V Bielorusku sa neočakávane začalo vojenské cvičenie

NETKY.SK • 4 Máj 2022, 10:10 • 2 min
V Bielorusku sa neočakávane začalo vojenské cvičenie

MINSK – Bieloruské ozbrojené sily neočakávane spustili v stredu rozsiahle vojenské cvičenie, aby preverili bojovú pripravenosť svojich jednotiek, oznámilo tamojšie ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

„V rámci preverovania (bojových útvarov) sa plánuje presun veľkého počtu vojenských vozidiel, čo môže spomaliť premávku na verejných cestných komunikáciách,“ uviedol bieloruský rezort obrany vo vyhlásení. Vzhľadom na prebiehajúci ozbrojený konflikt na Ukrajine bieloruský rezort uvádza, že manévre nepredstavujú hrozbu pre krajiny, ktoré susedia s Bieloruskom a vo všeobecnosti ani pre Európu.

 

 

Bielorusko je totiž blízkym spojencom Ruska, ktoré 24. februára začalo vojenskú inváziu na Ukrajinu. K útoku na mnohé oblasti Ukrajiny, nachádzajúce sa v blízkosti bieloruských hraníc vrátane hlavného mesta Kyjev, prišlo vo februári, keď Rusko a Bielorusko zorganizovali spoločné vojenské cvičenie. Ruské vojská prišli na Ukrajinu aj z územia Bieloruska.

 

Ruské jednotky sa však koncom marca stiahli zo severu Ukrajiny, teda z oblastí hraničiacich s Bieloruskom, a presunuli sa na východ a juhovýchod Ukrajiny, kde teraz prebehajú hlavné boje. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko navyše v utorok hovoril so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom okrem iného aj o ruskej vojenskej operácii na Ukrajine.

 

Možno vás zaujme: EÚ odovzdala štátom návrh sankčného balíka. Ropné embargo nie je doriešené



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies