Existuje krajina, ktorá porazila COVID-19 bez jedinej obete

NETKY.SK • 1 Máj 2020, 13:29 • 2 min
Existuje krajina, ktorá porazila COVID-19 bez jedinej obete

MOSKVA, RIA Novosti – Zatiaľ čo ostatné krajiny zápasia s pandémiou, husto osídlený Vietnam tento vírus porazil, a to dvakrát bez jedinej obete. Výsledok je úžasný, pretože v susedstve je Čína a k prepuknutiu vírusu došlo počas silvestrovských sviatkov, počas ktorých každý cestuje do svojich rodných miest a dedín. Aké je tajomstvo vietnamského úspechu zisťovali RIA Novosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hanoi a jeho postavenie vo svetových organizáciách

Tento rok Hanoi predsedá Združeniu národov juhovýchodnej Ázie a mal byť členom Rady bezpečnosti OSN ako nestály člen. Návštevy a fóra sa však museli zrušiť. COVID-19 narušil diplomatické plány, ale Vietnam ukázal svetu príklad úspešného boja proti infekcii.

 

Čína a Vietnam

Čína je ku krajine blízko, zdieľa s ňou tisíce kilometrov spoločných hraníc. Politické vzťahy sú napäté, ale humanitárne vzťahy medzi dvoma socialistickými štátmi sú dosť úzke. Niet divu, že nulový pacient prišiel priamo z Wu-chanu za svojou rodinou: mesto vtedy ešte nebolo uzavreté.

 

V krajine vyhlásili epidémiu už po evidovaní 6 nakazených

Šesť nakazených stačilo na to, aby premiér Nguyen Xuan Fook v krajine oznámil epidémiu a zriadil pohotovostné preventívne stredisko. Letecké a železničné spojenie s Čínou bolo okamžite úplne zastavené a čínskym občanom už viac neudelili víza. Nakazení boli zaregistrovaní a umiestnení do karantény na dva týždne, ako aj všetci čínski zamestnanci a ostatní cudzinci, ktorí navštívili nebezpečné oblasti. Zatvorili univerzity aj školy.

 

img

 

Druhá vlna nákazy prišla z Európy

Do konca februára sa všetkých 16 pacientov zotavilo. Americké stredisko pre kontrolu a prevenciu vyškrtlo Vietnam zo zoznamu nebezpečných regiónov a vyslalo tam delegáciu, aby preskúmala skúsenosti s bojom proti infekcii.

 

Nezodpovedná Vietnamka nakazila stovky ľudí

Vláda však obmedzenia nezrušila. Prestávka trvala dva týždne – 6. marca sa koronavírus opäť dostal do Vietnamu, tentoraz z Európy. 29-ročná Vietnamka odišla do Londýna, odtiaľ – do talianskej Lombardie, ktorá sa čoskoro stala epicentrom pandémie, potom do Paríža. Zdá sa, že počas tejto "eurotúre" sa nakazila vírusom. S kašľom sa vrátila do Londýna, ale nevyhľadala lekára a odletela domov. Tam tiež nikomu nič nepovedala a na piaty deň bola hospitalizovaná v nemocnici s COVID-19. Odborníci odhadli, že mohla nakaziť pár stoviek ľudí. Všetci boli v momente izolovaní a tým sa začala druhá etapa boja proti epidémii.

 

Vietnam teraz pomáha ostatným krajinám

Prísne opatrenia opäť priniesli výsledky: 225 z 268 pacientov s koronavírusom bolo vyliečených a do konca apríla nebol ani jeden nový infikovaný. Úspech Vietnamu počas globálnej krízy je jednoducho úžasný. Teraz krajina môže poskytnúť pomoc aj ostatným krajinám – Vietnam poslal do Ruska, Japonska a USA 100 – 150 tisíc lekárskych masiek.

 

img

 

Čo je teda tajomstvom úspechu Vietnamu?

Tajomstvom úspechu Vietnamu v boji proti COVID-19 je vysoká občianska zodpovednosť, ako aj rýchla a prísna reakcia vlády.

 

Zdroj: https://ria.ru/20200429/1570694055.html

     




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona