Koronakríza ukáže aká silná sme spoločnosť, tvrdí Radičová

NETKY.SK • 3 Máj 2020, 11:08 • 2 min
Koronakríza ukáže aká silná sme spoločnosť, tvrdí Radičová

BRATISLAVA - Zomknutie spoločnosti alebo naopak jej destabilizácia po skúsenosti s epidémiou závisia od úspešnosti riešení krízy a jej dôsledkov. Povedala to bývalá premiérka a popredná sociologička Iveta Radičová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Budúcnosť po koronavíruse

Nezvládnutie situácie podľa nej utvrdí a posilní anti-globalistické hnutia v ich agende, vrátane politických reprezentácií na úrovni štátov. Rozdiely v národných riešeniach a ich efektoch môžu oslabiť dôveru v nadnárodné inštitúcie, naopak, úspešnosť riešení krízy môže posilniť dôveru voči inštitúciám štátu a vlády.

 

img

 

Koniec obdobia globalizácie? 
Neschopnosť politických lídrov nájsť záväzné kolektívne riešenia na globálne problémy posilňuje podľa Ivety Radičovej príklon k štátno-centralistickým politikám s tendenciou "znovuprevzatia kontroly". Po období globalizácie sa tak presúvame do obdobia štátno-centralistických národných politík.

 

Sociálne konflikty

Problém nájsť zhodu pri riešení problémov od ochrany životného prostredia cez nekontrolovanú migráciu až po etické výzvy 4. priemyselnej revolúcie, ako aj podvody s dátovými údajmi, kybernetické útoky, falošné správy, krádeže identity, stratu súkromia, prístup vlád a firiem k osobným údajom a v neposlednom rade spomaľovanie ekonomického rastu pri extrémnom globálnom dlhovom zaťažení ­– toto všetko dnes vytvára nové sociálne konflikty.

 

img

 

Krízam treba čeliť spoločne
Mileniáni dlho verili, že pandémia ich neohrozuje a mnohí z boom generácie hovoria, že klimatická zmena na nich nemá žiadny vplyv. "Lenže obe krízy nás ovplyvňujú fyzicky aj finančne. Obom krízam dokážeme čeliť len spoločne," povedala expremiérka. V časoch krízy je podľa nej oveľa dôležitejšie sa viac navzájom počúvať, navzájom sa učiť a poučiť, rešpektovať sa, aj keď si vždy nerozumieme. Práve mladá generácia bude podľa našej poprednej sociologičky znášať zdvojený efekt kríz. Politici musia nájsť spôsob, ako mladých neobetovať v rámci nezamestnanosti a ubezpečiť ich, že ich nenechajú bez sociálnej ochrany. "Nielen staršia generácia je v ohrození," dodala.

 

img

 

Postup podľa expremiérky 
Čas koronakrízy potrebuje odpovede znižujúce obavy, strach a mieru bezprecedentnej neistoty. Teda rýchle rozhodnutia s jasne formulovaným cieľom: ochrániť zdravie občanov a zabezpečiť ekonomickú pomoc občanom a odvetviam s možnými alternatívami harmonogramu. Kto, čo, ako urobí. Rozdeliť úlohy na okamžité, krátkodobé a dlhodobé vo variáciách k scenárom priebehu epidémie. Rozdeliť zodpovednosti, kontrolovať časový harmonogram plnenia záväzkov. Komunikovať rozhodnutia s tripartitou, zástupcami samospráv, vedeckými inštitúciami. Implementáciu koordinovať s príslušnými inštitúciami, každé ministerstvo v rámci svojej agendy.

 

img

 

Dva scenáre európskej politiky 
Koronakríza mení podľa expremiérky aj európsky projekt a opäť sú v hre dva scenáre, dva rôzne prúdy a politiky. Politika ohrozujúca integráciu s tendenciami oslabovania EÚ, alebo výzva pre novú politickú dohodu v EÚ, ktorá by jasne definovala, čo môžeme očakávať od európskych inštitúcií na jednej strane a od národných inštitúcií na druhej strane. Ak nastane ekonomický kolaps, znovu budú nespokojní tí, ktorých tvrdenia o "diktáte Bruselu" nebudú zodpovedať reálnym zásahom a pomoci z EÚ. Tej EÚ, ktorá dnes aktuálne existuje.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies