Pellegrini hovorí o obave, že by poslanca vydali na politický revanš

NETKY.SK • 3 Máj 2022, 11:28 • 2 min
Pellegrini hovorí o obave, že by poslanca vydali na politický revanš

BRATISLAVA – Slovensko nie je štandardným demokratickým a právnym štátom, nemáme istotu, že by sme akéhokoľvek poslanca vydali do rúk spravodlivosti a nie na politický revanš.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to expremiér a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini počas diskusie k žiadosti prokuratúry o súhlas s vydaním expremiéra a lídra Smeru-SD Roberta Fica do väzby. Namieta objektivitu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Poslanci pôsobiaci v jeho mimoparlamentnej strane Hlas-SD podľa jeho slov nepodporia žiadosť prokuratúry ani pri Ficovi a ani pri akomkoľvek inom poslancovi.

 

img

 

„Na základe toho všetkého, čo tu vidíme, čo sa tu deje posledné dva roky, musím povedať, že Slovensko dnes štandardným demokratickým a právnym štátom nie je. A nikto, nielen poslanec NR SR, ale žiadny občan SR, sa dnes nemôže na 100 percent cítiť bezpečne a spoľahnúť sa na to, že ak nič neurobil, žiadny štátny orgán voči nemu nemôže viesť žiadne stíhanie, ani ho nijakým spôsobom trestať, ani ho nejakým spôsobom ovplyvňovať, nedajbože ešte zobrať a obmedziť na slobode,“ skonštatoval Pellegrini. Za dva roky sa z trestného práva stal podľa slov Pellegriniho politický nástroj ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) so šéfom ÚŠP Danielom Lipšicom.

 

img

 

Pripomenul pritom Lipšicovu predošlú politickú kariéru. Plénum NR SR podľa Pellegriniho nemá záruku, že by vydali ktoréhokoľvek poslanca spravodlivosti. Naopak, sú podľa neho dôvodné podozrenia, že ho vydajú do rúk politickému revanšu. Pellegrini pripomenul pochybnosti o ovplyvňovaní vyšetrovania viacerých káuz a správu Slovenskej informačnej služby (SIS) o týchto podozreniach. Poukázal aj na nahrávky „elitných vyšetrovateľov“, ktorí hovorili o potrebe riešiť opozičných predstaviteľov. Rovnako kritizoval medializované správy ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) bývalému policajnému prezidentovi, podľa ktorých sa mal pýtať na živé veci.

 

img

 

Exministerka vnútra Denisa Saková (nezaradená) súhlasí s Pellegrinim, že koalícia sa stíhaniami snaží prekryť svoju neschopnosť riešiť problémy ľudí. Rovnako hovorí o cieli zlikvidovať politickú opozíciu. Miroslav Žiak (SaS) odmieta, že by si súčasná koalícia vymýšľala „chlieb a hry“ a že teraz dáva ľuďom hry. Pellegrini mal podľa neho aktuálne jedinečnú šancu vymaniť sa spod Smeru-SD, no jeho postoj k vydaniu Fica dokazuje, že sú „hlas Smeru-SD“.

 

Pellegrini sa podľa Žiaka obáva, že ak sa Fico dostane do väzby, začne „spievať“. Fico doplnil, že koalícia okrem iného zatvára advokátov, obhajcov 24 hodín pred dôležitými hlavnými pojednávaniami. „Beriete v najcitlivejších kauzách ľuďom možnosť kvalitnej právnej obhajoby,“ podotkol s tým, že za taký krátky čas len ťažko nájsť obhajcu, ktorý si dokáže naštudovať celý spis.

 

Možno vás zaujme: Poslanci budú o súhlase s vydaním Fica rokovať aj vo večerných hodinách



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona