Zvieratám v zoologických záhradách chýbajú ľudia

NETKY.SK • 4 Máj 2020, 08:57 • 2 min
Zvieratám v zoologických záhradách chýbajú ľudia

Zoologické záhrady, ktoré museli na celom svete zatvoriť svoje brány v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, hlásia, že sú ich zvieratá bez návštevníkov "osamelé". Informuje o tom spravodajský portál BBC.

slovakia

left justify in out

 

Ošetrovatelia zo zoo v americkom Phoenixe preto napríklad chodia na obedy za slonmi a orangutanmi a tvrdia, že chýbajúcich návštevníkov chodia hľadať najmä primáty. Pozornosť si podľa nich vyžaduje najmä Majna Rothschildova menom Dynah, ktorá je veľmi "výnimočná a spoločenská".

 

Zvieratá sa čudujú

"Ošetrovatelia vtákov ju chodia pravidelne navštevovať, aby zahnali jej osamelosť," povedala pre BBC hovorkyňa zoo Linda Hardwick.

Riaditeľ dublinskej zoo Leo Oosterweghel zase hovorí, že sa zvieratá "čudujú, čo sa všetkým stalo".

V Orana Wildlife Parku na Novom Zélande zase nosorožce a žirafy ďalej pravidelne chodia na ich plánované "stretnutia s verejnosťou". Ľudia pritom vraj chýbajú najmä papagájom kea a gorilám.

 

Niektorým zvieratám bez návštevníkov chýbajú podnety, vysvetlil pre BBC Paul Rose, odborník na správanie zvierat z University of Exeter.

 

 

"Niektorým jedincom, ako sú primáty alebo papagáje, prináša interakcia s návštevníkmi obohatenie. Je to prínosné pre ich celkový pocit pohody a kvalitu života. Ak im táto stimulácia chýba, chýba im aj obohatenie," opísal s tým, že ošetrovatelia by mali zvieratá vypúšťať do výbehov, ako normálne.

Odporúča tiež, aby po ukončení bezpečnostných opatrení otvárali zoo zvieracie pavilóny postupne, aby ich obyvateľov príliš nezasiahla náhla zmena z ticha na hluk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies