Archív článkov za Máj 2020, strana 1

Otvor článok

Malo to byť dokonalé prekvapenie, ale dopadlo to celkom inak

1.5 2020 06:36

Keď si manželská dvojica vymieňa sľub a vraví si, že sa spoločne prečká staroba a ostane sa spolu, až kým o tom nerozhodne smrť, nikto sa nad tým nezamýšľa. Nie je na to dôvod, čaká sa na toľko pekného, že pýtať sa v duchu na to, koľko času pretečie do smrti, by bolo až neúctivé. Všetko je nové, láska je mladá, svadobné šaty ešte visia v skrini a pripravuje sa na splodenie nejakého toho potomka.

Otvor článok

Hrozba koronavírusu ukázala, že fungovanie schengenu sa musí zlepšiť

1.5 2020 09:25

BRATISLAVA - Európska únia z dlhodobého hľadiska potrebuje oveľa lepšiu ochranu vonkajších hraníc ako v minulosti. Po skončení pandémie ochorenia Covid-19 je potrebné obnoviť fungovanie schengenského priestoru, zhodli sa účastníci štvrtkového seminára, ktorý zorganizovala mimovládna organizácia Globsec.

Otvor článok

Američania nesúhlasia s obmedzeniami pred COVID-19, v Michigane vypukli protesty

1.5 2020 09:58

WASHINGTON - Desiatky demonštrantov zaplavili vo štvrtok večer miestneho času vestibul Kapitolu amerického štátu Michigan - budovy, v ktorej v tamojšej metropole Lansing zasadajú michiganskí zákonodarcovia. Protestovali proti obmedzeniam pohybu prijatým v tomto federálnom štáte v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Otvor článok

WADA má ďalšie dôkazy, okruh ruských športovcov s dopingom sa možno rozšíri

1.5 2020 11:05

MONTREAL - Ďalšia vlna ruských športovcov by mohla čeliť dopingovým obvineniam po tom, čo Svetová antidopingová agentúra (WADA) vo štvrtok oznámila dokončenie vyšetrovania rozsiahleho množstva dôkazov.

Otvor článok

Mesačný pristávací modul budú vyvíjať firmy Elona Muska a Jeffa Bezosa

1.5 2020 11:28

WASHINGTON - Americká vesmírna agentúra NASA vo štvrtok uzavrela kontrakty za takmer miliardu dolárov s troma spoločnosťami - vrátane tých, ktoré vlastnia miliardári Elon Musk a Jeff Bezos - na vyvinutie pristávacieho modulu, s ktorým chcú Spojené štáty opäť dostať ľudskú posádku na Mesiac.

Otvor článok

Brazília hlási rekordných 7218 nových nakazených a USA 2000 úmrtí

1.5 2020 12:52

Brazília zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 7218 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 435 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom vo štvrtok večer informovala agentúra Reuters.

Otvor článok

Trump vraj videl dôkaz, že koronavírus pochádza z laboratória vo Wu-chane

1.5 2020 12:58

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump podľa vlastných slov videl dôkaz o tom, že nový koronavírus pochádza z laboratória v čínskom meste Wu-chan. Trump sa takto vyjadril na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bielom dome. K tvrdeniu však odmietol uviesť bližšie podrobnosti, informuje stanica Sky News.

Otvor článok

Existuje krajina, ktorá porazila COVID-19 bez jedinej obete

1.5 2020 13:29

MOSKVA, RIA Novosti – Zatiaľ čo ostatné krajiny zápasia s pandémiou, husto osídlený Vietnam tento vírus porazil, a to dvakrát bez jedinej obete. Výsledok je úžasný, pretože v susedstve je Čína a k prepuknutiu vírusu došlo počas silvestrovských sviatkov, počas ktorých každý cestuje do svojich rodných miest a dedín. Aké je tajomstvo vietnamského úspechu zisťovali RIA Novosti.

Otvor článok

Sociálnymi sieťami sa šíri ďalší hoax týkajúci sa vírusov

1.5 2020 14:31

Na Facebooku sa objavil obrázok, ktorý zdieľali stovky ľudí, obsahujúci mená infekčných chorôb a patenty s nimi spojené. Spolu s popisom vytvára obrázok dojem, že vírusy, ktoré v minulosti spôsobili veľké epidémie, boli vytvorené umelo preto, lebo boli patentované. Nie je to pravda, uvedené čísla patentov nič také nedokazujú.

Otvor článok

Žilinskej polícii sa podarilo zadržať drogové dílerky, mali pri sebe takmer 100 dávok

2.5 2020 09:27

ŽILINA - Žilinská polícia vykonala v uplynulých dňoch dve na sebe nezávislé policajné akcie zamerané na odhaľovanie drogovej trestnej činnosti. V obidvoch prípadoch bola polícia úspešná.

Otvor článok

Susedné Rakúsko sa vrátilo k životu, obchody aj nákupné centrá sú tam už otvorené

2.5 2020 10:03

VIEDEŇ - Rakúsko po takmer siedmich týždňoch v dnešný deň znova otvorilo obchodné centrá, kaderníctva, ako aj všetky obchody s nákupnou plochou väčšou než 400 metrov štvorcových. Tie boli zatvorené v rámci opatrení v boji proti pandémii nového koronavírusu.

Otvor článok

Zrušenie ústnej maturitnej skúšky bolo v dobe koronavírusu tým správnym riešením

2.5 2020 10:45

BRATISLAVA - Zrušenie ústnej maturitnej skúšky v aktuálnej situácii v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu bolo optimálnym riešením. Zhodi sa na tom analytička iniciatívy To dá rozum Renáta Hall a Vladimír Crmoman zo Slovenskej komory učiteľov (SKU).

Otvor článok

JOZEF OKLAMČÁK rozhodol, že LADY JOZEFOVSKEJ PÁRTY pre rok 2020 sa stáva NORA KRCHŇÁKOVÁ

2.5 2020 11:34

BRATISLAVA - Z dôvodu nariadenia vlády SR, sa v tomto roku nemohla uskutočniť, ani JOZEFOVSKÁ PÁRTY, ktorú už tradične organizuje medzinárodne uznávaný odborník na ženskú krásu, zakladateľ súťaže MISS SLOVENSKO a SLOVENSKÉHO SLÁVIKA, JOZEF OKLAMČÁK.

Otvor článok

Jaroslav Halák bude chytať v Bostone aj v nasledujúcej sezóne

2.5 2020 12:11

BOSTON - Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák predĺžil zmluvu s Bostonom Bruins a nestane sa po tejto sezóne neobmedzeným voľným hráčom.

Otvor článok

Hlavný lekár moskovskej nemocnice objavil nový príznak koronavírusu

2.5 2020 12:34

MOSKVA - U niektorých pacientov s koronavírusom sa objavili kožné vyrážky, uviedol hlavný lekár Nemocnice s infekčnými chorobami v Kommunarke Denis Protsenko počas online stretnutia organizovaného Ruským židovským kongresom.

Otvor článok

Briti boli v prípade chorého Johnsona pripravený na najhoršie

3.5 2020 10:45

LONDÝN - Britská vláda mala pripravenú stratégiu pre prípad, že by došlo k úmrtiu predsedu vlády Borisa Johnsona, ktorý po nákaze koronavírusom skončil v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti. Sám Johnson sa tak vyjadril pre miestny denník The Sun.

Otvor článok

Koronakríza ukáže aká silná sme spoločnosť, tvrdí Radičová

3.5 2020 11:08

BRATISLAVA - Zomknutie spoločnosti alebo naopak jej destabilizácia po skúsenosti s epidémiou závisia od úspešnosti riešení krízy a jej dôsledkov. Povedala to bývalá premiérka a popredná sociologička Iveta Radičová.

Otvor článok

Gretzky vyberal najlepších útočníkov zo súčasnej NHL, zahral by si hlavne s dvoma hviezdami

3.5 2020 12:05

Wayne Gretzky je v týchto dňoch dlhodobej prestávky v NHL stále v kurze. Najväčšia legenda profiligy mala menovať najlepších hráčov súčasnosti. Ak by mal fenomenálny Kanaďan na výber, s kým zo súčasných hráčov by si chcel zahrať v útoku, siahol by po krajanovi Connorovi McDavidovi a Rusovi Alexandrovi Ovečkinovi.

Otvor článok

Migranti začali hromadne opúšťať Európu

3.5 2020 13:54

LONDÝN – Strach z koronavírusu núti migrantov opustiť Európu a vrátiť sa do svojej vlasti. Uvádza sa to v britskom vydaní Telegraph.

Otvor článok

Benzíny a nafta na slovenských čerpacích staniciach stále lacnejú

3.5 2020 14:19

BRATISLAVA – Benzíny a motorová nafta na slovenských čerpacích staniciach stále lacnejú.

Otvor článok

Vedci vytvorili priedušný elektronický materiál využiteľný v medicíne i pri nosení

3.5 2020 14:55

Vedci vytvorili ultratenký, elastický elektronický materiál, ktorý prepúšťa plyny a dokáže tak "dýchať". Novinka vznikla pre biomedicínske a nositeľné technológie. Jej veľkou výhodou je priepustnosť, pretože umožňuje odparovanie potu a najmä pri dlhodobom využívaní pre používateľov nie je nepríjemná.

Otvor článok

Nie je nič, na čom by Bohu nezáležalo

4.5 2020 06:12

Hoci väčšina tých, čo sa hlásia k viere v Boha, vie, že je dobrý, nie raz ho obmedzuje v tom, čo všetko dokáže.

Otvor článok

Čína úmyselne tajila závažnosť koronavírusu, tvrdia americké tajné služby

4.5 2020 06:42

WASHINGTON - Americké tajné služby sa domnievajú, že Čína úmyselne tajila závažnosť koronavírusu, aby si nahromadila dostatok zdravotníckych ochranných prostriedkov. Informovala o tom v noci na pondelok tlačová agentúra AP.

Otvor článok

Španieli poukázali na kožné problémy infikovaných koronavírusom

4.5 2020 06:56

Španielski lekári popísali päť druhov kožných prejavov, ktoré sa objavili u pacientov s ochorením COVID-19. O malej štúdii, v ktorej zaznamenali príznaky 375 pacientov, informuje spravodajský portál BBC. Výsledky publikovali v British Journal of Dermatology.

Otvor článok

Vlády zneužívajú pandémiu na obmedzovanie slobody tlače

4.5 2020 07:07

BERLÍN - Vlády na celom svete zneužívajú pandémiu nového koronavírusu na obmedzovanie slobody tlače. V nedeľu sa tak pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače 2020 vyjadril Medzinárodný tlačový inštitút (IPI).

Otvor článok

Počet prípadov nákazy koronavírusom vo svete prekročil 3,5 milióna

4.5 2020 07:18

Počet registrovaných prípadov nákazy novým druhom koronavírusu od vypuknutia pandémie prekročil celosvetovo 3,5 milióna.

Otvor článok

Oktagon Underground odštartuje 16. mája

4.5 2020 07:45

PRAHA - Zápasy organizácie miešaných bojových umení Oktagon v rámci projektu Underground odštartujú v sobotu 16. mája o 20.00 h. Česká vláda povolila od 11. mája športové podujatia s maximálnym počtom 100 ľudí.

Otvor článok

Talianov čaká od pondelka uvoľnenie niektorých opatrení

4.5 2020 07:53

RÍM - Taliani budú môcť od pondelka vyraziť do parkov a verejných záhrad na prechádzky, zabehať si alebo sa povoziť na bicykli.

Otvor článok

Prezidentka víta rozhodnutia týkajúce sa nákupov vojenskej techniky, ktoré od začiatku vyvolávali pochybnosti

4.5 2020 08:14

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová víta rozhodnutia týkajúce sa nákupov vojenskej techniky, ktoré od začiatku vyvolávali pochybnosti.

Otvor článok

Postupne otvárajú hraničné priechody s Maďarskom a Poľskom

4.5 2020 08:39

BRATISLAVA - V pondelok (4. 5.) o 6.00 h otvoria hraničný priechod s Maďarskom Hosťovce – Tornanádaska, ktorý je určený pre obojstrannú osobnú a nákladnú dopravu do 3,5 tony. Platí to iba pre dopravu medzi Slovenskou republikou a Maďarskom.

Otvor článok

Donald Trump: Vakcína proti koronavírusu bude vyvinutá do konca roka 2020

4.5 2020 08:50

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v nedeľu vyhlásil, že je "presvedčený", že do konca tohto roka budú mať Spojené štáty vakcínu proti infekčnej chorobe COVID-19, ktorú vyvoláva nový koronavírus. Informovala o tom agentúra DPA.

Otvor článok

Zvieratám v zoologických záhradách chýbajú ľudia

4.5 2020 08:57

Zoologické záhrady, ktoré museli na celom svete zatvoriť svoje brány v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, hlásia, že sú ich zvieratá bez návštevníkov "osamelé". Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Otvor článok

Marek Krajčí žiada ambulantných lekárov, aby pacientov vyšetrili a robili prevenciu

4.5 2020 09:59

BRATISLAVA – Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) žiada ambulantných lekárov, aby pacientov vyšetrovali a venovali sa aj preventívnym prehliadkam.

Otvor článok

Cestovanie po pandémii? Na letisko s veľkým predstihom

4.5 2020 11:55

Hoci je zatiaľ väčšina letov zrušená, už teraz sa špekuluje o tom, ako bude cestovanie vyzerať, akonáhle sa začnú opatrenia uvoľnovať.

Otvor článok

V hre na post generálneho prokurátora sú podľa Kollára viaceré mená

4.5 2020 14:26

BRATISLAVA - Strany vládnej koalície sa zatiaľ na koaličnej rade nebavili o menách potenciálnych kandidátov na funkciu nového generálneho prokurátora. Na tlačovej konferencii to dnes uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Otvor článok

REPORTÁŽ: Reformu verejnej správy bude mať na starosti špeciálna komisia v NRSR

4.5 2020 14:59

BRATISLAVA - Komisia bude zriadená pod parlamentným výborom pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Zastúpenie v nej budú mať aj Združenie samosprávnych krajov SK8, Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únia miest Slovenska (ÚMS) či štátne orgány.