REPORTÁŽ: Reformu verejnej správy bude mať na starosti špeciálna komisia v NRSR

NETKY.SK • 4 Máj 2020, 14:59 • 2 min
REPORTÁŽ: Reformu verejnej správy bude mať na starosti špeciálna komisia v NRSR

BRATISLAVA - Komisia bude zriadená pod parlamentným výborom pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Zastúpenie v nej budú mať aj Združenie samosprávnych krajov SK8, Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únia miest Slovenska (ÚMS) či štátne orgány.

slovakia

left justify in out

 

Dokončenie je v súlade s PVV 

Šéf parlamentu Boris Kollár na dnešnej tlačovej konferencii predostrel, že je potrebné dobudovať reformu štátnej správy a regionálnu reformu. Predseda Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj Jozef Lukáč (Sme rodina) preto podľa slov Kollára zriaďuje v parlamente špeciálnu komisiu, v ktorej bude mať svoje miesto aj SK8. "Predsedovia samosprávnych krajov majú v NR SR dvere otvorené. Reformu treba dokončiť. Je to aj v súlade s programovým vyhlásením vlády (PVV)," skonštatoval Kollár s tým, že SK8 zastupuje 100 percent obyvateľov Slovenska a ich hlas musí byť vypočutý.

 

img

 

Výbor bude pracovať pod vládou 

Predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič, ktorý je zároveň predsedom SK8, priblížil, že na stretnutí, ktoré sa konalo v dnešných hodinách, s predsedom parlamentu riešili najmä reformu verejnej správy. Viskupič tvrdí, že prišiel čas na to, aby táto reforma bola dotiahnutá do konca. "V PVV sa na tento účel spomína zriadenie výboru, ktorý bude pod vládou pracovať, a je dobré, že na úrovni NR SR sa zriadi komisia. Účelom komisie je dať na stôl otázky, ktoré otvára ZMOS, ÚMS a SK8, aby sme v procese dokončenia transformácie verejnej správy mohli pokročiť," uviedol.

 

img

 

Zmena financovania či väčšia stabilita 

Združenie SK8 preberalo s Kollárom aj možnú zmenu financovania samospráv. "Nechceme byť viac akoby rozpočtovými organizáciami štátu tým, že sme priamo závislí od jednej dane, a to dane z príjmu fyzických osôb," povedal predseda TTSK. Na úrovni parlamentu navrhuje otvoriť diskusiu o lepšom a stabilnejšom modeli samospráv, či už z hľadiská obcí, miest, ale aj vyšších územných celkov. SK8 volá aj po vzniku doložky pri prijímaní zákonov na účely samospráv, kde by sa mohli samosprávy priamo vyjadriť a vstúpiť do legislatívneho procesu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies