Bednára, zakladajúceho člena Investigatívneho inštitútu Pala Rýpala, patriť slobodná, bezpečná, nezávislá a pluralitná tlač. „Je zarážajúce, že aj v SR prišli o život novinári, ktorí hovorili pravdu a nemali strach," poznamenal Bednár.

 

img

 

Spravodajský portál Aktuality.sk si Svetový deň pripomína cenzurovanou titulkou. „Je to deň, keď treba vládam, politikom a inštitúciám pripomenúť, akú dôležitú úlohu v demokracii majú slobodné médiá. Je to aj čas sebareflexie medzi médiami a novinármi ohľadom novinárskej etiky," uviedol senior PR manažér Ringier Axel Springer Media Peter Porubský.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies