Cestovanie po pandémii? Na letisko s veľkým predstihom

NETKY.SK • 4 Máj 2020, 11:55 • 2 min
Cestovanie po pandémii? Na letisko s veľkým predstihom

Hoci je zatiaľ väčšina letov zrušená, už teraz sa špekuluje o tom, ako bude cestovanie vyzerať, akonáhle sa začnú opatrenia uvoľnovať.

slovakia

left justify in out

Veľké zmeny môžu nastať v dôsledku zdravotných prehliadok a sociálneho dištancovania. Doba odbavenia by sa mohla na letisku pretiahnuť až na štyri hodiny, informuje britský Daily Mail.

 

Čakať 5 rokov?

"Aj keby sme dnes mali vakcínu, trvalo by minimálne ďalšie dva roky, kým by sme sa dostali na takú úroveň, aká tu bola pred pandémiou. Skôr by to ale trvalo ešte dlhšie, možno aj päť rokov," hovorí Andrew Charlton z konzultantskej spoločnosti Aviation Advocacy.

 

Celá letecká doprava sa podľa Charltona v dohľadnej dobe zmení. "Letov bude menej, budú drahšie letenky, navyše sa ich bude predávať menej. Ku všetkému, na letiskách budú pomerne dosť nekomfortné podmienky - zdravotné prehliadky alebo dodržiavanie zvýšených bezpečnostných opatrení," opisuje blízku budúcnosť Charlton.

 

 

4 hodiny namiesto dvoch

Celý proces odbavenia by sa mohol zo súčasnej doby pretiahnuť na štyri hodiny, čo výrazne zníži cestovný komfort. Dvojmetrové rozostupy medzi cestujúcimi navyše znamenajú, že aerolinky budú musieť lietať - ak vôbec - s väčšinou miest prázdnych.

 

Niektoré letecké spoločnosti sa už rozhodli, že budú lietať s prázdnymi prostrednými sedačkami, niektoré to odmietli, iné zase plánujú prepúšťať značné množstvo zamestnancov. Napríklad British Airways plánuje dať až 12-tisíc výpovedí.

 

Niektoré spoločnosti od mája čiastočne obnovujú prevádzku. Nízkonákladové Wizz Air od pondelka budú lietať z Londýna do 15 destinácií vrátane Budapešte či Lisabonu. Prevádzka v pondelok obnoví tiež nemecká Lufthansa, všetci cestujúci budú musieť mať povinne ochranu tváre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona