Malo to byť dokonalé prekvapenie, ale dopadlo to celkom inak

NETKY.SK • 1 Máj 2020, 06:36 • 2 min
Malo to byť dokonalé prekvapenie, ale dopadlo to celkom inak

Keď si manželská dvojica vymieňa sľub a vraví si, že sa spoločne prečká staroba a ostane sa spolu, až kým o tom nerozhodne smrť, nikto sa nad tým nezamýšľa. Nie je na to dôvod, čaká sa na toľko pekného, že pýtať sa v duchu na to, koľko času pretečie do smrti, by bolo až neúctivé. Všetko je nové, láska je mladá, svadobné šaty ešte visia v skrini a pripravuje sa na splodenie nejakého toho potomka.

slovakia

left justify in out

Problém
Len čo sa ale prekročí istá hranica a zo vzrušujúceho sa prechádza k tomu viac stereotypnému, môže nastať malý alebo aj veľký problém.


Sophie Kinsella v románe Dokonalé prekvapenie používa predovšetkým humor, aby sa bližšie prizrela manželskému spolužitiu a aby vyskúmala, na ako dlho je to povestné navždy.

 

Dokonalejšie to byť nemôže
Sylvia a Dan by mohli slúžiť ako obraz toho, čo je ideálne manželstvo. Navzájom sa tak dopĺňajú, až je to otravné.
Ona načne vetu, on ju dokončí.


On si vyberie pokrm z jedálneho lístka a ona vopred vie, čo čašníčke nadiktuje bez toho, aby sa ho na to musela vypytovať.
Vlastnia dom, obaja sú zamestnaní a ešte sa im aj dvojičky pošťastilo mať. A sú až príliš v dobrej kondícii. Keby neboli, nevzniklo by ani to veliké nedorozumenie.

 

Návšteva u lekára
Je to totiž tak, že povinná návšteva lekárskej ambulancie nedopadne tak radostne. A to im ten milý a skutočne profesionálny odborník na zdravie oznámil dobrú správu! Povedal im, že sú natoľko fyzicky v poriadku, že by ich manželstvo malo mať naozaj dlhé trvanie. A keď dlhé, tak veeeeeľmi dlhé trvanie. Lekár to odhadol približne na ďalších 68 rokov.
Sylvia a Dan si vymenia jeden pohľad, potom druhý, tretí... Bombarduje ich rovnaká otázka. Čo, do pekla, budú spolu robiť zvyšných 68 rokov?

 

Hra sa začína
Sylvia po uvažovaní, ktoré jej ani spať nedá, napokon dostane nápad. Riešením by mohlo byť prekvapenie. Ak budú jeden druhého niečím vyvádzať z rovnováhy, potom nebude zvyšok spolužitia také utrpenie. Začína sa teda hra. Musím uznať, že hoci sa manželia snažili a snažili, väčšinou to s nimi bolo na zbláznenie. On si namýšľal, že by ju potešilo, ak by do domu nasťahoval hada.

 

Ona zasa zloží trochu neohrabanú ľúbostnú báseň, ale omylom ju vloží do vrecka na kabáte iného muža.
Obaja sa trápia, a čitateľ sa smeje, smeje a nevie sa prestať smiať. Pretože Sophie Kinsella vytvorila niečo pekné, niečo zábavné a prifúkla tam aj dosť veľa citu. Nezaobíde sa to ani bez načrtnutia vážnejšej témy, ale aj tá je podávaná nenútene, aby zasa emócie neboli pošliapané a udusené pod ťarchou nasilu vtlačeného smútku.


Dokonalé prekvapenie je taká kniha, ktorá z Vianoc vyformuje Silvester a zo Silvestra Vianoce. Ako to myslím, to sa musí presvedčiť každý sám. A ktovie, možno zažije dokonalé prekvapenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies