Migranti začali hromadne opúšťať Európu

NETKY.SK • 3 Máj 2020, 13:54 • 2 min
Migranti začali hromadne opúšťať Európu

LONDÝN – Strach z koronavírusu núti migrantov opustiť Európu a vrátiť sa do svojej vlasti. Uvádza sa to v britskom vydaní Telegraph.

slovakia

left justify in out

Už viac ako sto migrantov, ktorí predtým prišli do Španielska z Afriky, prešlo cez Giblartar opačným smerom. Dôvodom návratu bolo zatvorenie hraníc v Európe spôsobené pandémiou a hroziaca hospodárska kríza, vďaka ktorej krajiny znižujú náklady na prijímanie migrantov.

 

Spiatočná cesta zároveň nie je pre migrantov bezplatná: prechod z južného pobrežia Španielska do regiónu Tangier v Maroku na gumovej lodi stojí okolo 5,5 tisíc eur na osobu, píšu marocké noviny Al Ahdath Al Magribia. Prevádzač, ktorý vie, ako bezpečne navigovať loď k pobrežiu, dostane ďalších 300 eur.

 

Podľa španielskeho vydania El Pais, má Európska komisia dokument so správou o činnostiach pašerákov-prevádzačov, ktorí v súčasnosti reštrukturalizovali sa na vývoz migrantov z Európy. 

 

Podľa hraničnej služby EÚ Frontex, v januári až marci tohto roku migrovalo cez západnú časť Stredozemného mora (vedie okolo Gibraltárskeho prielivu) do Európy 2 821 ľudí. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu Organizácie Spojených národov minulý rok pricestovalo do Španielska po mori 15 000 ľudí. Teraz sa niektorí z týchto ľudí, ktorí nevidia vyhliadky a perspektíva v blokovanej a znižujúcej náklady Európe, snažia vrátiť naspäť.

 

Zatiaľ takýchto ľudí nie je veľa. Väčšina afrických krajín tiež uzavrela svoje hranice a okrem toho väčšina migrantov jednoducho nemá kam, a nemá dôvod sa vrátiť. S najväčšou pravdepodobnosťou zostanú v Európe – v tom istom Španielsku, kde ich najímajú na zber úrody – avšak vzhľadom na znížené vládne výdavky je ich ďalší osud nejasný.

 

Európska komisia 16. apríla prijala dokument o zaobchádzaní s utečencami pri pandémii.

 

"Akékoľvek obmedzenia v oblasti azylu, návratu a presídlenia musia byť primerané a musia byť vykonané nediskriminačným spôsobom,“ uvedené v príručke vydanej Európskou komisiou. Zároveň umožňuje štátom predĺžiť lehotu na posudzovanie žiadostí o azyl o ďalších deväť mesiacov zo súčasných šesť, ako aj vytvoriť karanténu pre nových prisťahovalcov „na základe vnútroštátneho práva“.

 

Európska komisia tiež zdôrazňuje, že opatrenia na návrat migrantov do vlasti by mali pokračovať aj napriek karanténnym obmedzeniam a zníženej dopravnej činnosti na celom svete.

 

Zdroj: https.//rg.ru/2020/04/27/migranty-stali-massovo-vozvrashchatsia-iz-evropy-na-rodinu.html



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies