Hrozba koronavírusu ukázala, že fungovanie schengenu sa musí zlepšiť

NETKY.SK • 1 Máj 2020, 09:25 • 2 min
Hrozba koronavírusu ukázala, že fungovanie schengenu sa musí zlepšiť

BRATISLAVA - Európska únia z dlhodobého hľadiska potrebuje oveľa lepšiu ochranu vonkajších hraníc ako v minulosti. Po skončení pandémie ochorenia Covid-19 je potrebné obnoviť fungovanie schengenského priestoru, zhodli sa účastníci štvrtkového seminára, ktorý zorganizovala mimovládna organizácia Globsec.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na začiatku chýbala koordinácia 

Poukázali však na to, že s koronakrízou sa členské krajiny Európskej únie a schengenu začali vyrovnávať nekoordinovane, vrátane zatvárania hraníc, ktorého cieľom je zastavenie šírenia pandémie.

 

img

 

Oceňovanie schengenských hraníc 
Zatvorenie hraníc podľa poslanca Európskeho parlamentu Michala Šimečku bolo nutné, pretože kroky jednotlivých štátov neboli koordinované, napríklad niekde boli kaviarne otvorenéniekde sa zatvorili. Avšak teraz, keď sú hranice medzi európskymi krajinami uzavreté, obyvatelia začínajú oceňovať výhody schengenského priestoru a hodnoty Európskej únie. Podľa Toma Snelsa, zástupcu riaditeľa úradu eurokomisárky pre vnútorné záležitosti, by sa reštriktívne opatrenia na vnútorných hraniciach EÚ mali postupne rušiť v súlade s tým, ako sa pod kontrolu bude dostávať epidémia.

 

img

 

Otvorenie pre tovary a služby 
V rámci diskusie, či hrozí kolaps schengenu, jeho rozdelenie na menšie schengeny, alebo či sa zachová v doterajšej podobe, Snels uviedol, že schengen pred koronakrízou nefungoval dokonale a preto je za jeho zlepšenie. Podobne podľa rakúskeho europoslanca Lukasa Mandla zatvorenie hraníc počas pandémie chráni životy, ale potrebujeme otvoriť hranice pre tovary a služby, pretože to posilňuje Európu a obnovený schengen by podľa neho mal byť zreformovaný na "smart" schengen.

 

img

 

Globsec
Mimovládna organizácia Globsec sa zaoberá bezpečnosťou, obrannými otázkami aj kybernetickými hrozbami. Organizuje jednu z piatich najväčších bezpečnostných konferencií na svete, ktorá má za sebou už 14 ročníkov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona