Izrael slávnostne otvoril podzemnú krvnú banku odolnú voči raketám

NETKY.SK • 3 Máj 2022, 13:19 • 2 min
Izrael slávnostne otvoril podzemnú krvnú banku odolnú voči raketám

TEL AVIV - Izrael slávnostne otvoril prvú podzemnú a proti raketám odolnú krvnú banku na svete. V utorok to oznámila izraelská záchranná služba Magen David Adom, čiže Červená Dávidova hviezda (MDA), na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Budovu v meste Ramla, medzi Tel Avivom a Jeruzalemom, slávnostne otvorili v pondelok večer, ale oficiálna prevádzka sa podľa očakávania začne až neskôr tento rok, spresnila hovorkyňa MDA.

 

„Prijatie transfúzie krvi – nenahraditeľného daru života – od úplne neznámych ľudí je jasnou pripomienkou toho, že sme jedno živé, dýchajúce ľudské tkanivo, teraz chránené v tomto pôsobivom novom centre," uviedol podľa vyhlásenia MDA izraelský prezident Jicchak Herzog.

 

img

 

Národné centrum krvných služieb Marcus má „chrániť strategické krvné rezervy Izraela pred raketovým, chemickým a biologickým útokom a pred zemetraseniami", uviedla záchranná služba.

 

Budova má šesť poschodí, z nich tri sú pod zemou. Má obzvlášť hrubé betónové múry, ako aj početné ochranné mechanizmy v prípade útoku biologickými alebo chemickými zbraňami. V novom zariadení sa dá uskladniť okolo pol milióna krvných jednotiek, napísal denník Jerusalem Post.

 

Náklady vo výške okolo 135 miliónov dolárov niesla predovšetkým spoločnosť Americkí priatelia služby Magen David Adom (AFMDA).

 

img

 

V minulosti museli záchranné služby počas raketových útokov prerušiť proces darovania krvi a sťahovať krvné zásoby do krytov.

„Národné centrum krvných služieb Marcus umožní záchrannej službe Magen David Adom zachrániť nespočetné množstvo životov v čase vojny a mieru," uviedla výkonná riaditeľka AFMDA Catherine Reedová.

Na Izrael opakovane raketami útočia palestínski militanti z pásma Gazy a útokmi sa mu vyhráža aj Irán.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies