Španieli poukázali na kožné problémy infikovaných koronavírusom

NETKY.SK • 4 Máj 2020, 06:56 • 2 min
Španieli poukázali na kožné problémy infikovaných koronavírusom

Španielski lekári popísali päť druhov kožných prejavov, ktoré sa objavili u pacientov s ochorením COVID-19. O malej štúdii, v ktorej zaznamenali príznaky 375 pacientov, informuje spravodajský portál BBC. Výsledky publikovali v British Journal of Dermatology.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Objavujú sa správy o vyrážkach na chodidlách pacientov, ktorí nemajú žiadne iné symptómy. Najčastejšou formou však boli makulopapuly, jemne vystupujúce červené škvrny objavujúce sa prevažne na trupe, skonštatoval vedúci autor štúdie, doktor Ignacio García-Doval.

 

Podobné omrzlinám a pľuzgierom
"Zvyčajne sa objavujú až neskôr, po respiračnej manifestácii ochorenia, takže nie sú vhodné sa diagnostiku pacientov," poznamenal. Všetci pacienti v štúdii pritom boli v nemocnici a mali respiračné symptómy.

Kožné prejavy u pacientov s koronavírusom rozdelili do piatich skupín. Prvou sú asymetrické lézie podobné omrzlinám na rukách a chodidlách, ktoré sa objavujú v neskorších fázach ochorenia, najmä u mladších pacientov a trvajú v priemere 12 dní. Predstavovali asi 19 % prípadov.

Ďalšími sú malé, často svrbiace pľuzgieriky na trupe a končatinách. Tieto sa objavovali ešte pred ďalšími symptómami u pacientov v strednom veku, trvali asi 10 dní a predstavovali asi 9 % prípadov.

 

Tretím typom sú ružové alebo biele svrbiace oblasti na koži podobné žihľavke. Objavujú sa najmä na tele, ale niekedy aj na dlaniach, a tvoria asi 19 % prípadov.

 

 

Na tele a dlaniach
Štvrté sú spomínané makulopapuly, ktoré malo 47 % sledovaných pacientov. Objavovali sa takmer súčasne s ostatnými symptómami, najmä u pacientov s vážnejšou formou infekcie, a trvali zhruba sedem dní.

A napokon, šesť percent prípadov tvorilo takzvané livedo, začervenanie kože s akoby sieťovitým vzorom, ktoré je znakom nedostatočného prekrvenia. Toto sa objavovalo najmä u starších pacientov s vážnou formou ochorenia.

Výskumníci však zdôraznili, že vyrážky môžu mať množstvo iných príčin a bez lekárskej expertízy môže byť zložité ich rozlíšiť.

 

Zatiaľ nepoznajú závažnosť
"Význam tejto štúdie nie je v pomoci ľuďom pri samodiagnostike, ale skôr v pomoci k širšiemu pochopeniu, ako môže infekcia ľudí ovplyvniť," vyjadrila sa prezidentka britskej asociácie dermatológov Ruth Murphy.

Michael Head z University of Southampton zase poznamenal, že vyrážky často sprevádzajú rôzne vírusové infekcie, vrátane zápalov pľúc.

 

"V prípade COVID-19 boli vyrážky a kožné vredy zaznamenané u zopár percent hospitalizovaných pacientov. Zatiaľ však nepoznáme rozsah tohto prepojenia ani presne nevieme, prečo sa tieto zápaly objavujú u jedných pacientov a u iných nie," vysvetlil.

Zoznam zaznamenaných kožných symptómov podľa BBC zostavujú aj americkí dermatológovia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona